Katerig gevoel na stoppen alcohol

Profielfoto van Felix1968
Topic gestart door Felix1968 21 oktober 2022   •   6 reacties   •   782 weergaven

Meepraten?

Log in of maak een account om gesprekken te starten, te reageren en te volgen.

Profielfoto van Felix1968
Felix1968
geplaatst op 21 oktober 2022

Dag allemaal, 

Het is nu 5 weken verder zonder alcohol. Ik ben 54 jaar en ik functioneer normaal en vond het tijd om zonder alcohol door het leven te gaan. Mijn hele leven is eigenijk doorspekt met alcohol. Nooit ergens last van gehad, leuk leven gehad en heel veel dingen goed gedaan. Maar drank was altijd de grote ontspanning! De vrijdagavond was altijd een heilige tempel met veel gezelligheid wn drank. Ik drink ongeveer 30/40 units in de week. Gemiddeld tussen de 3 en 5 drankjes (wijn/bier/vodka) ik word eigenlijk ook niet dronken en kan het goed verdragen. Maar de laatste 2 jaar   Heb ik vreselijke katers na een gezellige avond, niet zozeer fysiek maar mentaal. Echt heel erg somber, gevoelens van spijt, schuld en mislukking. Ik begrijp ook wel dat ik pas 5 weken onderweg ben en ben vorig jaar ook zomaar 3 maanden gestopt om te bewijzen dat ik ook zonder kan, maar dit jaar voelt anders. Ik sta er vreemd genoeg relaxter in en dit komt ook dat ik de afgelopen 2 jaar veel mediteer en de stilte opzoek. En eigenlijk weet ik al dat ik nooit meer wil drinken. Ik heb het feitelijk wel gehad ermee. Het valt mij nu erg zwaar, de demonen van het verleden en de dingen die ik niet goed heb gedaan (werk, relaties, geld) vallen mij zwaar. Wel heb ik goede moed en probeer de tijd en de frisheid die ik nu heb om te zetten naar iets positiefs. Dit is wel lastig gezien ik nu door zwaar weer ga en zin heb om mijzelf even te verdoven. En ik ben nog steeds heel erg moe en sta op met lichte hoofdpijn wat ik nog nooit heb gehad. Zijn er mensen met goede tips over wat ik kan doen om me beter te voelen? Heb ook veel zin in suiker savonds, maar dat begrijp ik wel gezien alcohol natuurlijk ook veel suikers bevat! Ik doe al heel veel om in het moment te leven (koud douchen, meditatie, intermittent fasting, ademhalingstechnieken) en die helpen goed. Tevens heb ik vaste slaaptijden. Weet iemand iets over supplementen misschien die mij door deze tijd heen helpen. Help mij om door deze vreselijke moeheid te komen ( ik slaap overigens de laatste week wel iets beter)

Hartelijk dank alvast voor jullie tips, mentale ondersteuning en verhalen.

 

Een nuchtere groet!

 

martijn
 

 

Profielfoto van bumperjim
bumperjim
geplaatst op 21 oktober 2022

Hoi en welkom!

1 van de grootste eye openers die ik hier in 5 jaar gelezen heb is: soms is het k#t. Of zwaar weer, zoals je schrijft.

Vroeger gingen we dat meteen verdoven, nu niet meer en dan is er dus even geen oplossing hoe hard je ook zoekt.

Moeheid kan een paar weken duren. Is 5 nog steeds een paar? Misschien wel.

Wat mij erg geholpen heeft is sport, in dit geval hardlopen.

Sterkte en blijf lekker schrijven

Profielfoto van Renee80
Renee80
geplaatst op 21 oktober 2022

Dag Felix, welkom en proficiat met je vijf weken nuchter.

Voor mentale steun van lotgenoten kan je inderdaad op dit forum terecht. Wat voor mij ook helpt is lezen en schrijven, omdat het mijn gedachten verzet.

Misschien is dit boek iets voor jou : Reiziger van Philip Muls (heb het zelf nog niet gelezen maar ligt wel op mijn nachtkastje)

 

Het hoofdpersonage is zakenman Peter Baer, het alter ego van auteur Philip Muls. Peter is niet alleen verslaafd aan alcohol, maar evenzeer aan dwangmatig denken en doen. Wanneer hij na de zoveelste keer in een afkickcentrum besluit voorgoed de drank af te zweren, navigeert hij maandenlang door een mijnenveld van existentiële twijfels. Demonen uit het verleden komen in alle kracht terug opduiken, nu ze niet langer door alcohol kunnen worden verjaagd.

‘Reiziger – De Waanzin Voorbij’ is een aangrijpend, authentiek logboek van de eerste twee nuchtere jaren van een ex-verslaafde. Het fysiek en psychologisch ontwennen is een belangrijk facet, maar nog veel belangrijker is het leren kijken naar de dingen zoals ze echt zijn, waardoor je je ware ik weet terug te vinden.

