Op reis: de weg die alcohol aflegt door het lichaam

Verhalen 26 november 2021 • 4 min. leestijd
Zet op mijn leeslijst

Je drinkt een glas alcohol leeg. En nog één. En nog één. Voordat je het weet, voel je je aangeschoten. Later word je zelfs behoorlijk dronken. Maar voor het zover is, heeft de ingenomen alcohol een hele reis door je lichaam afgelegd. Martijn Planken, bioloog en campagneleider bij IkPas, weet er alles van.

Sneller opgenomen dan eten

Anders dan eten, wordt alcohol erg snel door het lichaam opgenomen. Het begint al met die eerste slok in je mond. “Dankzij de slijmvliezen in je mond komt een deel van de alcohol direct in je bloed terecht”, vertelt Martijn. “Het merendeel van de alcohol bereikt via de slokdarm de maag. Vervolgens wordt de alcohol via de dunne darm opgenomen in het bloed. Zodra het in je bloed zit, verspreidt de alcohol zich over lichaamsvocht, weefsel en organen.”

De mate van alcohol in het bloed drukken we uit in promillage. 1 glas staat voor ongeveer 0,2 promille. Het exacte promillage in het bloed is afhankelijk van geslacht en gewicht.

Organen aan het werk

Wanneer je alcohol drinkt, krijgt vooral de lever het er druk mee. De lever is de verwerkingsmachine van je lichaam. Dit orgaan zet afvalstoffen om in niet-schadelijke stoffen. Die worden weer uitgescheiden of hergebruikt. Martijn: “Alcohol is een zeer giftige stof. De lever laat alles uit z’n handen vallen als er alcohol in het lichaam komt. De lever heeft ongeveer anderhalf uur nodig voor het afbreken van één glas alcohol. Ondertussen stapelt ‘het gewone werk’ zich op.” Dit komt bij langdurig overmatig alcoholgebruik tot uiting in een leververvetting.

Ook de nieren zetten een tandje bij. Alcoholhoudende dranken remmen het plashormoon (antidiuretisch hormoon - ADH) af. “Omdat de werking van dit anti-plashormoon wordt ontregeld, moet je vaker naar het toilet”, vertelt Martijn. “Je verliest veel vocht en zal in extreme situaties het risico lopen uit te drogen.” Dus als je denkt een lekker koud biertje tegen de dorst te drinken… dat werkt niet. Je krijgt juist méér dost, omdat je veel vocht verliest door het drinken van alcohol.

Tot aan de hersenen

Het effect van alcohol begin je pas echt te merken wanneer het de hersenen bereikt. Hersenen zijn kwetsbaar. Daarom zijn de bloedvaten in onze hersenen extra dik, zodat bacteriën en virussen er niet of moeilijk doorheen kunnen. Alcohol, drugs en water bereiken de hersenen daarentegen zonder problemen. Martijn: “Eenmaal in de hersenen aangekomen, heeft alcohol verdovend effect op de hersencellen. Door die verdoving verlies je meer en meer de controle.”

Bekijk hier een animatie van Jellinek over de werking van alcohol en andere genotmiddelen in het lichaam.

Aan de slag met een gezonder leven?

Ook interessant

voor jou

Unity
Lees meer informatie over alcohol: effecten, risico's, combinatiegebruik en tips.
Start nu
Leverarts: “Weet wat alcohol met je doet” Verhalen
Leverarts: “Weet wat alcohol met je doet”

8 december 2021   •   5 min. leestijd

Ja, ik wil een perzikhuidje Tips
Ja, ik wil een perzikhuidje

26 november 2021   •   4 min. leestijd

Een alcoholpauze doet veel goeds voor je lichaam Verhalen
Een alcoholpauze doet veel goeds voor je lichaam

17 december 2021   •   8 min. leestijd

Als je niet rookt, drink je ook een stuk minder Feiten & cijfers
Als je niet rookt, drink je ook een stuk minder

24 november 2021   •   2 min. leestijd

5 redenen waarom je afvalt als je minder drinkt Feiten & cijfers
5 redenen waarom je afvalt als je minder drinkt

24 november 2021   •   1 min. leestijd