Nee zeggen doe je zo

Tips 5 december 2022 • 3 min. leestijd
Zet op mijn leeslijst

Je bent op een feestje. Of uit lunchen. Je hebt een netwerkborrel of je bezoekt een festival. De lijst met gelegenheden waarop alcohol wordt geschonken is oneindig. Nu jij (tijdelijk) niet drinkt, en toch de gezelligheid opzoekt, komt het woord ‘nee’ vaker terug in gesprekken dan toen je nog wel dronk. En ‘nee zeggen’ kan best moeilijk zijn. Hoe komt dat en hoe zorg je ervoor dat je jouw ‘nee’ goed uit je mond komt?

Veel mensen vinden ‘nee zeggen’ moeilijk, omdat ze indirect bang zijn niet aardig te worden gevonden. In dit geval – nee zeggen tegen alcohol - kan je doen laten overkomen als een saaie piet. Maar wist je dat een ‘nee’ je juist heel krachtig maakt? Het is namelijk een ‘ja’ tegen jezelf: ‘Nee, ik hoef geen alcohol, want ja ik wil morgen fit zijn’.

Smoesjes maken
Er zijn een heleboel goede excuses te bedenken waarom je op dat feestje niet drinkt. Van ‘Ik moet rijden’ tot en met ‘Ik ga morgen naar de sportschool’. Of wat dacht je van: ‘Ik slik antibiotica’ en ‘Ik heb morgen ook nog een feestje’. Smoezen genoeg.

Vertel het iedereen
Maar laten we eerlijk zijn. Smoezen bedenken is eigenlijk nergens voor nodig. Jij mag zelf weten wat je wel of niet doet, ongeacht wat een ander ervan denkt. Het beste is dan ook om gewoon eerlijk te zijn. Waarom drink je niet (meer? ‘Ik drink niet, want ik voel me er niet meer lekker bij’. ‘Ik drink niet want ik krijg er hoofdpijn van’. Jouw motief is heel erg van jou. En onthoud dat je er heel erg trots op mag zijn, dat je (tijdelijk) niet drinkt. Knap van jou!

Vind een alternatief
Nee zeggen lukt beter als je een alternatief achter de hand hebt, dat ook in de smaak valt. Er zijn een heleboel alternatieven te bedenken, van tomatensap met basilicum en tabasco tot en met kombucha. Ga een nieuw smakenavontuur aan en probeer vooral veel uit. Je zult zien, dat er heel veel lekkers op alcoholvrij gebied verkrijgbaar is. Hier vind je meer alternatieven.

Aan de slag met een gezonder leven?

Ook interessant

voor jou

Moti55
Moti-55 is voor mensen vanaf 55 jaar die willen minderen met alcohol
Start nu
5 tips om minder te drinken Tips
5 tips om minder te drinken

10 november 2021   •   4 min. leestijd

5 tips voor als minderen meer moeite kost Tips
5 tips voor als minderen meer moeite kost

24 november 2021   •   3 min. leestijd

Dickey: ‘Er zijn tussenwegen mogelijk’ Verhalen
Dickey: ‘Er zijn tussenwegen mogelijk’

16 juni 2022   •   5 min. leestijd

Een alcoholpauze doet veel goeds voor je lichaam Verhalen
Een alcoholpauze doet veel goeds voor je lichaam

17 december 2021   •   8 min. leestijd

Zes geniale oneliners (voor als je vrienden zeuren waarom je geen drankje wil) Tips
Zes geniale oneliners (voor als je vrienden zeuren waarom je geen drankje wil)

26 november 2021   •   2 min. leestijd