Van ‘saaie sok’ naar stoere ‘nee-zegger’

Tips 26 november 2021 • 3 min. leestijd
Zet op mijn leeslijst

‘Ah doe niet zo flauw, neem er toch één’, ‘Hè, wat ongezellig’, ‘Maar dan blijf je morgen toch langer liggen?’ Die opmerkingen zijn niet van de lucht wanneer je aangeeft geen alcohol te (willen) drinken.

Groepsdruk betekent dat je onbewust of bewust onder druk wordt gezet. Je omgeving bedoelt dat misschien niet eens vervelend, maar zo kan het natuurlijk wel voelen. Het drinken van alcohol is in de Nederlandse cultuur heel gewoon. Bedenk een aanleiding, koppel er een feestje aan en je hebt een ‘proost moment’ te pakken. Het stigma ‘saaie sok’ heb je dan ook snel te pakken wanneer je zegt dat je geen alcohol drinkt (of wil drinken).

Omgaan met de groepsdruk in vier stappen

Omgaan met groepsdruk is voor veel mensen een uitdaging. Maar goed nieuws: dit is iets wat te leren valt.

Sterk en zelfverzekerd overkomen? We helpen je in vier stappen van ‘saaie sok’ naar iemand die vol overtuiging ‘nee’ zegt.

Schrijf op waarom je (tijdelijk) geen alcohol drinkt. De voordelen houden je gemotiveerd. Hang vervolgens die voordelen op door het huis. Plak ze op je koelkast, de badkamerspiegel en de kast waar jij je drankvoorraad vroeger bewaarde.


Zoek een buddy. Iemand die je vertrouwt en waar jij je (nieuwe) stap mee deelt. Vraag hem of haar je te steunen als je het nodig hebt. Zo kan je buddy je bijvallen als je alcohol onder je neus krijgt geschoven. Of staat hij/zij stand-by als je naar een gelegenheid gaat, waar de alcohol rijkelijk vloeit, en je het even lastig hebt.

Bepaal, voordat je de deur uitgaat, welk non-alcoholisch drankje je wilt gaan drinken. Zo voorkom je een twijfelmoment als je gaat bestellen.

Ga je bij iemand op bezoek? Laat de gastheer of -vrouw dan vooraf weten dat je geen alcohol drinkt. Dan kan hij/zij ervoor zorgen dat er alternatieven zijn om uit te kiezen (of geef je voorkeur aan). Als je thuis gasten ontvangt, ben je zelf in control en koop je wat je lekker vindt.

Er is niets mis met de waarheid. En de waarheid is: je drinkt geen alcohol omdat je dat op dit moment niet wilt. En jij bent de baas over wat je wel en niet wilt. Punt.

Als je het zo gaat bekijken, ga je zien dat je jezelf sterker gaat voelen. Een simpele ‘Nee. dankje. Ik drink geen alcohol’, wordt dan steeds makkelijker.

Aan de slag met een gezonder leven?

Ook interessant

voor jou

Unity
Lees meer informatie over alcohol: effecten, risico's, combinatiegebruik en tips.
Start nu
5 tips om minder te drinken Tips
5 tips om minder te drinken

10 november 2021   •   4 min. leestijd

Dokter: wat een alcoholpauze met je lichaam doet Verhalen
Dokter: wat een alcoholpauze met je lichaam doet

17 december 2021   •   8 min. leestijd

Zes geniale oneliners (voor als je vrienden zeuren waarom je geen drankje wil) Tips
Zes geniale oneliners (voor als je vrienden zeuren waarom je geen drankje wil)

26 november 2021   •   2 min. leestijd

Middelenmeter: bijhouden hoeveel je drinkt Tips
Middelenmeter: bijhouden hoeveel je drinkt

17 maart 2023   •   3 min. leestijd

Video-overzicht verhalen over (tijdelijk) stoppen met drinken Verhalen
Video-overzicht verhalen over (tijdelijk) stoppen met drinken

16 mei 2023   •   1 min. leestijd