Thema's

Logo Alles over drinken

Je drinkt een glas alcohol leeg. En nog 1. En nog 1. Voordat je het weet, voel je je aangeschoten. Later word je zelfs behoorlijk dronken. Maar voor het zover is, heeft de ingenomen alcohol een hele reis door je lichaam afgelegd. Martijn Planken, bioloog en campagneleider bij IkPas, weet er alles van.

Sneller opgenomen dan eten

Anders dan eten, wordt alcohol erg snel door het lichaam opgenomen. Het begint al met die eerste slok in je mond. “Dankzij de slijmvliezen in je mond, komt een deel van de alcohol direct in je bloed terecht”, vertelt Martijn. “Het merendeel van de alcohol bereikt via de slokdarm de maag. Vervolgens wordt de alcohol via de dunne darm opgenomen in het bloed. Zodra het in je bloed zit, verspreidt de alcohol zich over lichaamsvocht, weefsel en organen.”

Je organen hebben het druk met alcohol

Organen aan het werk

Wanneer je alcohol drinkt, krijgt vooral de lever het er druk mee. De lever is de verwerkingsmachine van je lichaam. Martijn: “Alcohol is een zeer giftige stof. De lever laat alles uit z’n handen vallen als er alcohol in het lichaam komt. De lever heeft ongeveer 1,5 uur nodig voor het afbreken van 1 glas alcohol. Ondertussen stapelt ‘het gewone werk’ van de lever zich op.” Dit komt bij langdurig overmatig alcoholgebruik tot uiting in een leververvetting.

Ook de nieren zetten een tandje bij. Alcoholhoudende dranken remmen het plashormoon (antidiuretisch hormoon - ADH) af. “Omdat de werking van dit anti-plashormoon wordt ontregeld, moet je vaker naar het toilet”, vertelt Martijn. “Je verliest veel vocht en zal in extreme situaties het risico lopen uit te drogen.” Dus als je denkt een lekker koud biertje tegen de dorst te drinken… dat werkt niet. Je krijgt juist méér dorst, omdat je veel vocht verliest door het drinken van alcohol.

Tot aan de hersenen

Het effect van alcohol begin je pas echt te merken wanneer het de hersenen bereikt. Hersenen zijn kwetsbaar. Daarom zijn de bloedvaten in onze hersenen extra dik, zodat bacteriën en virussen er niet of moeilijk doorheen kunnen. Alcohol, drugs en water bereiken de hersenen daarentegen zonder problemen. Martijn: “Eenmaal in de hersenen aangekomen, heeft alcohol verdovend effect op de hersencellen. Door die verdoving verlies je meer en meer de controle.”

Wil je meer weten? Bekijk hier een animatie van Jellinek:
werking van alcohol en andere genotmiddelen in het lichaam.

Je kunt ook een zelftest doen, dan zie je hoe het met risico's zit bij jouw alcoholgebruik. 

Ga aan de slag met een
gezonder
leven

Door de check te doen en antwoord te geven op 4 korte vragen geven we je advies over welke apps, tips en hulpmiddelen bij jou passen. Daarna kun je een account aanmaken als je dat wilt.