Bioloog en campagneleider Martijn over alcohol in het lichaam

Verhalen 26 november 2021 • 4 min. leestijd
Zet op mijn leeslijst

Je drinkt een glas alcohol leeg. En nog één. En nog één. Voordat je het weet, voel je je aangeschoten. Later word je zelfs behoorlijk dronken. Maar voor het zover is, heeft de ingenomen alcohol een hele reis door je lichaam afgelegd. Martijn Planken, bioloog en campagneleider bij IkPas, weet er alles van.

Sneller opgenomen dan eten

Anders dan eten, wordt alcohol erg snel door het lichaam opgenomen. Het begint al met die eerste slok in je mond. “Dankzij de slijmvliezen in je mond, komt een deel van de alcohol direct in je bloed terecht”, vertelt Martijn. “Het merendeel van de alcohol bereikt via de slokdarm de maag. Vervolgens wordt de alcohol via de dunne darm opgenomen in het bloed. Zodra het in je bloed zit, verspreidt de alcohol zich over lichaamsvocht, weefsel en organen.”

Je organen hebben het druk met het verwerken van alcohol

Organen aan het werk

Wanneer je alcohol drinkt, krijgt vooral de lever het er druk mee. De lever is de verwerkingsmachine van je lichaam. Martijn: “Alcohol is een zeer giftige stof. De lever laat alles uit z’n handen vallen als er alcohol in het lichaam komt. De lever heeft ongeveer 1,5 uur nodig voor het afbreken van 1 glas alcohol. Ondertussen stapelt ‘het gewone werk’ van de lever zich op.” Dit komt bij langdurig overmatig alcoholgebruik tot uiting in een leververvetting.

Ook de nieren zetten een tandje bij. Alcoholhoudende dranken remmen het plashormoon (antidiuretisch hormoon - ADH) af. “Omdat de werking van dit anti-plashormoon wordt ontregeld, moet je vaker naar het toilet”, vertelt Martijn. “Je verliest veel vocht en zal in extreme situaties het risico lopen uit te drogen.” Dus als je denkt een lekker koud biertje tegen de dorst te drinken… dat werkt niet. Je krijgt juist méér dorst, omdat je veel vocht verliest door het drinken van alcohol.

Tot aan de hersenen

Het effect van alcohol begin je pas echt te merken wanneer het de hersenen bereikt. Hersenen zijn kwetsbaar. Daarom zijn de bloedvaten in onze hersenen extra dik, zodat bacteriën en virussen er niet of moeilijk doorheen kunnen. Alcohol, drugs en water bereiken de hersenen daarentegen zonder problemen. Martijn: “Eenmaal in de hersenen aangekomen, heeft alcohol verdovend effect op de hersencellen. Door die verdoving verlies je meer en meer de controle.”


Wil je meer weten? Bekijk hier een animatie van Jellinek: werking van alcohol en andere genotmiddelen in het lichaam.
Je kunt ook een zelftest doen, dan krijg je direct advies op maat en zie je hoe het qua risico's zit met jouw alcoholgebruik. 

Aan de slag met een gezonder leven?

Ook interessant

voor jou

Unity
Lees meer informatie over alcohol: effecten, risico's, combinatiegebruik en tips.
Start nu
5 redenen waarom je afvalt als je minder drinkt Feiten & cijfers
5 redenen waarom je afvalt als je minder drinkt

24 november 2021   •   1 min. leestijd

Dokter van Jellinek legt uit wat een alcoholpauze met je lichaam doet Verhalen
Dokter van Jellinek legt uit wat een alcoholpauze met je lichaam doet

17 december 2021   •   8 min. leestijd

Van niet drinken word je knapper Feiten & cijfers
Van niet drinken word je knapper

1 juli 2022   •   3 min. leestijd

Binge-drinkers hebben hoger risico op alcoholproblemen Feiten & cijfers
Binge-drinkers hebben hoger risico op alcoholproblemen

5 juli 2022   •   2 min. leestijd

Stress en drinken: geen goede combi Feiten & cijfers
Stress en drinken: geen goede combi

13 juli 2022   •   3 min. leestijd