Thema's

Logo Alles over drinken

Minder drinken, of stoppen met drinken, lukt soms niet in je eentje. Je kunt dan behandeling krijgen bij een instelling voor verslavingszorg.

Wat dat precies betekent, legt Ilse uit. Zij is psycholoog bij Jellinek. "Ons advies: probeer het wél te vertellen in je omgeving."

Bespreken welke hulp je wil

“Als je merkt dat het alcohol drinken een probleem wordt, of dat je niet zelf kunt stoppen, ga je eerst naar de huisarts. Samen bespreek je de problemen, en wat voor hulp je zou willen. De huisarts schrijft een verwijsbrief voor de verslavingszorg,” vertelt Ilse.

Overal in Nederland zijn zulke instellingen voor verslavingszorg. Je hebt daar eerst een intakegesprek, over waar je last van hebt en waar de zorginstelling je bij kan helpen.

In dat gesprek worden veel vragen gesteld, zoals: hoeveel drink je precies op een dag?

Ilse: “Daarna prikken we een datum om te beginnen met de behandeling. Soms kun je binnen een paar weken beginnen, maar soms moet je een paar maanden wachten. De wachtlijst verschilt erg per zorginstelling en per behandeling.”

Samen met de huisarts kijk je welke hulp nodig is

Omgaan met triggers

De meeste mensen krijgen een poliklinische behandeling: dat is een afspraak van één uur per week. Daarna ga je weer naar huis. Behandeling kan 1-op-1 of in een groep.

De meesten volgen cognitieve gedragstherapie: onderzoek heeft aangetoond dat die behandeling goed werkt bij verslaving en andere problemen.

Bij cognitieve gedragstherapie ga je met een psycholoog aan de slag met je triggers. Jullie bespreken wat jouw trek in alcohol triggert. Waarom drink je elke keer, en hoe kun je hier anders mee omgaan?

Psycholoog Ilse: “Het is niet in een kringetje zitten en praten. Of op een sofa liggen. Nee, je bent dingen aan het doen: je werkt zelf aan het veranderen van je gedrag.”

Mensen onderschatten hoeveel tijd en energie een behandeling kost, vertelt Ilse.

“Het kost meer dan dat ene uur per week. Het gebeurt juist in de andere uren. Je patronen doorbreken is niet zomaar gepiept, daar moet je aan blijven werken. Dat vinden mensen soms lastig, naast een gezin en een baan.”

Je patronen doorbreek je niet zomaar

Je leven op de rit

Volgen mensen met een gezin en een baan dan een behandeling voor hun alcoholproblemen?

Ja, zegt Ilse: “We zien vooral werkende mensen met vrienden, familie of een gezin. Het kunnen twintigers zijn, of vijftigplussers: iedereen kan alcoholproblemen hebben.

Ze hebben een druk sociaal leven en hobby’s. Ze hebben hun leven op de rit, maar ook problemen door het drinken. Ik spreek bijvoorbeeld mensen die vaak met een kater op hun werk komen, maar nog wel redelijk functioneren.”

Een behandeling duurt ongeveer drie maanden. “Sommige mensen zijn na zes weken al goed opgeknapt,” vertelt Ilse. “Anderen hebben iets langer nodig.”

Helemaal stoppen met drinken

Moet je helemaal stoppen als je behandeling volgt? “Nee, dat hoeft niet. We kijken per persoon wat iemand wil,” zegt Ilse.

“Als je opeens niet meer drinkt, merkt ‘thuis’ dat. Mensen zijn soms bang voor de reacties van hun omgeving. Mensen schamen zich vaak omdat ze drinken. Terwijl hun vrienden of familie het vaak al wel doorhebben."

"In de behandeling kijken we of de omgeving inderdaad vervelend reageert. Ons advies is: probeer het wél te vertellen. Daar kun je namelijk steun uit halen. En dan hoef je ook geen smoesjes te verzinnen.”

Een beetje blijven drinken werkt niet voor iedereen.

Ilse: “Dan zeggen we: laten we voorlopig stoppen. Niet voor altijd, maar bijvoorbeeld voor een paar maanden.”

Helemaal stoppen? Dat bekijk je samen

Behandeling vergoed met verwijsbrief

“Nog even dit,” zegt Ilse. “Mensen vragen mij vaak of ze hun behandeling zelf moeten betalen."

"Met een verwijsbrief van je huisarts wordt de hele behandeling vergoed. Je betaalt wel eigen risico."

"Als er medicijnen worden voorgeschreven, krijg je die ook vergoed.”

Ga aan de slag met een
gezonder
leven

Door de check te doen en antwoord te geven op 4 korte vragen geven we je advies over welke apps, tips en hulpmiddelen bij jou passen. Daarna kun je een account aanmaken als je dat wilt.