Adviseur Trimbos-instituut Maddy: ‘Goed idee die alcoholloze vrijmibo’

Verhalen 27 september 2022 • 3 min. leestijd
Zet op mijn leeslijst

Maddy

Bij veel bedrijven is het de gewoonte om de week gezellig af te sluiten en het weekend in te luiden. Daar komt vaak alcohol bij kijken. Maar wat als jij (tijdelijk) geen alcohol drinkt? Maddy Blokland, Adviseur alcohol, drugs, medicijnen en werk van het Trimbos-instituut, licht toe en geeft tips.

De vrijdagmiddagborrel (vrijmibo) is voor veel werknemers een reden om op vrijdag langer te blijven. In tijden van personeelstekort, kan het ook een manier zijn om werknemers te trekken. Maar zo'n vrijmibo is niet zonder gevaren. Maddy: “Er kleven inderdaad enkele risico’s aan het meedoen met een vrijmibo. Zo kan te veel alcohol leiden tot ongewenste situaties. Dan hang je ineens om de nek van je leidinggevende, terwijl je dit in nuchtere toestand niet zou doen. Daarnaast is het gevaarlijk om met drank op deel te nemen aan het verkeer. Ook loop je de kans een fikse kater te hebben de volgende dag. Niet leuk voor jezelf en je huisgenoten.”

Alcoholvrije vrijmibo

Gezelligheid hoeft niet samen te gaan met alcohol, geeft Maddy aan. “Je kunt het ook gezellig hebben zonder drank. Het beste zou zijn als een werkgever ervoor kiest om geen alcohol toe te staan. Vraag eens rond bij je collega’s of ze dit verzoek steunen en stel het samen voor aan je werkgever. Mocht hij of zij er geen oren naar hebben, verzoek dan om voldoende non-alcoholische alternatieven.

Gelukkig zien we steeds meer grote bedrijven die óf geen alcohol meer toestaan óf alle non-alcoholische drankjes vooraan zetten, zodat je hier eerder naar grijpt. Toch zijn er ook meer dan genoeg bedrijven, waarbij de koelkast 7 dagen per week gevuld is met drank.”

Zoek een buddy

Drink je (tijdelijk) geen alcohol? En heb je behoefte aan steun tijdens de vrijmibo of andere bedrijfsfeestjes? Zoek een collega, een buddy. Samen sta je sterker! Een andere tip van Maddy is dat je je verhaal klaar hebt: “Zorg dat je weet wat je wilt zeggen als iemand je een glas alcohol aanbiedt. ‘Ik moet rijden’ of ‘Ik train voor de halve marathon’, zijn hele logische redenen om niet te drinken. Maar ervoor uitkomen dat je geen alcohol wílt drinken, mag ook natuurlijk en klinkt heel sterk. Blijf dicht bij jezelf, heb het leuk en vertrek wanneer jij zin hebt om naar huis te gaan.”

Aan de slag met een gezonder leven?

Ook interessant

voor jou

Unity
Lees meer informatie over alcohol: effecten, risico's, combinatiegebruik en tips.
Start nu
Een functie van alcohol: jezelf moed indrinken Verhalen
Een functie van alcohol: jezelf moed indrinken

26 november 2021   •   4 min. leestijd

Peter: 'Iedere avond was het vrijdagavond' Verhalen
Peter: 'Iedere avond was het vrijdagavond'

18 februari 2022   •   6 min. leestijd

5 nadelen van doordeweeks drinken Feiten & cijfers
5 nadelen van doordeweeks drinken

24 november 2021   •   3 min. leestijd

4 tips om minder te drinken tijdens de vrijmibo Tips
4 tips om minder te drinken tijdens de vrijmibo

4 december 2021   •   2 min. leestijd

Voormalige bedrijfsarts: 'Geen witte jas aan na de borrel' Verhalen
Voormalige bedrijfsarts: 'Geen witte jas aan na de borrel'

4 december 2021   •   6 min. leestijd