Thema's

Logo Alles over drinken

Nieuw, angst voor delier en help

avatar
Topic gestart door Charlie85
10 januari 2024 21 reacties 1006 weergaven

Meepraten?

Log in of maak een account om gesprekken te starten, te reageren en te volgen.

avatar
Charlie85
10 januari 2024

Hoi allemaal, ik ben nieuw hier op het forum en alvast een beetje aan het lezen en ontdekken. 

Ik heb altijd al een verslavingsgevoeligheid gehad. Lang gerookt, makkelijk kunnen stoppen (tijdens zwangerschappen en de periodes daarna). Daarna toch snel weer begonnen. 6 weken geleden definitief gestopt (niet minderen, niet proberen maar knop om) zonder probleem. Geen enkel centje pijn. Want daarvoor in de plek kwam de alcohol weer. Ik drink nu al tijden weer dagelijks en zeker om de verkeerde redenen; in mijn geval niet willen voelen en ontprikkelen (ik heb autisme en kenmerken van ADHD). Ik heb in mijn hoofd een soort verhaal gemaakt dat alcohol, roken etc me dempt en als ik ergens tegen op zie (en dat gebeurt nogal snel) dan beloon ik mezelf met drank. Echt heel stom, ik weet het, maar het is zo'n vastgeroeste gedachte. Ik heb uiteraard ook geprobeerd te minderen, werkt natuurlijk niet want die gedachte is niet weg. Nu zit ik toch alweer op gemiddeld 1 liter per dag. Ik schaam me zo enorm en ik wil hier zo graag vanaf! Waar ik met name bang voor ben is een delier. Ik woon alleen en wil vandaag stoppen. Ben er helemaal klaar mee met dat zogenaamd belonen, goedpraten, me * voelen. Van het weekend komen mijn kinderen (super fijn maar ook druk en dat is voor mij een reden om rond het avondeten een wijntje te pakken om mezelf te verdoven en de avond door te komen. Vind het echt zo verdrietig als ik dit zo opschrijf en lees van mezelf). Iemand tips? Vooral hoe om te gaan met dat stemmetje in mijn hoofd en niet alsnog naar de winkel rijden om een fles wijn te halen?

Groetjes en zet hem op allemaal! 

avatar
Adri03
10 januari 2024

Er is geen toverformule of wondermiddel @Charlie85. Maar het besef dat je drankgedachten een mindf*ck zijn, is al een belangrijke stap op de goede weg. En verder afleiding zoeken (oude hobby oppakken?), veel naar buiten gaan (wandelen  hardlopen, fietsen...) en bij dorst of trek veel water drinken, willen de eerste (en latere) dagen ook nog weleens helpen. De kans op een delier is minimaal. Succes!

avatar
Nienes
10 januari 2024

Hoi Charlie, 

Wat goed dat je het zo zat bent dat je wil stoppen. Als je dat echt wil dan is de kans op succes een stuk groter als je anderen inlicht, iemand zoekt met wie je op moeilijke momenten kunt praten, en dat je ook doorzet op de moeilijke momenten. Denk aan je kinderen, die hebben meer aan een moeder die nuchter is dan onder invloed of brak. Schrijf op waarom je wil stoppen. 
Mijne is: ik wil geen alcohol meer drinken want het maakt me (in the end) ongelukkig. 
 

Ik heb nog geen echt moeilijk moment gehad maar die gaat zeker nog komen. Ik hoop dat ik hier dan ook steun vind. En dat hoop ik ook voor jou. En wie weet valt het best mee! Is het minder eng of zwaar dan je nu denkt.
 

Als je kinderen dit weekend komen dan weet je dus van te voren dat je wat overprikkeld raakt. Maar daar ga je niet dood aan. Ga er doorheen. En voor mij geldt: ik raak sneller overprikkeld en geïrriteerd als ik gedronken heb. Ik voel me nu juist rustiger en minder gejaagd. 
 

Je kan het echt! Heb vertrouwen! Doe alvast boodschappen voor je kinderen komen en ga bijvoorbeeld in de avond iets doen waar je niet bij drinkt. Discozwemmen, sleepover in de woonkamer met film marathon en popcorn. Ik weet niet waar je woont maar Paleis het Loo is geloof ik nog heel mooi verlicht in de avond. Naar de film. Zoiets? 
 

Ik heb geen verstand van een delier maar ik ken mensen die zwaar drinken en af en toe een detox vakantie doen en daar heb ik ze nog nooit over gehoord. 
 

Zet m op!


Like 1
1 ander reageerde hierop
avatar
Charlie85
10 januari 2024

Super fijn jullie reacties! Ik heb een vriend die tegelijkertijd met mij gaat stoppen. Minderen werkt gewoon totaal niet. Als ik eenmaal een drankje op heb dan moet de hele fles leeg. Waarschijnlijk herkenbaar.

