Thema's

Logo Alles over drinken

Even voorstellen en mee in de arrenslee

avatar
Topic gestart door Stuiter
19 december 2023 20 reacties 1066 weergaven

Meepraten?

Log in of maak een account om gesprekken te starten, te reageren en te volgen.

avatar
Stuiter
19 december 2023

Hoi allemaal,

Dit schrijven is een drempel, maar ik lees hoe respectvol en oordeelloos en lief jullie zijn, dus hop, daar ga ik.

Ik lees inmiddels een weekje mee en had al besloten per 1 januari dan eindelijk voor eens en voor altijd te stoppen met alcohol. Tot het vorige week mis ging. Inmiddels sta ik bijna een week droog en heb besloten dat die 'voor eens en voor altijd' al begonnen is.

De greep van alcohol ken ik al heel mijn leven met twee alcoholische ouders. Zelf ben ik 37 en heb twee wolken van kindjes en een man die me altijd steunt en wil het voor hen beter doen. Maar vooral ook voor mezelf. Ik weet hoe het is om alcoholvrij te zijn tijdens mijn zwangerschappen en tussendoor ook stopperiodes. Ik vond mezelf altijd zielig want ik mocht het niet. Inmiddels kijk ik er wat anders tegenaan. Toch blijft het altijd een uitdaging, want dat stemmetje is er altijd. Alcohol is slinks. Het lijkt leuk en gezellig, en iedereen drinkt het. Maar ik verlang altijd naar meer. Ook was ik niet vies van stiekem drinken soms om wat sneller in de roes te raken. Enfin. Jullie snappen het. Het is een neerwaartse spiraal die steeds sneller lijkt te gaan. 

Dus hierbij, hallo allemaal!

avatar
lady jane
19 december 2023

welkom Stuiter.
Goed dat je voor altijd niet vooruitgeschoven hebt, want straks
ben je in een klap een goede ervaring rijker als je nuchter de feestdagen door bent gekomen.
Alcohol zelf is niet slinks, anders kon niemand ermee omgaan. Nee het is ons brein die dat
stemmetje in je hoofd laat spreken. En daar hoeven we dus mooi niet naar te luisteren.
wat gun ik jou en je gezin een verder nuchter leven, de rode draad m.b.t. je ouders te doorbreken.
Nooit meer stiekem te zijn, maar fier op jezelf en je brein de baas te worden. succes!

 

avatar
Stuiter
20 december 2023

Dank je wel Lady Jane! En ja, ik gun mezelf en mijn gezin dat ook! Na een week slaap ik alweer zo diep! Heerlijk en tot nu toe heb ik er 0 zin in en draait mijn maag om bij de gedachte aan drank. (Komt ook door een buikgriep, maar toch) hopelijk blijft dat zo :-).

Mijn zus is me al voorgegaan met een jaar nuchter nu, dus ik heb er vertrouwen in! Haar bellen nadat ik weer uit de bocht was gevlogen was fijn en geeft me steun.

Het zijn niet alleen de stemmetjes in je hoofd, maar ik zie op tegen de omgeving die er weer iets van vindt.  Maat dat is onvermijdelijk en wil ik niet uit de weg. Ik zit inmiddels met jullie in de arrenslee, gezellig! En sluit me ook aan bij het jaarpact!


Like 1
1 ander reageerde hierop
avatar
Roberto
20 december 2023

@Stuiter, welkom op dit forum, goed bezig.

1 uur geleden zei Stuiter:

Mijn zus is me al voorgegaan met een jaar nuchter nu, dus ik heb er vertrouwen in! Haar bellen nadat ik weer uit de bocht was gevlogen was fijn en geeft me steun.

Vooral blijven doen.

1 uur geleden zei Stuiter:

Het zijn niet alleen de stemmetjes in je hoofd, maar ik zie op tegen de omgeving die er weer iets van vindt.

Ga je vooral niet druk maken over wat de omgeving er van vindt.
Meestal is dat best positief.
Zo niet: kappen daarmee.


Like 1
1 ander reageerde hierop
avatar
Stuiter
20 december 2023
24 minuten geleden zei Roberto:

Zo niet: kappen daarmee.

Dank je @Roberto En deze uitspraak: mee eens! Drank is onderdeel van iedereen om me heen, familie, vrienden, collega's. En ben er ook wel achter dan enkele vriendschappen alleen maar bestaan uit samen veel drinken. Benieuwd hoe dat zich ontwikkeld.. ik ben bereid afscheid te nemen van situaties en mensen die mij niet helpen. (Hahah ik schrijf dit allemaal heel stoer, maar er gaan pittige momenten komen natuurlijk) 


Like 1
1 ander reageerde hierop
avatar
Roberto
20 december 2023

@Stuiter, kappen bedoel ik niet letterlijk, gewoon laten verwateren, geen aandacht meer geven.

avatar
Stuiter
20 december 2023

@Roberto Dat is uiteindelijk ook kappen. Organisch of ineens maakt dan ook niet uit. Al is organisch wel meer mijn stijl. 

avatar
Lonster1
20 december 2023

Ik ben het accent meer gaan verleggen naar afspraken overdag. Wandelen, lunchen, museum, film... In plaats van afspreken om borreltijd. Met sommige mensen blijkt inderdaad dat het contact niet meer loopt. Ik ga 's avonds niet zo veel de hort meer op, verjaardagen of feestjes die om drank draaien ga ik niet altijd meer heen. Als 50+ vind ik dat ook niet zo erg... die tijd van lang uitgaan en uitslapen heb ik wel gehad. Ben nu liever fris op met meer energie en goede zin. 


