Minder drinken, hoe houd je dat vol?

Tips 11 april 2022 • 3 min. leestijd
Zet op mijn leeslijst

Het kan moeilijk zijn om te stoppen met een gewoonte, zoals alcohol drinken. Het helpt dan om na te denken over moeilijke situaties waar je misschien in komt. Zo help je jezelf erdoorheen.

Minder drinken is iets waar veel mensen aan moeten blijven werken. Vijf tips om gemotiveerd te blijven als je besluit minder of geen alcohol te drinken.

Vertel anderen dat je (even) niet meer drinkt. Vraag of ze je willen steunen bij moeilijke momenten. En of ze rekening met je willen houden, bijvoorbeeld door je geen alcohol aan te bieden.

Bedenk wat je gaat doen als je zin in drinken krijgt: een afleidingsmanoeuvre voor jezelf. Denk aan andere dingen en ga ook echt iets doen, zoals de hond uitlaten, douchen of iemand bellen. Vaak verdwijnt het verlangen dan weer. Goed om te weten: de trek in alcohol duurt meestal niet langer dan een half uur en gaat vanzelf voorbij.

Ga je ergens heen waar alcohol wordt gedronken? Maak dan van tevoren concrete afspraken met jezelf. Over hoeveel je wil drinken: hoeveel glazen, en wat voor soort drank. Of natuurlijk of je helemaal niet gaat drinken, en wat je dan wél kunt bestellen. Vertel anderen ook over die afspraken.

Het helpt om bij te houden hoelang je al minder of niet drinkt, bijvoorbeeld in een app of op een blaadje dat je ergens ophangt. Benoem dat ook voor jezelf: ‘Ik heb al tien dagen niet gedronken. Op naar de volgende tien dagen.’ Hier mag je trots op zijn!

Heb je een bepaald doel bereikt? Beloon jezelf dan, want je hebt het verdiend. Bijvoorbeeld: als ik een maand niet heb gedronken, plan ik een gezellige filmavond in. Of ga ik een dagje winkelen. Zo heb je iets om naar uit te kijken.

Toch alcohol gedronken? Dan is het stoppen niet meteen mislukt. Probeer later te achterhalen waarom het gebeurde. Hoe was de situatie, en wat kun je ervan leren? Hierdoor kun je je voorbereiden op een ander moeilijk moment in de toekomst.

Aan de slag met een gezonder leven?

Ook interessant

voor jou

Zelfhulp
Je gaat online werken aan het minderen of stoppen met jouw alcoholgebruik
Start nu
5 tips om minder te drinken Tips
5 tips om minder te drinken

10 november 2021   •   4 min. leestijd

Dickey: ‘Ik heb het nu zelf in de hand’ Verhalen
Dickey: ‘Ik heb het nu zelf in de hand’

16 juni 2022   •   5 min. leestijd

Dokter: wat een alcoholpauze met je lichaam doet Verhalen
Dokter: wat een alcoholpauze met je lichaam doet

17 december 2021   •   8 min. leestijd

Zes geniale oneliners (voor als je vrienden zeuren waarom je geen drankje wil) Tips
Zes geniale oneliners (voor als je vrienden zeuren waarom je geen drankje wil)

26 november 2021   •   2 min. leestijd

Van niet drinken word je knapper Feiten & cijfers
Van niet drinken word je knapper

1 juli 2022   •   3 min. leestijd