Ik heb wel al een boekje gekocht waar ik dingen in ga opschrijven wat positief is en motiverend om niet te drinken. Het is echt een andere mindset en het roken is me ook gelukt, maar deze voelt toch moeilijker omdat alcohol daadwerkelijk iets tijdelijks bied. Althans dat denken we toch? 

Ik ga denk ik ook een lijstje maken en in het zicht hangen waarop staat wat ik kan doen tijdens moeilijk momenten. 

En de kans op een delier is toch wel klein? Dat is dus mijn grootste angst hé, dat ik helemaal koekoek word. Naja ik ga het gewoon doen! Heb nog een paar oxazepam liggen tijdens echts stress momenten, idd lekkers in huis halen. Kids zijn ook een goede afleiding dus ik ga wat leuks bedenken om met ze te doen en ik ga er doorheen! Super fijn om te lezen dat het met jullie goed gaat en jullie het ook aan zijn gegaan 


Like 1
1 ander reageerde hierop
avatar
Nienes
10 januari 2024

Hoi Charlie, je kan ook dit soort vragen stellen op het forum bij "vraag het de hulpverlener" Die hebben vast meer verstand van een delier. 
 

 

avatar
Elonwyn
10 januari 2024

@Charlie85, een liter wijn per dag? Dan is de kans op een delier minimaal, hoor. Het zou wat anders zijn als je een liter sterke drank per dag zou drinken, dan is de kans groter.

Ik zou ook een paar maanden vitamine B1 (thiamine) slikken. Alcoholisten hebben hier vaak tekort aan. Vitamine B1 verkleint de kans op ziekte van Wernicke, ziekte van Korsakov en alcoholische neuropathie. Een goede dosering is 100 mg. per dag.

Heel veel succes!

avatar
Charlie85
10 januari 2024

@Elonwyn ja de B1 is onderweg. Ik heb notabene jarenlang met mensen met Korsakov gewerkt. Ik weet het eigenlijk allemaal zo goed, maar toch.. Ik heb er toch voor gekozen om wat te minderen en na het weekend te stoppen. Dat voelt voor mij toch prettiger! 

avatar
Nienes
10 januari 2024

Succes! 


Like 1
1 ander reageerde hierop
avatar
Roberto
10 januari 2024

Misschien is het werkboek GRIP, aan de slag met verslaving en stress bij autisme iets voor jou. Daar zijn ook gratis online werkbladen bij.

http://www.hogrefe.nl

avatar
Roberto
10 januari 2024

Ik heb zelf ooit een delier gehad in extreme omstandigheden. Kans is niet zo groot. 

avatar
lady jane
10 januari 2024
1 uur geleden zei Charlie85:

@Elonwyn ja de B1 is onderweg. Ik heb notabene jarenlang met mensen met Korsakov gewerkt. Ik weet het eigenlijk allemaal zo goed, maar toch.. Ik heb er toch voor gekozen om wat te minderen en na het weekend te stoppen. Dat voelt voor mij toch prettiger! 

Hoe zou het zijn om juist voor het weekend te stoppen?
Een weekend kan minder drinken juist moeilijk maken, de
0 aanhouden is echt gemakkelijker en duidelijk. En dan heb je dat
meteen maar gehad, daarna is het weer even makkelijker.
Uitstel terwijl je nog niet op de 0 zit, is hier vaker afstel geworden.
Heb vertrouwen!
(de mens die lijdt het meest
door het lijden dat hij vreest
dat nimmer op komt dagen
zo krijgt hij meer te dragen
dan hij te dragen kreeg)

avatar
Charlie85
11 januari 2024

@Roberto

Dat boek is een hele goede wat jij zegt! Ik sta toevallig op de wachtlijst voor deze cursus maar ik denk dat ik het boek alvast ga bestellen.

@lady jane

Van uitstel komt afstel he.. I know.


Like 1
1 ander reageerde hierop
avatar
Charlie85
14 januari 2024

Pff ik schaam me gewoon diep. Het is natuurlijk weer helemaal mis gegaan met dat stomme wijn misbruik. Waarom lukt het me niet, godsamme.. de kinderen zijn woensdagavond weer naar hun vader dus wellicht is het dan een goed moment om te stoppen. 

Ik drink vooral om de prikkels van de kinderen niet te voelen. Vind het al vreselijk als ik dit lees maar ik kan er echt niks aan doen. Word echt zo gek van al die geluiden etc. 

Ik ga iig dat boek bestellen en volgende week nieuwe poging..  

avatar
Francoise
15 januari 2024

Aaahh jammer Charlie.  Er zijn vaak nogal wat pogingen nodig om uiteindelijk toch die 0 vast te kunnen houden , weet ik uit ervaring.  Ik ben er in 2015 achter gekomen,  dat ik autisme had , daarna ben ik ook met alcohol gestopt omdat ik dat dus steeds meer ging gebruiken om de prikkels te dempen en me zo ook sociaal staande te kunnen houden . Misschien heb jij ook een "verstoorde" prikkel verwerking waardoor je alcohol als een soort demper gebruikt .  

