Thema's

Logo Alles over drinken

Voorstellen: SoberMummy

avatar
Topic gestart door SoberMummy
01 april 2023 53 reacties 3774 weergaven

Meepraten?

Log in of maak een account om gesprekken te starten, te reageren en te volgen.

avatar
lady jane
07 mei 2023

Stichting Saac - Complimenten aan al onze cliënten. Ga zo ...


Like 1
1 ander reageerde hierop
avatar
SoberMummy
17 mei 2023

Morgen 2 maanden alcohol vrij! 

Een lekker lang weekend vrij voor de boeg, zoals velen denk ik. Met ook nog eens prachtig (terrasjes) weer. 
 

We gaan een weekend zonder kinderen weg. Wat gewoonlijk voor ons betekende dat we kroeg in kroeg uit gingen. Dit wordt dus een “eerste keer” nuchter dat ik een weekend weg ga.
Maar ik maak me er niet eens druk over. Alhoewel, vorige week maakte ik mezelf meer druk over de gedachte dat ik mij misschien druk zou maken over het druk maken van “nuchter een weekendje weg” 
Maar Ik weet nu dat het juist nog leuker gaat worden en dat we deze keer juist wél wat cultureels ondernemen ipv kijken waar we nu weer wat gaan drinken! En dat ik dus ook zowaar ga onthouden wat we allemaal hebben gedaan en hebben gezien! 
 

Afgelopen zondag was natuurlijk Moederdag. Voorheen lag ik dan lang in bed maar wilde ik geen Moederdag ontbijt want; maag nog overstuur van de wijn. En nu genoot ik zo van hun zelf gemaakte ontbijtje en fantastisch geknutselde cadeaus. M’n hart maakte 100 sprongetjes met tranen van geluk. “Mamma waarom huil je nou?!” 

de diepe maar oprechte emoties vindt ik soms lastig. Niet dat emoties er niet mogen zijn maar ze zijn soms zo.. hevig? Dat het bijna pijn doet? 

uit eten wordt ook steeds gemakkelijker en toch ook weer moeilijker. Mijn “favoriete” restaurant ( lees ; waar ze snel genoeg de wijn bijschonken) is eigenlijk gewoon heel slecht. Voor het eerst proefde ik gewoon.. niets? Het was niet smakelijk, veel te zout of juist veel te flauw. Ik probeerde een 0.0 rose maar toen ik er eenmaal aan begonnen was vroeg ik me af waarom ik dit zou bestellen. Je kan ook lekker eten met een ice-t erbij. En de 0.0 rose is gewoon niet te doen. Het is gewoon de “gedachte” en de gewoonte om een wijnglas voor je neus te hebben. Dus het wijnglas heb ik laten staan en gevuld met tafel-water :) nu dus op zoek naar een nieuw restaurant waar ze wél goed met kruiden zijn. 

Ik kan wel oprecht genieten van een Mocktail, niet omdat het op een cocktail lijkt maar omdat het gewoon een fleurig kleurig drankje is met heerlijke frisse smaken. Wat dat betreft ben ik net een klein kind, laat het er speciaal eruit zien met een parapluutje erin en ík voel me helemaal speciaal haha. 


Ik ga lekker de koffers inpakken en klaarmaken voor ons reisje en genieten op een terrasje met bubbeltjes water !! ( of een mocktail dus;) ) 

 


Like 2
2 anderen reageerden hierop
avatar
Mariann
17 mei 2023

Veel.plezier met het weekendje, dat waren ook onze weekendjes. We hebben dat nog niet gedaan zolang dat ik niet drink. Drinkt je man nog wel?

avatar
SoberMummy
17 mei 2023

Ja mijn man drinkt nog wel @Mariann, maar heel erg veel minder, vooral in mijn bij-zijn bijna niet. Met uit eten bv bestelt hij dan 1 of 2 biertjes en dat is het dan ook. Maar als hij met vrienden op pad is, tja dan komt ie zeker niet nuchter thuis zeg maar. 

avatar
SoberMummy
21 mei 2023

Terug van ons weekend weg en ik heb genoten. Zónder drank. 
Elke ochtend fris wakker worden en klaar om er een mooie dag van te maken. Veel gewandeld en gezien, en voordat de stad savonds begon te bruisen lagen wij al prins heerlijk in dromenland. 
 

