Alcohol heeft een grote aantrekkingskracht op tieners. Dus vroeg of laat begint de experimenteerfase. Hoe geef je als ouders het juiste voorbeeld en hoe houd je het gesprek gaande rondom alcohol? Preventiemedewerker Sjoerd Wieten van Brijder komt met tips.
Je kunt als ouder of verzorger wel zeggen tegen je puber dat alcohol drinken niet goed voor hem is, maar als je zelf regelmatig een fles opentrekt dan hebben die woorden weinig effect. “Dus”, zegt Sjoerd, “is het een heel goed idee om zo nu en dan met jezelf af te spreken en naar je kind(eren) uit te spreken, dat je op dat ene feestje geen alcohol gaat drinken. Zo laat je zien dat alcohol niet de norm is en dat jij zelf bepaalt of je wel of geen alcohol drinkt.”
En grenzen stellen én gesprekken voeren
Laten we eerlijk zijn, tieners en alcohol is geen gemakkelijk iets. Sjoerd: “De beste aanpak is tweeledig. Eén: je trekt een duidelijke grens -tot aan je achttiende drink je geen alcohol- en twee: je praat regelmatig over alcohol en het gebruik ervan. In zo’n gesprek stel je altijd open vragen. Vragen die je kind aanzetten tot bewust nadenken. Het is belangrijk dat je beide doet. Want alleen duidelijke grenzen stellen, leidt tot stiekem drinkgedrag en alleen open gesprekken voeren betekent dat een tiener geen kaders heeft en dus volop gaat experimenteren.”
Ook als je kind al een tijd drinkt en zich niets meer aan lijkt te trekken van de NIX18-grens, blijft het belangrijk te benoemen, dat je het drinken van alcohol niet passend vindt. Voor het maken van afspraken over alcohol, zal je creatiever moeten zijn. Een afspraak kan zijn, dat je kind je altijd even wakker moet maken als hij thuiskomt. Zo kun je checken of je kind veilig thuiskomt en hem of haar letterlijk even in de ogen kijken. Zo’n afspraak kan voor een tiener het verschil maken in wel of niet die laatste twee drankjes drinken.
Jouw invloed als ouder is groter dan je denkt
Meer invloed dan je denkt
Stel je pakt het op de juiste manier aan. Je hebt je tiener goed voorgelicht, duidelijke grenzen gesteld en afspraken gemaakt. En toch gaat het regelmatig mis. Wat dan? “Wees gerust”, zegt Sjoerd, “jouw invloed als ouder is groter dan je denkt. Pubers zoeken grenzen op en gaan er zelfs overheen, daar zijn ze puber voor. Later, wanneer kinderen ouder zijn, zien we vaak dat ze de alcoholnorm aannemen die ze van hun ouders hebben meegekregen.”
En als je kind flink de grenzen op zoekt en zich nergens meer iets van aantrekt? Sjoerd: “Blijf dan benoemen, dat je dat gedrag van je kind niet prettig vindt, maar ga er niet eindeloos over ruziën. Grenzen die dan nog gesteld kunnen worden, gaan vaak over hoe laat je kind thuis kan komen, wat er op zondag moet gebeuren of samen naar huis fietsen.”
Zo knoop je het gesprek met je tiener aan
Extra tips
Misschien ook interessant: jonge kinderen en alcohol: zo geef je het goede voorbeeld.