Thema's

Logo Alles over drinken
avatar
Topic gestart door Nienes
02 januari 2024 131 reacties 7458 weergaven

Meepraten?

Log in of maak een account om gesprekken te starten, te reageren en te volgen.

avatar
Wijntjeminder
14 januari 2024

Hoi @Nienes, wat ga je goed! Zo fijn om je eigen slechte gewoontes te kunnen doorzien en doorbreken. Voor mij is de bewustwording van het drinken heel waardevol geweest. Aan het begin van niet meer drinken was ik in mijn hoofd voortdurend bezig met het fenomeen; het waarom en hoe dit zo erin kon sluipen zonder dat  daar alarmbellen afgingen. Het zal waarschijnlijk een levenslang proces zijn om je ervan bewust te blijven wat alcohol met je doet en dit niet meer toe te laten.

Erwtensoep heb ik een kommetje van gehad na mijn strandwandeling vanmiddag. Niet zelf gemaakt, maar wel smaakvol en verwarmend! :)

avatar
Nienes
14 januari 2024

Heerlijk @Wijntjeminder en ja herkenbaar, alhoewel ik wel hoop er ooit minder mee bezig te zijn! 
Verjaardag met veel wijn was helemaal niet met veel wijn! Heel veel mensen hielden het bij 1 glas. Misschien meer mensen met goede voornemens! En het was er niet minder gezellig om!

avatar
Wijntjeminder
15 januari 2024
Op 14-1-2024 om 17:28 zei Nienes:

alhoewel ik wel hoop er ooit minder mee bezig te zijn!

Dat eraan denken slijt eruit zodra het geen gewoonteplek heeft in je dagelijkse leven. Ik doelde meer op het feit dat je wel alert moet blijven dat het niet weer een dagelijkse gewoonte wordt. Althans, dat gaat op voor mij. :D

avatar
Nienes
18 januari 2024

Goedemorgen,

Ik ben niet lekker opgestaan, al paar dagen niet helemaal fit. Ik ben chagrijnig en heb een slechte dag. Ik hoorde laatst iemand zeggen dat diegene een heel stabiel humeur heeft, dus praktisch altijd in dezelfde mood. Wat lijkt me dat lekker. Ik heb helaas een dag per maand dat er een soort oorlog in mijn hoofd en lijf zit. Alles is me dan teveel, ik ben ongeduldig, loop te zeuren, zuchten en voel irritatie naar alles en iedereen. PMS. 
Ik was vanmorgen niet gezellig en kattig naar de kinderen, die waren traag waardoor ik stress kreeg om op tijd te komen. Maar dat doen ze wel vaker en dan kan ik heel normaal reageren in plaats van zo te doen. Ik voel me daarna rot over hoe ik deed en weet nog goed hoe erg ik het haatte wanneer mijn moeder zo deed (al deed zij dagelijks zo en ik 6x per jaar) En wat doe ik dan, ik zeg: komop jongens, we komen te laat, waarom moet ik altijd alles doen en klaarleggen en alles 10x herhalen, ik word er gek van! Denken jullie zelf ook eens na over of je gym hebt en dat je je schooltas leegt als je uit school komt! 
Dat ben ik dan mopperend en zuchtend aan het verkondigen. Ik ben niet aan het gillen of krijsen zoals mijn moeder deed, maar ik merk dat mijn kinderen het rot vinden en daar voel ik me nu dan heel vervelend over. In de auto ga ik dan nog even door (mijn hoofd zegt: nu weten ze het wel stop met praten!) en het afscheid bij school is dan niet leuk. 
Ik rij dan weg met een * gevoel, het haalt een gevoel naar boven wat ik zelf als kind altijd thuis had. 
Ik weet dat ik niet zo doe als mijn moeder, sterker nog, ik weet dat ik een lieve moeder ben. Maar vandaag voelt alles rot en zwaar en zou ik t liefst mezelf vanavond verdoven met een fles wijn.

Ga ik natuurlijk niet doen maar vind het heel vervelend dat ik me zo voel. Mijn man geef ik ook vaak teveel ruimte, met alles zeg of denk ik: ach ik doe het wel zelf, maar dan eens per maand ben ik dat helemaal zat. En merk ik dat ik beter mijn grenzen moet bewaken. Maar op de een of andere manier heb ik dat nooit geleerd en maak ik mezelf altijd ondergeschikt aan de wensen van een ander. Ik leer het wel, en het gaat wel beter dan vroeger maar nu ik niet meer drink komt dit ineens veel harder binnen. 
 