deze keer géén drank mee voor op de hotelkamer maar thee. 

wel enigszins overprikkeld, van een dorp naar een wereldstad is toch even schakelen ;) dus bij thuiskomst lekker bijkomen in een warm bad

Maar we hebben in de ochtendzon op een terras met heerlijke koffie goede gesprekken gevoerd, iets wat we al heel lang niet meer zo hebben gedaan. En overdag zoveel gedaan wat voorheen gewoon geen optie was omdat we te brak waren, moe of gewoon alleen maar op een terras zouden zitten. 
 

ik heb echt genoten. En ik kijk uit naar nog een alcoholvrije maand! 
 

op naar maand 3 met goede moed. 


Like 1
1 ander reageerde hierop
avatar
Mariann
22 mei 2023

Zo zie je maar weer dat drank niet nodig is om te genieten, sterker nog als ik het zo hoor! Ik krijg er gewoon zin in om ook te doen, eerst maar eens een alcoholvrije vakantie binnenkort.

avatar
SoberMummy
23 mei 2023
Op 22-5-2023 om 08:03 zei Mariann:

Zo zie je maar weer dat drank niet nodig is om te genieten, sterker nog als ik het zo hoor! Ik krijg er gewoon zin in om ook te doen, eerst maar eens een alcoholvrije vakantie binnenkort.

Nee precies, dat het eigenlijk tussen onze oren zit. En het helpt nog steeds zo erg om de film vooruit te blijven spoelen. 

fijn vooruitzicht ! Alhoewel een vakantie altijd langer is dan een weekendje weg blijft het hetzelfde gevoel “ vrij zijn en dan mogen we genieten van onbeperkt alcohol drinken ”. Laten we die ombuigen naar “vrij zijn en onbeperkt genieten van alle extra tijd zónder alcohol “ ;) 

 

avatar
SoberMummy
27 mei 2023

Lekker lang weekend ! 
 

weinig op de planning, gelukkig. Het was al weer een drukke week geweest. Een week waarin ik mijzelf tot 3x toe heb moeten uitleggen waarom “1 drankje toch wel kan” niet voor mij weggelegd is. Waarin een persoon niet geloofde dat ik met ons weekendje weg óók niet heb gedronken. Waarin een persoon mij heel verbaasd ( of geschokt?) aankeek toen deze mij uitnodigde voor een gezellig wijn-avondje, maar ik aangaf niet te drinken. 
 

ondertussen leer ik ook zoveel over mijzelf. Ik ben blijkbaar introvert. Ik hou helemaal niet van drukte. Ik hou er helemaal niet van om savonds nog ergens heen te moeten om “gezellig te drinken “. Ik ben een lezer, ik wil Savonds met een mooi boek thuis blijven, met liters thee en chocola. Ik heb inmiddels 7 boeken gekocht… en het meeste ook al uitgelezen. 

ik vindt tv kijken niet eens zo heel erg leuk, er is weinig wat mijn aandacht behoudt. 

Het is soms heel vermoeiend, dat ik soms denk “ja laat ook allemaal maar, geef dat wijntje maar”. Maar dan denk ik snel aan wat mijn oudste laatst zei, toen we het over superhelden hadden. “ jij bent ook een superheld want jij drinkt geen alcohol !” 

dus vanaf vandaag bestempel ik mijzelf, en jullie allemaal als superheld ! 
 


Like 2
2 anderen reageerden hierop
avatar
SoberMummy
11 juni 2023

12 weken alcoholvrij! 
 

Gisteren had ik het echt even lastig. We hadden in de tuin en huis geklust, en tegen het einde van de middag begon de trek in een koud glas rosé te komen. En deze “trek” kwam echt heel vaak gister, met beeld en al. Lekker met een glas rosé in de tuin zitten na alle gedane arbeid. Als een soort beloning. De kinderen waren ook echt bijzonder vervelend, hun oren zaten vol zonnebrandcreme denk ik… Waardoor de trek nog meer toe nam. De “wijnheks” werd steeds luider, maar ik heb haar weer overwonnen. de trek heb ik weg gedronken met water en later met een 0% biertje geproost in de tuin. 

