5 boekentips over alcohol

Tips 8 april 2022 • 5 min. leestijd
Zet op mijn leeslijst

Over drinken en alcohol is veel geschreven. Wetenschappelijke boeken, gebaseerd op onderzoek. Of boeken van mensen die hun eigen ervaring met drinken hebben opgeschreven. De redactie van AllesOverDrinken.nl heeft 5 boekentips op een rijtje gezet. Dit is slechts een greep uit de grote hoeveelheid boeken over dit onderwerp. Een selectie voor jou. Welk boek leg jij op je nachtkastje?

1. Op je gezondheid (René Kahn)

Een glas rode wijn is juist goed. Toch? Helaas: dit is een misverstand. Zo zijn er meer ideeën over alcohol die eigenlijk niet kloppen. In dit boek beschrijft psychiater René Kahn wat alcohol met je lichaam, hersenen en geheugen doet. Zijn boodschap: het is schadelijk. Die boodschap brengt hij op een begrijpelijke manier, ondersteund met wetenschappelijke feiten.

2. Ik drink niet meer (Loïs Bisschop)

Ik drink niet meer is een heel persoonlijk verhaal van een jonge vrouw, Loïs, die op haar 28e beseft dat ze alcoholverslaafd is. Er zijn weinig boeken over alcoholverslaafde vrouwen, dus schrijft ze het zelf. Loïs wil andere vrouwen helpen en inspireren, omdat het probleem wordt onderschat.

Loïs: ‘Ik heb er niet voor gekozen om alcoholiste te zijn, maar ik heb wel een keuze in hoe ik ermee omga. En daarbij, zo gek is het toch niet dat je verslaafd raakt aan een verslavend middel?’ Het boek gaat ook over hoe moeilijk het in onze samenleving is om niet te drinken, maar hoe haar dat toch lukt. Soms pijnlijk en serieus, maar ook met humor en zelfspot.

3. Sinds ik niet meer drink (Evi Hanssen)

Evi Hanssen was naar eigen zeggen niet iemand die extreem veel dronk, maar gemiddeld. Ze was nieuwsgierig: zou stoppen met drinken echt zo fijn zijn als mensen altijd zeggen? De nadelen waren in ieder geval duidelijk: katers, slecht slapen, geheugenverlies. Ze maakte er een uitdaging van en besloot een jaar te stoppen met drinken. 

Toen haar uitgever daar, met het einde in zicht, ineens 500 dagen van wilde maken, was ze eerst in shock: onbewust leefde ze toe naar het moment dat ze weer mocht drinken. Eigenlijk begon het inzicht vanaf dat moment pas echt. En Hanssen zette door. 

500 korte hoofdstukken beschrijven steeds een dag van haar leven zonder alcohol. De ene keer merkt ze iets dat positief is, maar ze schroomt ook niet om moeilijke of negatieve gevolgen te benoemen. Je leest wat stoppen met alcohol doet met haar vriendschappen, relatie, werk en zelfbeeld. Wie is Evi precies zonder dat ‘gezellige’ glas in de hand?

4. Kieft (Michel van Egmond)

Kieft is de biografie van oud-voetballer Wim Kieft. Het is het verslag van zijn verslaving. Het boek geeft een beeld van de grote impact die de verslaving op zijn leven heeft gehad. Op zijn vriendschappen en relaties, bijvoorbeeld. Kieft vertelt over woede-uitbarstingen, eenzame hotelkamers, en bezoeken aan de behandelkliniek. Een boek over schuld, schaamte en angst. Over niet kunnen genieten van succes. Het is ook een hoopvol boek waarin je leest hoe Kieft overeind krabbelt en probeert te blijven staan.

5. Hallo muur (Erik Jan Harmens)

Hallo muur is de autobiografische roman van Erik Jan Harmens. Het gaat over een man die vroeg in zijn leven begint met drinken en daar niet meer mee ophoudt. In korte hoofdstukken vertelt hij heel feitelijk over de gebeurtenissen in zijn leven: eerlijk, ontroerend en grappig. Na ruim 25 jaar lukt het hem dan toch om te stoppen. Tegen de muur, alleen in zijn appartement, vertelt hij wat hij heeft meegemaakt. Over zijn burn-out, echtscheiding, het overlijden van zijn vader en een aantal beste vrienden. Hij duikt in de redenen waarom hij drinkt, en hij spaart zichzelf niet.

Allesoverdrinken.nl heeft geen commercieel belang bij deze boeken, of bij andere boeken over drinken en/of alcohol

Aan de slag met een gezonder leven?

Ook interessant

voor jou

IkPas
Zet je alcoholgebruik op pauze. Ervaar de voordelen van tijdelijk niet drinken. Doe mee met IkPas
Start nu
Milly: ‘Ik was die vrouw bij de glasbak’ (video) Verhalen
Milly: ‘Ik was die vrouw bij de glasbak’ (video)

7 maart 2022   •   2 min. leestijd

"Mijn moeders glasbak zit steeds weer vol" Verhalen
"Mijn moeders glasbak zit steeds weer vol"

3 december 2021   •   4 min. leestijd

5 tips voor als minderen meer moeite kost Tips
5 tips voor als minderen meer moeite kost

24 november 2021   •   3 min. leestijd

Dit zeg je wel en niet tegen een drinker Tips
Dit zeg je wel en niet tegen een drinker

26 november 2021   •   3 min. leestijd

Dit moet je weten over medicijnen & alcohol Feiten & cijfers
Dit moet je weten over medicijnen & alcohol

26 juni 2023   •   3 min. leestijd