Hersenen worden kleiner van drank

Feiten & cijfers 24 november 2021 • 3 min. leestijd
Zet op mijn leeslijst

Iedereen weet dat alcohol slecht is voor je hersenen. Maar wist je ook dat je brein kleiner wordt als je te veel alcohol drinkt?

Dit komt omdat het aantal verbindingen tussen de hersencellen afneemt als je teveel alcohol drinkt, waardoor er hersencellen afsterven. Lees meer over wat alcohol met de hersenen doet op Alcoholinfo

Maximaal één glas per dag

Door elke dag alcohol te drinken, vergroot je de kans op bepaalde ziektes, zoals verschillende soorten kanker, hart en vaatziekten, slaapproblemen en psychische klachten. 

Ongeveer drie procent  van de sterfgevallen door kanker is te wijten aan alcoholgebruik. Zelfs één drankje per dag verhoogt de kans. 

Ook is uit cijfers van Pinkribbon gebleken dat elk jaar naar schatting tussen de duizend en drieduizend vrouwen in Nederland borstkanker krijgen door alcohol.

Het advies van de Gezondheidsraad is daarom ook: drink helemaal niet en als je wel drinkt, dan niet meer dan één glas per dag. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen.

Dit levert minderen op

Alcoholgebruik minderen of zelfs stoppen levert vele voordelen op.

Als je geen alcohol drinkt, word je simpelweg minder snel ziek. Door alcohol is je weerstand lager en is de kans groter op ziektes, zoals longontsteking. Houd er ook rekening mee dat alcohol de werking van medicijnen kan veranderen. Ze kunnen juist sterker gaan werken, minder of extra bijwerkingen geven.

Alcohol zorgt voor een slechte nachtrust. Als je minder vaak drankjes gaat doen met vrienden, merk je al snel dat je beter slaapt en ‘s ochtends uitgerust bent. Ook zorg je ervoor dat je hersenen fitter zijn en je beter je aandacht kunt verdelen.

Het opbouwen van spieren gaat moeilijker als je alcohol drinkt. Ook rust je lichaam minder goed uit en is de kans op (extra) spierpijn groot. Als je niet drinkt heb je een beter uithoudingsvermogen waardoor je sneller spieren opbouwt.

Aan de slag met een gezonder leven?

Ook interessant

voor jou

Unity
Lees meer informatie over alcohol: effecten, risico's, combinatiegebruik en tips.
Start nu
Marike: ‘Alcohol haalde het randje eraf’ Verhalen
Marike: ‘Alcohol haalde het randje eraf’

26 november 2021   •   1 min. leestijd

Dit gebeurt er als je alcohol en sport combineert Feiten & cijfers
Dit gebeurt er als je alcohol en sport combineert

10 november 2021   •   2 min. leestijd

5 tips om minder te drinken Tips
5 tips om minder te drinken

10 november 2021   •   4 min. leestijd

Kun je ook depressief worden van alcohol? Feiten & cijfers
Kun je ook depressief worden van alcohol?

24 november 2021   •   2 min. leestijd

Leverarts: “Weet wat alcohol met je doet” Verhalen
Leverarts: “Weet wat alcohol met je doet”

8 december 2021   •   5 min. leestijd