Eind van de dag was ik ook echt fysiek en mentaal een beetje op. 

de beloning heb ik maar omgezet in een reep chocolade en het opruimen van alle troep van het klussen komt vanmiddag wel weer. 

Mijn man, mijn eigen superheld, heeft inmiddels nu bijna een week niet gedronken. Daar zal ik later misschien nog iets over schrijven, maar hij is gestopt omdat hij zijn belofte niet na kon komen door de drank en hij voelde zich daar niet goed bij. Voorheen zou het ons geen van beide uitmaken, maar door rake vragen van mijn kant, kwam het wel bij hem binnen. 

Vndaag weer een nieuwe zonnige dag voor de boeg, en aangezien ik niet meer tot laat in de ochtend moet bijkomen van de drank, gaan we lekker vroeg naar het strand! 
En hopelijk zit vandaag de zonnebrandcreme niet in hun oren ;) 

 


Like 1
1 ander reageerde hierop
avatar
rapilos
11 juni 2023

Goed bezig jullie ! :)

avatar
Emmy
11 juni 2023

Goed dat je de drank hebt kunnen weerstaan. En een 0.0 biertje kan ook heel lekker zijn. Fijn ook dat vroeg op kunnen staan zonder kater. Hier vanmorgen op tijd al hardgelopen. Zou  vorig jaar rond deze tijd ondenkbaar zijn geweest B) Veel plezier op het strand!

avatar
Strijkbout
11 juni 2023
26 minuten geleden zei Emmy:

Hier vanmorgen op tijd al hardgelopen. Zou  vorig jaar rond deze tijd ondenkbaar zijn geweest B) Veel plezier op het strand!

Pfff nou hoe ik ook van de drank af ben, zo'n ochtendmens worden zal ik nooit worden :lol:


Like 2
2 anderen reageerden hierop
avatar
SoberMummy
09 juli 2023

112 dagen Alcohol vrij! 
 

Afgelopen 2 weken waren ontzettend druk met heel veel verplichtingen. En daarmee kwam steeds vaker de zogenaamde zin in een Koud Wijntje. 
uiteraard niet gedaan, want opgeven zit niet in mij. En de film vooruitspoelen is nog steeds het perfecte middel om de gedachte van drinken resoluut te stoppen. 
 

De behoefte om alcoholvrije drankjes te maken of bestellen in een restaurant heb ik ook steeds minder. Op een zomerse dag wordt ik tegenwoordig veel blijer van een groot glas Ice-T of gewoon een heerlijke kop thee. ( ja ondanks de hitte blijf ik liters thee drinken haha) 

Veel uitjes / bbq’s gehad met vrienden. En dan nog steeds weer de vraag ; wanneer begin je weer eens met drinken? en dan altijd de eigen verklaringen hoe goed “zij” hun drank gebruik onder controle hebben. 
Inmiddels ga ik er niet meer zo erg op In en hou ik het bij “ dit werkt voor mij en fijn voor jou”. 

tijdens de avonden “uit” heb ik gelukkig ook geen behoefte aan drank. Het is soms alleen in de uren dààrvoor, dat ik denk “ 1 wijntje kan toch wel, dat is misschien wel even lekker/gezellig”. Het punt dat ik mezelf dus weer even moet toespreken en moet ophouden met het romantiseren van alcohol. Op het moment zelf denk ik er niet meer aan en bestel ik zonder na te denken iets fris/thee. 
 

m’n man heeft nu ruim een maand niets gedronken en staat weer open voor “af en toe” Een biertje. Daar hebben we een flinke discussie over gehad maar uiteindelijk moet hij zelf de keuze maken. Zo goed als het kan heb ik hem uitgelegd dat dat ene biertje de valkuil kán zijn naar weer dagelijks drinken. Proberen loslaten maar, wat voor mij een hele opgave is. 