Like 2
2 anderen reageerden hierop
avatar
Stuiter
21 december 2023

@Lonster1 dat is zeker een goeie. Merk dat ik geneigd ben nu alles te blijven doen maar dan zonder alcohol. Dank voor de tip! 

So far so good. Nu 8 dagen zonder alcohol en voel me geweldig. Slaap al beter. Het staat me zelfs een beetje tegen de gedachte aan drinken. De gasten van kerst zijn op de hoogte en reageerden geweldig. Dat scheelt al weer. En met oud en nieuw ga ik rijden (wat ik helemaal niet erg vind). 


Like 2
2 anderen reageerden hierop
avatar
Mariann
22 december 2023

Het is zoooo lekker om op nieuwjaarsdag fris wakker te worden!!!


Like 1
1 ander reageerde hierop
avatar
baco168
22 december 2023

Goed bezig! En goed dat je nu de keus al hebt gemaakt ipv in het nieuwe jaar. Ik zit er zelf ook aan te denken nu te beginnen ipv het uit te stellen. 

Deze verhalen klinken positief! Ik ga zo ook even mijn verhaal schrijven. Goed bezig en succes! 

avatar
Stuiter
22 december 2023

@Mariann ja dat is ook echt zo! Heb gelukkig iemand erbij die ook niet drinkt, dat maakt het wat makkelijker. Maar kijk nu al uit naar die frisse start.

@baco168 Dank je! En ja! Doen! We slepen elkaar er wel doorheen. Ben benieuwd naar je verhaal. Dit is nog lang niet het mijne, maar het was al fijn dit van me af te schrijven. En nog steeds niet gedronken te hebben (yaay). Jij ook succes! 

avatar
Stuiter
23 december 2023

9 dagen droog. En gaat ok. Normaal had ik nu in aanloop naar kerst al (veel) gedronken. Wellicht ook weer stiekem whisky/wijn. Brak wakker worden etcetera. Nu word ik trots wakker! Man drinkt wel een wijntje en een biertje. Geen problemen mee en hij kan het bij drie houden. Dat scheelt. Ik heb al zovaak geprobeerd te minderen, maar dat werkt bij mij niet. Gaat 3x goed en daarna verlang ik naar die afspraak met die vriendin waarbij in ongegeneerd kan tanken.

Triggers genoeg wel. Ontstressen van mega druk boodschappen doen, van werk. Spanning van het feit dat er nauwelijks aandacht is of gesprekken. Maar leg het maar naast me neer. De hond meegenomen en een uur gaan wandelen. En nu weer door...


Like 1
1 ander reageerde hierop
avatar
Wijntjeminder
26 december 2023

Welkom Stuiter!

Ik herken het wel wat je zegt over jezelf zielig vinden omdat je bepaalde periodes niet mag drinken: zwangerschappen en alcoholpauzes. De crux is om dat voor jezelf om te draaien in dat je het niet meer wilt. Dat is de enige reden waarom je niet drinkt; je hebt er voor gekozen om de deur dicht te doen naar alcohol! Dat er mensen om je heen zullen zijn die je van die gedachte proberen af te brengen vraagt om een inventarisatie mbt tot de waarde van die relaties. Zoals Roberto aangaf: is er nog wel plek voor hen in jouw leven nu je het over een andere boeg hebt gegooid?

Je klinkt als een opgewekt tevreden mens die alles heeft. Vasthouden en zeker niet op het spel zetten door alcoholmisbruik! :heart:


Like 1
1 ander reageerde hierop
avatar
Stuiter
27 december 2023

@Wijntjeofmeer dank je wel. Zo is het maar net! En je hebt het goed. Ik ben ook een tevreden en opgewekt mens en herkende mezelf niet meer als ik alcohol dronk. Al lang niet meer eigenlijk al heb ik lang gedacht dat dat gewoon mijn rauwe randje was. Het voelt inmiddels als een elastiek die veelvuldig is uitgerekt en nooit meer in zijn oorspronkelijke vorm gaat. Mijn relatie met alcohol gaat nooit ok zijn. 

