Thema's

Logo Alles over drinken

Wanhopig bij alcoholgebruik vriend

avatar
Topic gestart door Mila123
07 mei 2023 4 reacties 310 weergaven

Meepraten?

Log in of maak een account om gesprekken te starten, te reageren en te volgen.

avatar
Mila123
07 mei 2023

Goedemorgen,

Ik heb veel gelezen hier en durf nu ook wat te schrijven.

Mijn vriend en ik hebben elkaar 5 jaar geleden leren kennen in Nieuw-Zeeland. Hij komt zelf uit Finland, we zijn dus 5 jaar samen en wonen in Nederland. Hij heeft moeite om zijn weg te vinden hier, maar wil niet terug naar Finland. Ik zit gebonden aan een studie waardoor ik ook nog niet weg zou kunnen. Hij zegt dat hij buiten werk geen vrienden heeft, maar doet geen moeite om vrienden te maken. Ik heb hem aan zoveel mogelijk mensen voorgesteld maar tot op heden is er nog niets veranderd.

ik denk dat hij door de eenzaamheid is begonnen met drinken. Op een doordeweekse avond tel ik 5/6 wijntjes op een avond. Hij is vanochtend begonnen met drinken om 09:30, het is nu 10:47 en hij zit al aan zijn derde glas. Hij heeft gezegd te gaan minderen maar ik merk er weinig van. Ik hou zielsveel van hem en hij is voor mij naar Nederland gekomen, maar begin me steeds vaker af te vragen of ik zo verder wil. Mijn vader is al jaren alcoholist en weigert iedere vorm van hulp, dit betekent dat twee mensen die belangrijk voor mij zijn een alcohol probleem hebben. Dit kan ik niet aan. Als ik erover wil praten kapt hij het af of loopt weg. Hij is door de alcohol nog nooit agressief geweest, maar ik kan het niet aan om te zien hoe iemand zich kapot maakt.

Vanochtend heb ik contact gezocht met Brijder voor naasten hulp. Ik voel me zo ontzettend verdrietig en machteloos. Dit wilde ik heel erg graag delen met mensen die het begrijpen.

 

avatar
bumperjim
07 mei 2023

Alcohol is een soort "oplossing" voor eenzaamheid omdat je in een roes raakt en je daardoor wel OK voelt voor even. Het probleem daarvan is dat je verder ook helemaal geen initiatief meer neemt. Het is een "oplossing" die vanzelf zn eigen probleem wordt. Want alle (ex) alcoholisten hier kunnen je vertellen dat alcohol eenzaam maakt.

Het wordt een gewoonte en daarna wordt het snel een verslaving. En als dat eenmaal het geval is, is er een HOOP motivatie nodig voor iemand om te stoppen. Op dit moment heeft hij die motivatie niet. Zn leven sukkelt gewoon door. Stoppen met alcohol is lastig. En er is geen direkte reden om te stoppen. Hij kan net zo goed door blijven sukkelen. Maar zn leven gaat dus nergens naartoe, slechts naar de bodem vd fles.

Hij voelt zich kennelijk niet OK hier. Maar om daar echt iets aan te doen (sowieso om iets te doen aan problemen in je leven) moet hij eerst met die alcohol stoppen. Dan ziet hij alles veel helderder, letterlijk en figuurlijk. Energie ipv verdoving.

Ik denk persoonlijk dat in dit soort gevallen alleen een shocktherapie echt kan werken. Zeg hem dat je weggaat als hij niet stopt. En leg uit waarom. En dat moet je dan ook echt doen. Aan hem om te beslissen wie er op 1 staat, jij of koning Alcohol.

Een zachtere aanpak kan comfortabeler, minder confronterend zijn. Maar het is al comfortabel genoeg hè, lekker aan de zuip vanaf 9:30, waarom zou je daarmee stoppen? Er is gewoon geen keiharde reden voor.....

Heel veel sterkte, het kan opgelost maar hij moet het doen. Jij kan alleen voor je eigen leven beslissen.

Ging het in Nieuw-Zeeland beter met hem? Waarom? Probeer het te analyseren. Maar niet alleen een beetje zitten freestyle analyseren met een fles erbij. Echt dat leven op de schop nemen nu.


Like 1
1 ander reageerde hierop
avatar
MijnGerrit
07 mei 2023

Hallo Mila,

Het is een hele nare en lastige situatie waar je je in bevindt. Je houdt veel van je vriend (en misschien ook nog wel van je vader) maar vraagt je af, of je dit nog wel wilt zo. En of je dit wel kunt. Daaraan kun je heel goed zien dat een verslaafde de naaste omgeving meetrekt in de ellende. 
in je opvoeding of op school word je niet voorbereid op zo’n situatie. En vaak kun je er ook niet goed over praten in je omgeving, om meerdere redenen.

Ik denk dat je een goede stap hebt gezet door contact te zoeken met Brijder. Ik heb even op hun site gekeken en ze lijken inderdaad ondersteuning te kunnen bieden aan naasten, ook zonder dat hun partner of familielid daar opgenomen zijn. 

Grenzen stellen, of je eigen grenzen bewaken, is vaak iets wat je moet leren. Ik denk dat dat inderdaad helpend kan zijn; allereerst voor jezelf maar misschien ook voor jouw vriend. Ik denk echter dat je zoiets moet opbouwen, van licht naar zwaarder naar zwaar. In mijn ogen heeft het niet veel zin om in één keer met een ultimatum te komen in de trant van “drank eruit of jij eruit”. Als je een grens aangeeft, moet je die wel handhaven; en ook de ontvanger van de boodschap zal moeten leren dat je doet wat je zegt.

Ik ben heel erg benieuwd wat Brijder je gaat brengen en zou het fijn vinden als je dat wilt laten horen.

Hou je goed!

 


Like 1
1 ander reageerde hierop
avatar
bumperjim
07 mei 2023
1 uur geleden zei MijnGerrit:

In mijn ogen heeft het niet veel zin om in één keer met een ultimatum te komen in de trant van “drank eruit of jij eruit”.

 

Ik denk dat het mij geholpen zou hebben. Maar zo redeneert ieder vanuit zn eigen geschiedenis :) Het doel is in alle gevallen natuurlijk "drank eruit".


Like 1
1 ander reageerde hierop

Meepraten?

Log in of maak een account om gesprekken te starten, te reageren en te volgen.

Ga aan de slag met een
gezonder
leven

Door de check te doen en antwoord te geven op 4 korte vragen geven we je advies over welke apps, tips en hulpmiddelen bij jou passen. Daarna kun je een account aanmaken als je dat wilt.