 

Veel succes en kom het hier gerust van je afschrijven!

reiziger.jpg

Profielfoto van lady jane
lady jane
geplaatst op 21 oktober 2022

welkom Felix
een tip kan zijn, wees geduldig en iets matiger
met stoppen komt er veel tijd vrij, die vul je nu met veel goede dingen in,
maar ik denk er een beetje de doorslaan/onmatige in te herkennen.
Na mijn stoppen duurde het een jaar eer lichaam en geest ontgift waren,
ook op celniveau. we hebben er vele jaren drank in gegoten, maar willen wel
snel optimaal beloond worden. Het komt goed, zolang je die eerste maar niet weer neemt
En het is zo de moeite waard om nuchter en helder te blijven.


1 ander reageerde hierop
Profielfoto van TRUBBELZAK
TRUBBELZAK
geplaatst op 31 oktober 2022

Heeee Martijn, 

Het klinkt allemaal heel goed waarmee je bezig bent.
Knap hoor, al vijf/zes weken en de diepe drive voelt door je geschreven woorden heen, motiverend :wub:.

De katerige koppijn heb ik ook en het voelt als ontgiften voor mij, maar dan op alle fronten :face-icon-small-shocked:, we gaan dan ook door flink wat (kosmische) opschoningen heen en veel daarvan kan ook met ascentieverschijnselen te maken hebben. Ter ondersteuning gebruik ik zelf extra vitaminen zoals B-complex, D3, 10mg CBD, magnesium, rauwe Cacao met warm water als een soort vervanging voor (teveel) koffie, goudwater, meditatie, wandelen, veel gezuiverd water drinken, maar ook lever ondersteunde thee (ik graaf paardenbloemwortels uit de grond, droog ze en zet er thee van), praten met mijn kinderen/vrienden en geduld (haha). 

Zelfliefde is een heel groot issue geweest, zoals ook het voortdurend (zeg maar gerust een leven lang) verleggen van persoonlijke grenzen, een ander voor laten gaan op zelf, en heel stiekum niet gezien/gehoord worden, afwijzing van het persoontje. Allemaal stukken en daardoor nodig als inzichten uit het verleden van dit leven, die opgeschoond dienen te worden waarbij schaamte, schuldgevoelens en de donkerte ook met momenten afwisselend passeren. 

Volgens mij doe je zelf al heel veel om je beter te voelen en de stormen te doorstaan waardoor je heen aan het gaan bent. Ik durf het zelf niet aan (nog niet) en daarom kan ik niet adviseren, wellicht voor jou indien geïnteresseerd na te vragen bij mensen met ervaring (als je die zelf niet hebt) en bij niet geïnteresseerd gewoon loslaten :blush:

Maar veel mensen die ik ken gebruiken in plaats van alcohol, een ceremonieel natuur medicine, zoals paddenstoel, Rapé, chocobliss, om tot bepaalde zelfinzichten te komen, erdoorheen te gaan en nieuwe input te krijgen. Stiekem wil ik het wel eens gaan proberen want ik heb voldoende mensen op mijn pad die me daarin zouden kunnen begeleiden/ondersteunen. Maar dit wil ik alleen als ik voldoende ben opgeschoond van de 'zwarte stukken' in mij. 

Voor jou veel mooie krachtige momenten gewenst in de overgang van de oude naar de nieuwe jij. 

Liefs van Trubbelzak.   

Profielfoto van Bob
Bob
geplaatst op 31 oktober 2022

Ik had het ook die moeheid nog weken nadat ik gestopt was met alcohol en je leest het hier van meer mensen. Het is een teken dat je lichaam aan het ontgiften is en gaat uiteindelijk wel over, hoor. In mijn ervaring was slaap de belangrijkste remedie, en natuurlijk kan het geen kwaad met je huisarts te overleggen over evt. extra voedingscomponenten of vitamines die goed voor je zijn. Verder is het, wat het lichamelijke aspect betreft, ook gewoon een kwestie van tijd. 

Spijt over wat je in het verleden gedaan hebt en mentale katerigheid zou ik niet proberen met iets anders te gaan verdoven. Je kunt beter zoeken naar boeken of cursussen die hierop ingaan en je helpen om weer tot zelfacceptatie te komen. Zelfafwijzing kan een belangrijke component zijn in de vicieuze cirkel die het gebruik van  alcohol of andere verdovende middelen in stand houdt. Het gebruik leidt je er even van af, verdooft het gevoel of brengt een tijdelijke en kunstmatige vrolijkheid teweeg, maar het lost het in de kern niet op.

Een van de auteurs die hier goed over schrijft en geschreven heeft is bijvoorbeeld Jan Geurtz.

Meepraten?

Log in of maak een account om gesprekken te starten, te reageren en te volgen.