Ben de kerst heel goed doorgekomen. Voel me blij en opgeruimd (en volgevreten haha aangezien ik toch de remmen ergens los had). Zoals @lady jane al zei, is het beter om al vóór kerst te stoppen, dan heb je die ervaring al mooi binnen :-D. Ik ga het komend jaar zo nu en dan op dit draadje schrijven hoe het me vergaat.

En of je nou doorgaat op de oude voet, stopt of mindert, ik wens iedereen een mooi 2024!


Like 3
3 anderen reageerden hierop
avatar
Stuiter
07 januari 2024

Dag 25 en ik had dit nooit voor mogelijk gehouden, maar het is zelfs makkelijk. Al mijn eerdere pogingen had ik veel last van craving, maar nu totaal niet. Met oud en nieuw heb ik het wel moeilijk gehad en uit frustratie een slok gepakt uit het glas van mijn man. Iedereen drinken en lol.. Maar daarna 3 glazen water gedronken en hoofdschuddend weg gewuifd. Nee dit wil ik niet. Vandaag een verjaardag op water gehad en de weekenden kom ik ook fluitend met een kopje thee door. Ik zoek het ook niet op. Heb eigenlijk een feest komende week waar het echt om alcohol draait en daar ga ik niet heen. Geen zin in ook. Voel me nu al zoveel gezonder, maar dat slaat natuurlijk nergens op. Heb ook supplementen besteld om mijn lijf nog meer die gezonde boost te gegeven. Fijn idee (of sla ik door?). Ben als de dood om toch ineens dat gevoel weer terug te krijgen. Die angst voor het 'Nooit meer' en het gevoel van 'Het kan best'. We zijn er nog lang niet! Maar ben nog nooit zo makkelijk een eerste maand doorgekomen. Fingers crossed, ik ga ervoor! 


Like 1
1 ander reageerde hierop
avatar
Wijntjeminder
14 januari 2024

Je gaat goed @Stuiter! Het klinkt alsof de knop "om" is bij je, vasthouden! Dat gevoel van veel gezonder voelen en dat "schone" lichaam niet willen bevuilen herken ik als geen ander. Ook ik ben veel meer op mn algehele gezondheid gaan letten en een rits aan supplementen gaan slikken toen ik me realiseerde wat alcohol al die jaren aan gezonde stoffen had onttrokken aan mn lijf en hersenen. Ik laat (over enkele maanden) mijn bloed en ontlasting wel checken/meten door een orthomoleculair arts om er zeker van te zijn dat de diverse waardes goed zijn. Berijd je erop voor dat het gevoel van craving weer terugkomt, het is niet of als wel wanneer het daar zal zijn. Wees voorbereid en bedenk je nu alvast hoe je daarmee om wilt gaan. Een reserveplan paraat hebben zeg maar. :D

avatar
Stuiter
17 januari 2024

Dank je wel @Wijntjeminder voor je reactie ^_^. Hoop dat je waarden goed zijn. Ben jij helemaal gestopt of hou je nog vast aan minderen op bepaalde speciale dagen? 

Ik merk dat ik nu al aan het verslappen ben. In mijn hoofd komt steeds vaker: "och zo erg was het toch niet?" En "1 borrel voor het slapen is toch geen probleem". Heb me een beetje voor de gek gehouden door vooral overal weg te blijven en de verleiding zo min mogelijk te zoeken. Maar goed, een plan is dus wel handig... Weglopen? Een jaar lang binnenblijven? Of een reminder in mijn telefoon zetten met waarom ik dit ook al weer wil en moet? Ik ga er eens over nadenken. 

avatar
Stuiter
17 januari 2024

Maarrrrrr al wel 34 dagen verder, dus die zijn alvast in the pocket

avatar
Wijntjeminder
18 januari 2024

Ha @Stuiter 34 dagen , een ruime maand, maar nog niet lang genoeg! Dat stemmetje van "zo erg was het niet" is een bekende! Maar dat was het dus wél; nog altijd té veel ten opzichte van het gezonde. Ik ben "een minderaar". Voor mezelf gesteld dat ik niet drink en soms wel. Dus bij uitzondering wel een paar wijntjes en dan volgende dag weer verder met niets. Waar ik zeker niet naar terug wil is het dagelijks open trekken van een fles wijn. Hier ligt voor mij de grootste uitdaging: een geopende fles wijn in huis voelt voor mij toch nog wel als de kat om het spek binden. Als vrienden komen eten open ik wel een fles wijn, maar als er een half volle fles overblijft geef ik dat mee. Ik ga wel gewoon naar feestjes en borrels. Bedenk van tevoren goed of ik een glas wijn of twee zal drinken of helemaal niet. Dat is voor mij goed te hanteren.


Like 1
1 ander reageerde hierop

Meepraten?

Log in of maak een account om gesprekken te starten, te reageren en te volgen.

Ga aan de slag met een
gezonder
leven

Door de check te doen en antwoord te geven op 4 korte vragen geven we je advies over welke apps, tips en hulpmiddelen bij jou passen. Daarna kun je een account aanmaken als je dat wilt.