Aankomende weken ga ik vooral de nodige rust pakken. Rust ritme en regelmaat, om te zorgen dat ik het doel helder voor ogen blijf houden : nuchter blijven ! 
 

ik ben er nog steeds niet achter wat ik nou precies mis aan alcohol. Op dit exacte moment mis ik niets aan alcohol, en zie ik alleen maar voordelen van het stoppen. Ik heb vannacht 5uurtjes geslapen en voel mij helemaal fit. Mét alcohol had ik m’n kinderen terug gestuurd naar hun veel te hete kamer met een tablet. Nu zitten we al 2uur beneden met de airco, en de wereld is wordt langzaam wakker.

op naar de volgende nuchtere week! fijne zondag allemaal


Like 1
1 ander reageerde hierop
avatar
lady jane
09 juli 2023

ja we weten het best hier eigenlijk
aan 1 biertje heb je niks
maar het haalt wel de grens weg voor 
nog veel meer biertjes
konden we dat brein maar uitschakelen
op zo'n moment
gelukkig hoef je niet te handelen naar gedachtes
en dan komen er ook weer goede gelukkig
vaar jij je eigen koers maar
en wie schreef dat boek ook al weer
"de mannen komen later".

avatar
SoberMummy
04 oktober 2023

Inchecken ! 
6 maanden en 14 dagen alcholvrij! 

Het is even geleden dat ik voor het laatst hier geschreven heb, maar er was eigenlijk ook niet zoveel te melden! 
 

Inmiddels heb ik de 6 maanden gehaald en ervaar ik steeds minder de druk of behoefte om alcohol te nuttigen. In het dagelijks leven sowieso eigenlijk al niet meer. 

Op vakantie had ik maar 1 keer dat ik dacht “ zo en nu een wijntje”. En ik schrok eigenlijk van de gedachte ! Maar uiteraard werd het gewoon een glas Spa rood :) 

Sporadisch drink ik ook nog alcoholvrije varianten. Blijkbaar geniet ik net zo, of misschien nog meer van een kopje thee.

uit eten zonder een alcoholische versnapering is werkelijk geen probleem meer. Ik bestel zonder twijfel een Spa rood met een citroentje. 

Vakantie aan de Cote d’Azur ? Geef maar een lekker verfrissende sprite/Spa :) 

als de gedachte van een wijntje er in schiet, weet ik inmiddels dat het weg-ebt en tegenwoordig sneller dan voorheen. 
 

ook ben ik er achter dat ik eigenlijk veel leuker ben zónder drank! En dat ik nog meer geniet van gezelligheid zónder drank ! En met het juiste gezelschap heb je dus helemaal geen alcohol nodig om een leuke avond te hebben. 
 

de vraag van mensen of ik nooit meer ga drinken beantwoord ik tegenwoordig met ; dat weet ik niet, vandaag drink ik in ieder geval niet. 

 


Like 6
6 anderen reageerden hierop
avatar
Mariann
04 oktober 2023

Super dat het zo goed gaat, het jaarpact wat voor jou? 

avatar
Fonny
04 oktober 2023
5 uur geleden zei SoberMummy:

Inchecken ! 
6 maanden en 14 dagen alcholvrij! 

Het is even geleden dat ik voor het laatst hier geschreven heb, maar er was eigenlijk ook niet zoveel te melden! 
 

Inmiddels heb ik de 6 maanden gehaald en ervaar ik steeds minder de druk of behoefte om alcohol te nuttigen. In het dagelijks leven sowieso eigenlijk al niet meer. 

Op vakantie had ik maar 1 keer dat ik dacht “ zo en nu een wijntje”. En ik schrok eigenlijk van de gedachte ! Maar uiteraard werd het gewoon een glas Spa rood :) 

Sporadisch drink ik ook nog alcoholvrije varianten. Blijkbaar geniet ik net zo, of misschien nog meer van een kopje thee.

uit eten zonder een alcoholische versnapering is werkelijk geen probleem meer. Ik bestel zonder twijfel een Spa rood met een citroentje. 

Vakantie aan de Cote d’Azur ? Geef maar een lekker verfrissende sprite/Spa :) 

als de gedachte van een wijntje er in schiet, weet ik inmiddels dat het weg-ebt en tegenwoordig sneller dan voorheen. 
 

ook ben ik er achter dat ik eigenlijk veel leuker ben zónder drank! En dat ik nog meer geniet van gezelligheid zónder drank ! En met het juiste gezelschap heb je dus helemaal geen alcohol nodig om een leuke avond te hebben. 
 

de vraag van mensen of ik nooit meer ga drinken beantwoord ik tegenwoordig met ; dat weet ik niet, vandaag drink ik in ieder geval niet. 