Wees niet te streng voor jezelf en begin weer met "vandaag drink ik niet " . Succes 

avatar
Charlie85
15 januari 2024

@Francoise ik heb net zoals jij ook autisme en ben hoogbegaafd. Fantastische combi maar niet heus. Hoe ben jij gestopt? Zelf? Ik heb daarnaast het boek GRIP besteld als houvast. 

avatar
lady jane
15 januari 2024

(bij zoon noemde ik dat vroeger in mezelf; dubbel gehandicapt @Charlie85)
Hij heeft ook te kampen met verslaving, maar is ook enorm krachtig om op
wilskracht dingen te doen, en te laten, dus hij redt het prima inmiddels.
Heel veel structuur ingebracht in de gezondere dingen, sporten o.a.
Eigenlijk net als ikzelf. We moeten leuke/betere dingen inbouwen in ons leven.


Like 1
1 ander reageerde hierop
avatar
Roberto
15 januari 2024

@Charlie85, bij dat werkboek GRIP zijn online werkbladen gratis in te zien of te downloaden. Zoek even op www.hogrefe.nl.

avatar
Roberto
15 januari 2024

@Charlie85, schaamte heeft geen enkele zin. Dat kinderen veel prikkels geven is logisch. Jij ervaart dat blijkbaar als negatief. Kinderen kunnen je ook positieve prikkels geven.

Omdat ze nog spontaan zijn.

De ene keer poeslief, de andere keer uiterst irritant. Daarmee om leren gaan en accepteren hoort bij hun opvoeding. 

avatar
Nienes
15 januari 2024

En bedenk ook dat de prikkels alleen maar sterker binnenkomen als je hangover bent. Hoe oud zijn ze? Wellicht kun je bepaalde afspraken maken dat je even ongestoord 15 min op jezelf kan zijn in je slaapkamer oid. 
Als kind van een ouder die haar kinderen altijd teveel vond wil ik je wel meegeven dat kinderen dat helaas vaak haarfijn aanvoelen en dat heb ik zelf als kind als heel naar ervaren. 
 

Ik weet niet hoe jij reageert als je kinderen er zijn, misschien laat je het helemaal niet merken hoor, maar dacht zeg het toch.

Dingen die helpen wanneer ik mij overprikkeld voel: naar buiten, lopen, muziek luisteren, een douche nemen, vriendin bellen. Flauwe filmpjes kijken. Mediteren lukt mij nog niet maar dat wil ik wel oefenen. Ademhalingsoefeningen werken wel bij mij. 
 

Maar nogmaals: met drank stonden al mijn zenuwen open, zo voelde het. Zonder drank voelt alles rustiger.

Heel veel sterkte! 

avatar
Nienes
15 januari 2024

Ik zit er nog over na te denken, dat ik jou absoluut geen rot gevoel wil geven. Ik hoop niet dat je je door mijn bericht en hoe het vroeger bij mij thuis eraan toe ging een rot gevoel hebt overgehouden. Ik heb zelf geen autisme en ben ook niet hoogbegaafd dus ik weet niet hoe dat is. Wel hebben wij ook een kind dat extra aandacht en zorg nodig heeft en ik ervaar dat zeer regelmatig als pittig. Nu ik niet meer drink kan ik dat beter aan en is er meer rust. Dat gun ik jou ook. 
 

 

avatar
Francoise
17 januari 2024
Op 15-1-2024 om 08:08 zei Charlie85:

@Francoise ik heb net zoals jij ook autisme en ben hoogbegaafd. Fantastische combi maar niet heus. Hoe ben jij gestopt? Zelf? Ik heb daarnaast het boek GRIP besteld als houvast. 

Ik heb het roer omgegooid en heb me op sporten gestort , 6 weken ba de alcohol gestopt met roken , wilde nergens meer aan verslaafd zijn , de controle over mijn leven terug.   Had en heb veel gebruik gemaakt van de "lepel theorie ". De lepels moeten je energie voorstellen .  En zo bekijken dat een dag niet meer energie kost dan wat je hebt . En wat Jane zegt , een ijzeren discipline.   Ik kocht een professionele crosstrainer en ging daar 6 dagen per week op los omdat een sportschool ook teveel prikkels was voor mij 

Meepraten?

Log in of maak een account om gesprekken te starten, te reageren en te volgen.

Ga aan de slag met een
gezonder
leven

Door de check te doen en antwoord te geven op 4 korte vragen geven we je advies over welke apps, tips en hulpmiddelen bij jou passen. Daarna kun je een account aanmaken als je dat wilt.