 

 

avatar
Nienes
18 januari 2024

Ik heb een uur lang alles eruit gezweet in de sportschool en voel me mentaal al een stuk beter. Ondanks dat ik me niet helemaal fit voelde ging ik als een speer. En mijn grieperige gevoel is ook weg. Misschien had ik dit even nodig en zat het meer tussen mijn oren. Hopelijk verloopt dat rest van de dag wat positiever, voel wel mijn emoties hoog zitten dus als het zo stopt met sneeuwen misschien ook nog een wandeling maken.

 

avatar
Emmy
18 januari 2024

Heel herkenbaar @Nienes Denk dat iedereen dit wel eens overkomt. Goed dat je wat bent gaan doen. In plaats van afreageren op anderen ga ik vaak lekker een eind hardlopen of met de hond het bos in. En bedenk je vooral dat je je nu naar voelde, maar dat dit gevoel over gaat. Altijd blij en gelukkig is volgens mij (bijna) niemand, ondanks wat mensen beweren.

avatar
Bob
18 januari 2024

Naast nadenken over je gemoedstoestand kun je ook nadenken over andere manieren om met je kinderen te communiceren in zo'n situatie. Soms zijn het maar kleine accentverschillen. Compliment geven aan wie het goed gedaan heeft. Uitdaging of wedstrijdje van maken (wie is er het eerst klaar...).

avatar
Nienes
18 januari 2024

Jullie hebben allebei gelijk. Ik ben ook blij dat ik wat ben gaan doen. 
Bob, zo pak ik het normaal altijd aan, maar op dit soort dagen lukt dat me niet goed. Vanavond heel vroeg naar bed met een goed boek of een leuke serie. Morgen is het vast weer beter!

avatar
Nienes
21 januari 2024

Goedemorgen voor wie mee leest! 
Ik heb heerlijk geslapen, blij dat er weer een zaterdag die nuchter is verlopen op zit. En toch, toch voel me ik me down. Gisteravond na hele dag met zieke kinderen binnen te hebben gezeten dacht ik wel twee uur lang aan wijn. Dat duurde wel erg lang. 
En ja, ik weet hoe het werkt. Normaal als ik zo'n intense dag met kinderen heb gehad vond ik dat ik wel een wijntje (dat werden er dan altijd minstens vier grote glazen) verdiend had. 
Nu voel ik me een beetje een nukkig en een zeurderig kind. Ontevreden. Ik heb nergens zin in. Sport bijna dagelijks of ik ga wandelen. Knutselen met de kids of ik help ze voor school. Dat gaat allemaal veel beter maar ik voel me blegh. Ik voel me al bijna de hele week zo en dat is niet gezellig. Na die ene dag gekat van mij kon ik wel de knop naar gezin weer omzetten dus zij merken het nu niet aan mij. Maar ik zit mezelf zo in de weg. Wil zuchten en klagen en voel mezelf (echt gênant) een beetje zielig zelfs! Terwijl ik me de eerste weken zo opgelucht en licht voelde.
 

Mijn man zei gisteren: ik voel me niet persé fitter nu ik al drie weken niet gedronken heb. Ik merk wel verschil, ik zweet niet meer, geen klamme handjes, uiteraard geen katers en geen schuld of schaamte gevoel. Ik krijg in principe veel meer gedaan, al komt deze week weinig uit mijn handen. Ik ben veel rustiger en ben niet steeds bezig met hoe en wanneer kan ik weer wijn drinken. 
Ik eet wel veel meer en dat vind ik irritant. Ik merk dat ik een substitute zoek, maar daar wil ik me nu nog niet te druk om maken.

Ik plan meer vooruit en word niet meer wakker met zorgen en schaamte en denken dat mensen het aan me kunnen zien of ruiken. Afspraken heel vroeg vind ik geen probleem meer. Want ik heb geen kater. 
 

Nu nog wat meer rust in lijf en leden en in mijn hoofd. Het zal wel een fase zijn maar ik vind het een lastige. Ik ga kijken hoe ik vandaag wat endorfines aan kan maken dus als iemand nog tips heeft? Ik hoor ze graag!

avatar
Rosee
21 januari 2024

Wat goed dat je er toch niet aan toegegeven hebt. Wat ik zelf soms doe als ik me down voel, is accepteren dat het zo is. Het is niet erg en het gaat voorbij. Fuck it!:rose: Je kan het gewoon aan.