 

:rose:


Like 1
1 ander reageerde hierop
avatar
lady jane
04 oktober 2023

Sober Mummy; toepasselijke nick!:rose:


Like 1
1 ander reageerde hierop
avatar
SoberMummy
06 oktober 2023
Op 4-10-2023 om 18:27 zei Mariann:

Super dat het zo goed gaat, het jaarpact wat voor jou? 

Dat is een hele goede Mariann! Ik ga mij daar gelijk bij inschrijven :-))


Like 1
1 ander reageerde hierop
avatar
SoberMummy
03 december 2023

8+ maanden 

De tijd lijkt steeds sneller te gaan en het “pad” steeds makkelijker. 

Opzien tegen de feestdagen doe ik niet. Gerust dat ik momenten zal hebben dat ik denk “ zal ik?/ het past nu wel bij de gelegenheid / het ziet er zo gezellig uit”. Maar ik ga daar niet aan toe geven. Ik laat het gevoel over mij heen komen en drink er een grote kop kruidenthee bij. 
 

Een korte trip naar het VK met 2 mensen die enorm van een borrel houden heeft mij ook niet van de wijs gebracht. Ik heb mij er eerder enorm aan geïrriteerd. Het drinken ging niet meer om het genieten maar om hoeveel er in een zo kort mogelijke tijd gezopen kon worden. De trip ga ik zeker nog een keer over doen, maar dan alleen. Ik heb jammer genoeg niet alles kunnen zien wat ik wilde zien, omdat men liever in de pub zat of de roes moest uitslapen. 
 

Het niet drinken levert ook nieuwe inzichten op. Omdat je gevoelens en emoties niet meer kan verdoven. Elke dag leer ik mijzelf steeds beter kennen. 
Ik heb inmiddels ook geleerd dat als mijn partner sterke drank drinkt ( wat ie nu ook niet meer doet, voor mij !) dat het enorm veel emoties in mij losmaakt. Het triggert mij, omdat het mij terug brengt naar momenten in mijn jeugd die ik ver weg had gestopt. Familie leden die verslaafd waren ( en sommige nog zijn ) aan sterke drank, wat ons situaties bracht waar wij rekening met hen moesten houden, op eieren moesten lopen, naar instanties hebben gebracht, contact hebben verbroken, contact geprobeerd hebben te herstellen.. ontelbare ruzies en ontelbare feestdagen/ verjaardag die eindigde in ellende. Het brengt mij emotioneel onbewust terug naar dat meisje van toen. 
 

gelukkig hebben we daar goed over kunnen praten. Ook dát leren we beide sinds hij minder drinkt en ik helemaal niet meer; op dezelfde golflengte communiceren zonder het vertroebelende beeld van alcohol. 

ik zie niet op tegen de feestdagen. ik ga er met volle teugen van genieten. We gaan het wel ánders indelen. De familie leden zoals beschreven verdienen niet mijn tijd en mijn kinderen niet dezelfde ervaringen die ik heb gehad in mijn jeugd. 2023 beginnen wij met nieuwe tradities met ons eigen gezin en hopelijk pluk ik daar over 20 jaar de vruchten van als mijn kinderen weer kinderen mogen krijgen… 

fijne december maand voor jullie allemaal ! 
 


Like 6
6 anderen reageerden hierop
avatar
lady jane
03 december 2023

wat mooi Mummy, jouw cirkel zo rond te zien worden.
En wat goed dat je partner je zo steunt, dankzij jou kan hij ook mooi mee oogsten.
En de rode draad van verslaving aan alcohol doorbreken zal een van de krachtigste dingen zijn in je leven.:heart::rose:

avatar
Bob
03 december 2023

Wat een kracht straalt er uit je woorden, @SoberMummy. En wat mooi dat je het met je partner in goed overleg kunt doen. 

avatar
SoberMummy
23 maart 2024

1 jaar Alcoholvrij
 

en dat hebben we welverdiend gevierd met taart! 
 

het was een bewogen jaar wel, met veel inzichten en hobbels te overwinnen. Maar naarmate de tijd verstreek werden de hobbels steeds kleiner en makkelijker. tuurlijk denk ik soms wel eens aan. “Wat als ik op vakantie een wijntje neem” - en dan helpt het echt nog steeds om die film vooruit te blijven spoelen. 1 wijn is geen wijn. En spijt ga ik krijgen. 

