Hulp via de huisarts

Stoppen of minderen met alcohol drinken lukt niet altijd op eigen kracht. Er zijn mensen die wat meer ondersteuning nodig hebben. Met je huisarts bespreek je jouw situatie. Je huisarts weet welke mogelijkheden voor hulp er bij jou in de buurt zijn en kan je een doorverwijzing geven.

Stel je vraag Anoniem

Maandag t/m vrijdag bereikbaar van 13:00 tot 17:00.

Alcoholproblemen komen vaker voor dan je misschien denkt. Het is niet iets om je voor te schamen. Het is goed te behandelen. 

Praktijkondersteuner

Soms kun je terecht bij de praktijkondersteuner van de huisartsenpraktijk. POH-GGZ is een afkorting van Praktijkondersteuner Huisarts Geestelijke Gezondheidszorg. Huisartspraktijken kunnen zich laten ondersteunen door een POH-GGZ. Dat is bijvoorbeeld een psycholoog of een psychiatrisch verpleegkundige. Deze kan op verzoek van de huisarts een cliënt met een alcoholprobleem zien om een beter beeld van de klacht te krijgen, de mogelijk nodige behandeling vast te stellen en verdere begeleiding te geven. Niet elke huisartsenpraktijk heeft een POH-GGZ. 

Begeleide zelfhulp

Een vorm van hulp die je soms binnen de huisartsenpraktijk kunt krijgen is begeleide zelfhulp. Je volgt dan een zelfhulpmodule en je huisarts of een praktijkondersteuner leest mee met de opdrachten en helpt je.

Instelling voor verslavingszorg

Het kan ook dat je een verwijzing krijgt naar een andere organisatie, zoals een instelling voor verslavingszorg bij jou in de buurt. Instellingen voor verslavingszorg geven hulp en advies aan mensen die problemen hebben met het gebruik van drugs, alcohol, medicijnen en gokken. Er is veel kennis en een breed aanbod om je te helpen. Meestal is een verwijzing van de huisarts nodig. Na aanmelding krijg je een afspraak voor een intakegesprek. Je kunt altijd eens kijken welke instelling er bij jou in de buurt zit en de website bekijken voor meer informatie. Bijvoorbeeld over wat voor soort behandelingen er zijn. 

Vind een locatie

bij jou in de buurt