Like 1
1 ander reageerde hierop
avatar
Emmy
21 januari 2024

Goed dat je niet bent gaan drinken! Het komt me wel bekend voor. Heb een tijd lang gehad dat ik heel graag hard wilde gillen. Was alsof ik op ontploffen stond. En idd dat saaie verveelde gevoel. Maar het is allemaal over gegaan en merk nog steeds nieuwe voordelen van het niet drinken. Volhouden dus en vooral de voordelen blijven benoemen.


Like 1
1 ander reageerde hierop
avatar
Nienes
21 januari 2024

Hoi @Rosee eigenlijk had ik nog helemaal niet bedacht dat het knap is dat ik er niet aan toegegeven heb. Maar dat is het voor mijn doen best wel. Alle andere pogingen had ik er meteen aan toegegeven want goed excuus. Dank je wel. En ja, het accepteren, dat moet ook, ik weet alleen niet zo goed hoe. Want ik vind mezelf niet leuk en ik voel me niet mezelf. Maar ik ga het proberen te laten zijn. 
 

@Emmy nou eerlijk, dat is precies wat ik voel. Dat ik heel hard wil gillen en op ontploffen sta! Ik voel en vind mezelf totaal onredelijk want ik heb echt niks te klagen in mijn leven, maar ik voel het precies zo. En dat jij dat herkent helpt mij wel weer, ook dat je schrijft dat het weer over gaat. Ik vind het heel knap van jou dat je door al die moeilijke momenten hebt doorgezet en dat je nog steeds nieuwe voordelen merkt van het niet drinken. 
Heel fijn dat jullie wilden reageren, dat is echt helpend! :heart:


Like 1
1 ander reageerde hierop
avatar
lady jane
21 januari 2024

We hebben blijkbaar in ons hoofd dat er een beloning moet komen
alsof het drinken dat ook was? Maar ook eten, sporten, meditatie, afleiding.
Blijkbaar hebben we "recht" op troost, beloning, endorfines, kalmte enz enz
Dit is ook een beetje onze cultuur geworden he; I want it all and I want it now.
Soms denk ik; als ik nu in afgahnistan/gaza of zo woonde dan kwam dit allemaal niet eens bij me op.
Wat ben ik toch een bofkont dat ik hier woon/leef. En wat was drank eigenlijk een luxeprobleem.

avatar
Nienes
22 januari 2024

Ja dat belonen zit er diep in, maar allemaal gerelateerd aan alcohol. Ik zeg ook steeds tegen mezelf dat andere mensen bij een rotdag ook geen drank als oplossing of beloning zien, het is niet normaal! 

Ik heb gisteren tijdens een lange wandeling geluisterd naar een podcast van Esther ten Hove en daar herkende ik zoveel in, dat is fijn voor mij, herkenning.

Ik vind deze gevoelens wel moeilijk want ik ben van nature erg vrolijk en positief. Dat was afgelopen week ver te zoeken. Vandaag gaat het mentaal weer wat beter. Ook mag ik iets doen met mijn werk wat ik normaal erg spannend zou vinden en waarschijnlijk nee tegen had gezegd. Nu zei ik volmondig ja en ik kijk er zelfs naar uit. Nuchter gaat het leven echt makkelijker, althans als ik geen depressieve gevoelens en gedachtes heb. Op naar weer een alcohol vrije dag en een spannende uitdaging op mijn werk.

avatar
Nienes
23 januari 2024

Fijn, ik heb gisteren en vandaag nul craving naar wijn gehad. Ik had een hele lange dag vandaag op het werk en ik ben echt blij dat ik het niet voel, de drang om mezelf te belonen met wijn. Ik hoop dat dit weer even doorzet want zo gaat het wel een stukje makkelijker dan de afgelopen dagen. 
Maar zoals hier ook wordt gezegd: niet alle dagen zijn makkelijk of leuk, die horen er gewoon bij zonder ze meteen te overgieten met alcohol. 

Deze week is erg druk met veel werk en afspraken, normaal word ik daar nerveus van en probeer mijn stress te temmen met drank. Maar nu voel ik geen stress of zenuwen. Ik geniet maar gewoon even van deze dag en dit moment. Morgen weer een nieuwe dag!


