Vragen of hulp nodig?

Soms kan wat extra ondersteuning jou helpen. Als je graag hulp of advies wilt bij jouw alcoholgebruik of dat van iemand anders dan zijn er verschillende mogelijkheden: je kunt chatten, een adviesgesprek aanvragen of per e-mail een vraag stellen aan iemand die zelf ervaring heeft met verslaving. Je kunt ook antwoord lezen op veelgestelde vragen of contact opnemen met een instelling voor verslavingszorg bij jou in de buurt.

Stel je vraag Anoniem

Maandag t/m vrijdag bereikbaar van 13:00 tot 17:00.

Problemen met alcohol komen vaker voor dan je misschien denkt. Het kan alleen best moeilijk zijn om je alcoholgebruik zelf te veranderen. Dat is niet iets om je voor te schamen. Er is een breed aanbod om jou te helpen.

Bij hulp denken veel mensen aan zware behandelingen of een kliniek. Dat is vaak helemaal niet nodig. Hoe vroeger je erbij bent, des te makkelijker het is om het alcoholgebruik te veranderen. Als je alcoholgebruik verandert voordat er problemen komen of voordat ze erger worden dan zijn er veel lichte manieren. 

Kies de vorm die bij je past

Gratis gesprek

Ga eens praten met een preventiewerker over jouw situatie. Je krijgt advies over wat je kunt doen. 

Maak een afspraak

E-consult per e-mail

Vraag advies aan iemand die zelf ervaring heeft met alcoholverslaving. Je krijgt antwoord via e-mail. 

Stel je vraag

Hulp voor naasten

Heb je iemand in je omgeving die te veel alcohol drinkt? Dan kun je meestal wel wat steun gebruiken.

Hulp en advies

Veelgestelde vragen

en onze antwoorden

Als je klachten of problemen hebt door alcoholgebruik kan je altijd bij de huisarts terecht.

Er zijn verschillende klachten die een verband kunnen hebben met alcoholgebruik. Iemand kan verslaafd of afhankelijk zijn en zijn/haar gebruik willen minderen. Er kunnen ook lichamelijke of psychische klachten ontstaan waarvan je niet op het eerste gezicht merkt dat het door je alcoholgebruik komt. Bijvoorbeeld:

 • vermoeidheid
 • slecht slapen
 • maagklachten
 • darmklachten
 • gewichtsverlies/toename
 • onfrisse adem
 • angstklachten
 • somberheid/depressie
 • verwardheid
 • concentratieproblemen
 • verminderd geheugen
 • huidklachten

Wees altijd eerlijk over je alcoholgebruik tegen je huisarts wanneer je met dit soort klachten langs komt. Als je huisarts een goed zicht heeft op jouw gebruik kan hij jou het beste helpen om de klachten te verminderen. Bedenk dat de huisarts beroepsgeheim heeft en met niemand mag delen wat jij tegen hem zegt, tenzij jij hier zelf goedkeuring voor geeft.

De huisarts kan je goed begeleiden wanneer je je gebruik wilt veranderen of als je lichamelijke klachten hebt. Ook kan de huisarts je soms ondersteunen door middel van het voorschrijven van medicatie. Je hoeft hiervoor niet altijd in behandeling bij een verslavingsinstelling. Mocht het nodig zijn kan de huisarts je altijd nog doorverwijzen naar een verslavingsinstelling of naar een andere vorm van zorg.

De meeste verslavingsinstellingen worden vergoed door de verzekering, maar dan heb je wel een verwijzing van de huisarts nodig. De huisarts heeft ook het beste zicht op jou persoonlijke situatie dus die kan samen met jou naar de beste oplossing zoeken.

Buiten kantoortijden kan je terecht bij de huisartsenpost in jou omgeving. Kijk voor een huisartsenpraktijk of huisartsenpost bij jou in de buurt op www.zorgkaartnederland.nl.

In veel huisartsenpraktijken werkt ook een praktijkondersteuner huisartsen voor geestelijke gezondheidszorg, kortweg POH GGZ. De POH GGZ is iemand met kennis van en ervaring in de geestelijke gezondheidszorg. Voor veel mensen is het prettig om niet (meteen) doorverwezen te worden naar een psycholoog of de GGZ. De POH GGZ biedt het voordeel dat mensen met psychische klachten op een makkelijke manier naar een deskundige binnen de huisartsenpraktijk kunnen worden verwezen.

De POH GGZ bespreekt samen met jou je klachten en vragen. Het is ook mogelijk om over de geschiedenis van je klachten te praten. En over wat je al geprobeerd hebt om van je klachten af te komen. Het eerste gesprek duurt ongeveer 45 minuten, een vervolggesprek is meestal een half uur.

Vervolgens adviseert de POH GGZ jou en je huisarts over een mogelijke aanpak van je klachten. Dit kunnen een aantal vervolggesprekken bij de POH GGZ zijn. Of je kunt voor het vervolg weer terug naar de huisarts. Ten slotte is het mogelijk dat er advies wordt gegeven voor verdere behandeling of begeleiding. Dit kan bij maatschappelijk werk, zelfhulpwebsites, een psycholoog of een GGZ-instelling. Sinds 2014 wordt hulp van een psycholoog of een GGZ-instelling alleen vergoed bij een psychiatrische diagnose.

De POH GGZ kan dus helpen door:

 • het verhelderen van problemen.
 • het geven van voorlichting over klachten, oorzaken en mogelijke oplossingen.
 • het geven van advies over behandeling en verwijzing
 • kortdurende behandeling of begeleiding in de huisartsenpraktijk
 • nazorg na behandeling in de GGZ

Ook de POH GGZ heeft een beroepsgeheim. De POH GGZ werkt in het dossier van de huisarts. Je hoeft voor de gesprekken met de POH GGZ niet te betalen, ook geen eigen risico. De kosten worden vergoed door de basisverzekering.

Instellingen voor verslavingszorg hebben allemaal een afdeling Preventie. Maak je je zorgen over je eigen alcoholgebruik of dat van iemand anders en wil je advies? Twijfel je of je hulp nodig hebt?  Dan kun je afspraak maken voor een adviesgesprek met een preventiewerker. Dat is gratis en vrijblijvend. 
Hier vind je meer informatie

Niet iedereen die zijn of haar alcoholgebruik wil veranderen heeft genoeg aan zelfhulp. Als je meer hulp nodig hebt, dan kun je naar je huisarts gaan. Je huisarts kan je adviseren waar je bij jou in de buurt hulp kunt krijgen en samen bespreken jullie welke vorm van hulp bij je past. 

Je volgt dan een zelfhulpmodule en een hulpverlener, zoals je huisarts of een praktijkondersteuner (ook wel poh-ggz genoemd) leest mee met de opdrachten en helpt je.

Een instelling voor verslavingszorg geeft hulp en advies aan mensen die problemen hebben met het gebruik van drugs, alcohol, medicijnen en gokken. Er is veel kennis en een breed aanbod van behandelingen om je te helpen. Meestal is een verwijzing van de huisarts nodig. Na aanmelding krijg je een afspraak voor een intakegesprek. In bijna iedere grote stad in Nederland of anders in de regio is een instelling voor verslavingszorg te vinden. 

Vind een locatie

bij jou in de buurt