Mensen waren verbáásd dat ik met oud en nieuw geen champagne had gedronken. Ik wilde het niet omdat ik er 1) geen behoefte aan had

2) de voorkennis hoe ik de volgende ochtend wakker zou worden mij totaal niet aantrok 

3) ik net zo gezellig kan proosten met Spa rood in een champagne glas. 
 

Ik kijk terug op een mooi jaar, met alle obstakels die ik heb overwonnen, waardoor ik nu nóg zelfverzekerder het 2e jaar tegemoet ga. 
 

toch wil ik nog even de punten delen wat ik zoal heb geleerd 

- ik hou dus helemaal niet van feestjes. Ik vindt ze vervelend en het gaat na een bepaalde tijd alleen nog maar om het zuipen en slap lullen. liever ga ik op verjaardag met koffie en taart. En als dat niet kan, dan kom ik helaas niet op je feestje. én als je daar niet blij mee bent dan zijn wij blijkbaar geen match :) 

- ik kan ontzettend blij en gelukkig zijn in m’n lees stoel met een mooi boek, chocola en thee. 

- ik ben gigantisch gek op thee 

- vriendschappen zijn anders geworden. ‘s avonds dineren met een wijn arrangement zijn lunches met thee ( ja daar is ie weer ) en leuke uitstapjes geworden. 

- sommige vriendschappen hebben het niet overleefd

- sommige familie leden staan voor een dichte deur 

- triggers : deze was een lastig obstakel maar ik kan ze nu herkennen en ik wéét nu waarom Ik dan op dat moment zo kan reageren. 

- communiceren gaat toch makkelijker als je niet onder invloed bent. 

- ik hou van de natuur. Heerlijk om in het weekend naar het bos of strand te gaan met de kinderen. Weer of geen weer en daarna warme chocolademelk met jawel, taart. 
- mijn focus is zoveel beter. Ik kan hoofdzaak en bijzaak beter scheiden, relativeren trouwens ook. 

- mijn humeur is veel stabieler 

- ik ben altijd aanwezig en ik kan altijd rijden. ( niet dat ik dat altijd wil maar goed) 

- concerten en shows zijn nóg leuker! En ik herinner ze vervolgens ook nog. En ik ga net zo los dat het lijkt alsof ik wél heb gedronken. 

- ik ben stiekem heel ad rem en ik heb een flinke dosis humor. 

- ik heb eigenlijk gewoon weinig energie over ( 32u werken/ 2 kinderen / huishouden etc ) en weet nu dat het helemaal oke is als ik ergens niet bij ben. En mij sowieso niet bellen na 7u ‘s avonds. Dan zit ik al in m’n pyjama ;) 

- ik kan oprecht blij zijn voor andere als zij iets moois mee maken in hun leven. Mijn emoties zijn écht. En als ik dan verdrietig ben, dan ben ik ook écht verdrietig.

- ik ben vooral heel trots dat ik verlost ben van de greep die alcohol heet. Dat ik de regie van mijn eigen leven weer in handen heb! 
 

vandaag drink ik niet !


 

 


 


Like 7
7 anderen reageerden hierop
avatar
Tine
23 maart 2024

Proficiat Mummy!!!

Super, super knap!!!

Zo trots op jou!:rose:


Like 1
1 ander reageerde hierop
avatar
lady jane
23 maart 2024

wow, dankjewel voor deze opstekers.
velen zijn voor mij al zo vanzelfsprekend
dat ik ze niet altijd meer bewust waardeer.
a loving reminder jouw geschenk aan ons hier. thnx


Like 1
1 ander reageerde hierop

Meepraten?

Log in of maak een account om gesprekken te starten, te reageren en te volgen.

Ga aan de slag met een
gezonder
leven

Door de check te doen en antwoord te geven op 4 korte vragen geven we je advies over welke apps, tips en hulpmiddelen bij jou passen. Daarna kun je een account aanmaken als je dat wilt.