Like 2
2 anderen reageerden hierop
avatar
Nienes
27 januari 2024

Zo, naast een drukke week ook twee verjaardagen dit weekend. En normaal ben ik dan steeds bezig met: hoeveel kan ik nog drinken, wat drinken anderen langzaam, voor het feestje thuis alvast twee drinken, dan zit je er wat lekkerder in. 
Na het feestje zou ik thuis nog zeker twee glazen hebben gedronken. En dan slecht slapen. 
Nu heb ik fris gedronken en een paar dingen vielen me op: niemand vroeg iets over het feit dat ik fris dronk, terwijl ik dat wel had verwacht. Maar kennelijk zijn andere mensen helemaal niet bezig met mijn alcohol gebruik. 
Ik kreeg het wel aangeboden maar zei gewooo nee, ik neem even lekker een colaatje. 

Volgende dat mij opviel, er waren veel meer mensen die fris dronken. Ik stond in een groepje waar bijna iedereen aan het fris/water zat. Ik denk dat ik voorheen eerder bij de drinkers zou hebben gestaan. Maar dit ging onbewust want ik kende hier nog niet zoveel mensen. 
 

En dan nog: wat heerlijk ik heb niks raars gezegd, geen glas laten vallen (zo vaak gebeurd), helder naar huis en bovenal was het ontzettend gezellig en heb ik twee hele leuke avonden gehad!

 


Like 3
3 anderen reageerden hierop
avatar
Koala84
03 februari 2024

Lieve Nienes,

wat goed dat jullie gestopt zijn en wat fijn dat je dit samen met je man kan doen. In het begin waren er bij mij ook pieken en dalen, zo voel je je super en de andere dag zou je het liefst de hele dag in je bed willen blijven liggen, mijn lieve medefrummers zeiden dan ook altijd dat je maar moet bedenken dat het vanzelf voorbij gaat… ik vond dat op dat moment altijd erg moeilijk maar echt het gaat voorbij en de ups en downs worden minder. 
 
Je doet het supergoed, blijf delen en het van je afschrijven, genoeg mensen hier die je tips kunnen geven of je erdoorheen kunnen slepen…. 
 

Doei doei! 

 

avatar
Nienes
03 februari 2024

Bedankt lieve @Koala84 ik moet er gewoon even om huilen want ik heb gisteren een afschuwelijke dag gehad, ik kan niet vertellen wat er is gebeurd maar ik voel me momenteel gebroken en kapot van verdriet. Ik voel aan alles dat ik dit nu niet goed aankan en sta op het punt om een fles wijn open te trekken. 

avatar
lady jane
03 februari 2024

niet doen @Nienes, het helpt niet
en je doet het steeds zo goed zonder!
zie het maar even als een test nu
morgen ben je blij dat je vandaag niet toegaf:heart:

avatar
Emmy
03 februari 2024

@Nienes Morgen een kater en waarschijnlijk ook een schuldgevoel gaat het alleen maar erger maken. Niet doen dus! Je bent zo goed bezig!

avatar
Nienes
03 februari 2024

Lief dank jullie wel. Het liefst zou ik vertellen wat er gebeurd is maar dat kan echt niet ivm privacy. Verdoven is het uitstellen van de pijn. Ik weet het. 


Like 1
1 ander reageerde hierop
avatar
Koala84
03 februari 2024

Het gaat je idd echt niet helpen om die fles nu open te trekken…. Lees je voordelen eens terug! Morgen voel je je misschien wel een stuk beter…. Hoe moeilijk het nu ook voor je is. Je kan het! 

avatar
Koala84
03 februari 2024

En je hoeft het niet te delen hoor, maar ook als je in een klote situatie zit wat ik hieruit opmaak, is het nog geen goede uitweg… Heel veel sterkte! 

avatar
Nienes
03 februari 2024

Ik weet ook dat het niet gaat helpen. Morgen zal ik me niet beter voelen helaas. Maar na drinken vast slechter. 


Like 1
1 ander reageerde hierop
avatar
Nienes
03 februari 2024

Dank je wel :rose:

Meepraten?

Log in of maak een account om gesprekken te starten, te reageren en te volgen.

Ga aan de slag met een
gezonder
leven

Door de check te doen en antwoord te geven op 4 korte vragen geven we je advies over welke apps, tips en hulpmiddelen bij jou passen. Daarna kun je een account aanmaken als je dat wilt.