Kees en Bart vertellen over hun deelname aan IkPas

Verhalen 27 november 2021 • 6 min. leestijd
Zet op mijn leeslijst

Kees en Bart

61 jaar

Als je besluit (tijdelijk) geen alcohol te drinken, kan meedoen aan IkPas je helpen dit vol te houden. 80 procent van de deelnemers aan IkPas drinkt tijdens een pauze van een maand geen druppel. Ook Kees en Bart deden mee. En met succes.

Kees (61) gaf zich 1 januari 2021 op voor IkPas, nadat hij zijn carrière afrondde bij zijn toenmalige werkgever. “Een pittig besluit toentertijd, maar wel het juiste om te doen”, licht Kees toe. “Voordat ik stopte met werken, dronk ik per week een aantal liter bier en ook nog wat whisky. Soms wisselde ik dit af met een paar flessen jenever per week. Ik zag mezelf als een matige drinker. Maar dat was dus niet zo. Ik stopte met het drinken van alcohol nadat ik mijn baan verloor, omdat ik bang was dat mijn alcoholgebruik uit de hand zou lopen".

Van moe naar fit

Geen baan en geen alcohol meer. Je zou denken dat het lastig was voor Kees. Kees: “Het tegendeel is waar. De eerste maand verloor ik 4 kilo en dat motiveerde mij enorm om geen alcohol te drinken. Voordat ik stopte met werken en alcohol drinken, deed ik fysiek zwaar werk. Ik woog ook te veel. Die combinatie zorgde ervoor dat ik last kreeg van mijn gewrichten. Naarmate mijn pauze vorderde, verloor ik nog meer gewicht. In totaal ben ik 21 kilo kwijtgeraakt in 10 maanden tijd. Ik heb nu geen last meer van mijn knieën.”

Nu heb ik een geheugen als een olifant

Nog meer goed nieuws

Niet alleen de kilo’s vlogen eraf, ook Kees’ geheugen kreeg een boost. “Toen ik nog dronk had ik een geheugen als een vergiet”, geeft Kees aan. “Nu heb ik een geheugen als een olifant. Daarnaast zit ik vol energie. Iedere dag loop ik 6 kilometer met de hond en ik neem het huishouden voor mijn rekening. Ik voel me fit.”

IkPas? Dry January!

Je kent IkPas van Dry January. In 2021 schreven meer dan 32.000 deelnemers zich officieel in voor de grootste alcoholpauze van Nederland. De alcohol laten staan in de eerste maand van een nieuw jaar is populair. Het zorgt voor een sterk begin van het jaar, zowel fysiek als mentaal. Bekend is dat bijna 80% van de deelnemers met de steun van IkPas de gehele maand januari geen druppel alcohol drinkt.

IkPas: zo werkt het

Na je aanmelding ontvang je een aantal keer per week een nieuwsbrief boordevol laagdrempelige informatie over het thema alcohol. Ook heb je toegang tot het forum, verdien je badges en kun je een digitaal dagboek bijhouden.

Drinken stond bij mij gelijk aan stoom afblazen

Steuntje in de rug

Na wat gegoogle stuitte Bart op IkPas. Bart (31): “Ik besloot mee te doen. De nieuwsbrieven werken als een reminder voor me. Sommige artikelen slaan echt op mij. Sinds ik niet meer drink, ga ik belangrijke of minder fijne zaken niet meer uit de weg. Voorheen was drinken een manier om moeilijke dingen uit de weg te gaan. Nu ik niet meer drink, voel ik me mentaal sterker. Ook ben ik 5 kilo afgevallen en voelt mijn huid beter aan.

Vertrouwen op jezelf

Ik ben aan deze alcoholpauze begonnen met het idee ‘ik zie wel hoe lang ik het volhoud’. Omdat ik me nu zo lekker voel en niet meer terug wil naar hoe het was, ben ik er best huiverig voor om weer te gaan drinken. Maar ik ben me bewust van mijn valkuilen. En ik vertrouw op mezelf dat ik, en alleen ik, bepaal welke rol alcohol in mijn leven mag spelen.”

Pauzeren het hele jaar door

Wil je niet wachten tot januari? Bij IkPas kun je het hele jaar terecht voor een alcoholpauze. Iedere eerste van de maand start er een nieuwe challenge.

Meld je aan via IkPas

Aan de slag met een gezonder leven?

Ook interessant

voor jou

MinderDrinken
Anoniem en online je alcoholgebruik minderen. Begeleid door een ervaren psycholoog.
Start nu
Middelenmeter: bijhouden hoeveel je drinkt Tips
Middelenmeter: bijhouden hoeveel je drinkt

17 maart 2023   •   3 min. leestijd

Milly: ‘Ik was die vrouw bij de glasbak’ (video) Verhalen
Milly: ‘Ik was die vrouw bij de glasbak’ (video)

7 maart 2022   •   2 min. leestijd

4 tips voor als je gaat trainen met een kater Tips
4 tips voor als je gaat trainen met een kater

24 november 2021   •   1 min. leestijd

Kees en Bart vertellen over hun deelname aan IkPas Verhalen
Kees en Bart vertellen over hun deelname aan IkPas

27 november 2021   •   6 min. leestijd

5 redenen waarom je afvalt als je minder drinkt Feiten & cijfers
5 redenen waarom je afvalt als je minder drinkt

24 november 2021   •   1 min. leestijd