Is afbouwen een optie?

Profielfoto van Rik68
Topic gestart door Rik68 22 mei 2022   •   3 reacties   •   568 weergaven

Meepraten?

Log in of maak een account om gesprekken te starten, te reageren en te volgen.

Profielfoto van Rik68
Rik68
geplaatst op 22 mei 2022

Is afbouwen een optie?
Stel je drinkt iedere keer een klein beetje minder.
Net zolang tot je op een voor jou aanvaarbaar niveau zit, liefst nul.
Lijkt me de minst pijnlijke oplossing. Of vergis ik me nu gruwelijk? 
(Moet er wel eerlijk bij zeggen dat ik op deze manier ben afgekickt van 30 jaar antidepressiva, parotoxine 20mg en misschien een beetje bevooroordeeld ben).

Profielfoto van Bob
Bob
geplaatst op 22 mei 2022

Bij antidepressiva is langzaam afbouwen in de meeste gevallen inderdaad aan te bevelen. Bij alcohol is het theoretisch misschien wel een goede manier maar blijkt het in de praktijk razend moeilijk om het zelf op te brengen. Of het medisch verantwoord is om ineens te stoppen hangt onder meer af van de hoeveelheden die je gewend bent te drinken. Je kunt dat met je huisarts overleggen. En wees dan gewoon eerlijk over je gebruik dan kan die een goed advies geven. Huisartsen zijn wel wat gewend op dit gebied, hoor.

Om je een indicatie te geven: voordat ik stopte dronk ik dagelijks ca. 2 flessen wijn en in het weekend doorgaans meer. Ik ben gestopt via een korte afbouw gedurende ca. 3 dagen. Volgens mijn huisarts was dat wel ok maar zat ik wel zo'n beetje op de grens van wat zonder medicatie nog verantwoord was. 

Hoeveel drink jij nu ongeveer? En heb je wel eens geprobeerd het wat af te bouwen? Hoe ging dat toen?

(Later toegevoegd:)

Ik las dat je bij Wie is wie iets over je dagelijkse hoeveelheden schreef. Op grond daarvan lijkt het me inderdaad verstandig het met je huisarts te overleggen.


1 ander reageerde hierop
Profielfoto van Ron1
Ron1
geplaatst op 28 december 2022

Een benzo vragen aan de huisarts en wat extra vitamine B slikken (vooral B1) voor 1-3 weken en je hoeft niet af te bouwen met alcohol. Is bijna onmogelijk. Alcohol doet niets voor je, het is verdund vergif, soms met een smaakje. De benzo's zijn nog erger (vooral om mee te stoppen), dus neem dat alleen tijdelijk. De eerste dag veel (desnoods hoger dan voorgeschreven) en daarna wat minder voor nog een week of iets langer. Verder is het geestelijk. Als ik achteraf kijk, heb ik het nooit echt lekker gevonden, een paar jaar uitgezonderd toen ik jong was en bier 'heel lekker' vond. Dat leek maar zo, mijn lichaam en geest verlangde gewoon naar de werking van alcohol. Je wordt de eerste keren dat je drinkt niet voor niets draaiierig of misselijk. Het is vergif. Gewoon cold turkey of met wat benzo's, maar ga met die laatste nooit door. :-)  Succes

 

Meepraten?

Log in of maak een account om gesprekken te starten, te reageren en te volgen.