Thema's

Logo Alles over drinken
avatar
Topic gestart door smart
10 maart 2010 2113 reacties 51407 weergaven

Meepraten?

Log in of maak een account om gesprekken te starten, te reageren en te volgen.

avatar
smart
10 maart 2010

Een paar dagen terug was ik het helemaal zat. Ik heb een rothoest, ik heb COPD en paf nog gewoon verder. Vijf dagen geleden kon ik met 10 sigaretten op een dag toe en dat hield ik enkele dagen zo vol, maar gister en vandaag staat het hier weer blauw. Op papier een plannetje gemaakt.
Nu kijk ik daarnaar en denk: hoe moet dit insh... naam?

Vanaf morgen ga ik niet meer in de auto roken.
Zo verzin ik elke week een nieuwe stap.
Vrijdag naar de dokter voor nieuwe pufjes.... ik schaam me dood dat ik nog steeds rook.

Ik moet nog een datum prikken voor het Grote Stoppen. Ik durf niet. Vermijd het nog een beetje.

Iemand die mee wil doen???

avatar
zoermuis
11 maart 2010

Cathy. Ik wil ook stoppen maar nog ff wachten. Ik zit nu in een zenuwslopende situatie en ben bang dat het nu niet de juiste tijd is. Ik wil er ook een datum prikken maar kan nog niet.
Vind het wel een goed idee om zoiets samen te doen. Mijn partner doet ook mee dan.

avatar
smart
11 maart 2010

Desi, geen enkel moment is volgens mij een goed moment.
Ik ken er, die juist midden in enorme stress stopten, want: "het is nu toch moeilijk, dan alles maar tegelijk".

Als ik denk aan nooit meer roken overkomt me een enorm slachtoffer gevoel. Stiekum vind ik het heel beroerd voor mezelf. Dat is niet de goede insteek natuurlijk. Ik moet vastberaden zijn en het voor mijn gezondheid willen. Het heeft met het 'denken' te maken. Dat geloof ik stellig. En dan zal het stoppen misschien meevallen zelfs?

In elk geval zal ik hier nu en dan schrijven over hoe het bij mij verloopt.

Wel leuk dat er een medestrijdster is!!
In gedachten ben je er dan toch al mee bezig en dat is goed!

xxx

avatar
smart
11 maart 2010

Ik lees net dat Fotograaf na 45 jaar gestopt is met behulp van Prostop, een lasermethode.
Daar ga ik me beslist in verdiepen!!

avatar
SammyTanghe
11 maart 2010

Beste Cathy,

IK heb meer dan 25 jaar gerookt. Op het laatst toch 20-25 sigaretten per dag. Soms lukte het om een beetje te minderen, maar tot mijn schade en schande heb ik moeten erkennen dat het bij mij alles of niets was.

Begin januari 2006 betekende het algemeen rookverbod in bedrijven (in Belgë) het laatste duwtje in de rug dat ik nodig had om definitief die kankerstokjes af te zweren.

De huisarts heeft me dan nicotine stickers laten gebruiken en via 5 sigaretten per dag en dan minder en minder sigaretten en stickers met minder nicotine ben ik na 3 weken volledig gestopt. Die stickers zorgen ervoor dat je stilaan het gevoel krijgt dat je de drang onder controle hebt en gaven me het zelfvertrouwen dat ik nodig had om de grote stap te zetten.

De omstandigheden hebben het me niet echt gemakkelijk gemaakt, want toen ik enkele weken was gestopt werd het bedrijf waarvoor ik toen werkte na een brutale overname geherstructureerd en een maand later overleed mijn vader na een slepende ziekte.

En toch lukte het om vol te houden. Dat bewijst dat de wil in je hoofd moet zitten en alleen dan lukt het... altijd en voor altijd.

Ik ben soms wel een beetje jaloers op mensen die het kunnen van bijvoorbeeld 3 sigaretten per dag te roken, maar bij mij lukt dat niet... net zoals bij het drinken : alles of niets. En dan gaan we enkel voor de niets oplossing.

avatar
smart
11 maart 2010

Mooi om verschillende ervaringen te horen! Dank je Sammy!
Ik ga morgen eens met mijn huisarts overleggen.

avatar
strongenough
11 maart 2010

Zo herkenbaar. Heb ong 20 jaar gerookt tig1000 stoppogingen gedaan die een voor een mislukten.

Tot 14 April vorig jaar. Ik zat achter de pc en besefte me ineens dat ik de hele dag nog niet had gerookt. Gewoon niet aan gedacht. Onder het mom van ik stop niet maar zie wel waar het schip heen vaart het zo gelaten. Inmiddels nu bijna een jaar gestopt. Geen behoefte meer gehad geen moeite geen bijverschijnselen. Draaide zelfs sigaretten voor ene bewoner. Ga gewoon met de rokende collegas even buitenstaan. Er mag bij mij in huis ook gewoon gerookt.

Wel is het zo dat ik geen sigaret aansteek voor een ander. Zo had ik dus een bewoner die rookte maar niet meer wist hoe een sigaret aan te maken. (Dement) Ik stak deze dus niet voor haar aan. Hield hem gewoon in het vlammetje van de aansteker.

En nog steeds zeg ik niet dat ik stop en nooit meer rook maar zie ik wel waar het schip heen vaart.

avatar
smart
12 maart 2010

Dát is echt bijzonder... dat je ergens op de dag merkt dat je vergat te roken!! Waahh, goed!!
Hier is de gewoonte te groot. Ik rook al alvorens na te denken...

Binnenkort een nieuwe longfunctietest doen en daarna misschien een aanpassing van de pufjes.
Ook een stopmetroken begeleiding via de dokterspraktijk. En nog uitvinden of de prostop vergoed wordt.

De komende dagen in elk geval minder roken en te beginnen: niet in de auto.
Alternatieve handeling: breiwerkje> lapjes voor een deken. Nu maar hopen dat die deken snel klaar is!
Ga nu ook maar even breien. Bij de pc zitten = roken... (nog wel)

avatar
SammyTanghe
12 maart 2010

Hallo,

Ter overweging : Nicotine Stickers kleven is maar een beetje duurder dan sigaretten kopen...

De kostprijs om te stoppen brengt ons wel naadloos bij de besparingen doordat je bent gestopt en een klein hulpje bij het stoppen:

Afhankelijk van wat en hoeveel je rookt bespaar je X Euros per dag.

Laten we een eenvoudig voorbeeldje nemen van iemand wiens roken 5 € per dag kost. Stoppen bespaart je dus 5 € per dag.

Die 5 € mag je schaamteloos als een klein dagelijks geschenkje voor jezelf beschouwen en je kan dan ook zonder scrupules 5 € per dag in een apart spaarpotje steken. Na een week zit daar 35 € in, na een maand 150 € ,na een jaar 1.825 € en ik heb nu na 4 jaar de mooie som van 7.300 € bespaard.

De manier van sparen heb ik wel een beetje aangepast aan de 21 ste eeuw. Ik opende zo'n gratis internet rekening (In België bij bijvoorbeeld Deutsche Bank of Argenta) met daaraan een gratis bankkaart (ik denk dat jullie dat een Pin pas noemen) en Mastercard. Ook andere kleine financiële meevallers komen op die rekening terecht.

En daarmee kan je dan naar keuze leuke dingen doen. Je kan bijvoorbeeld heel genereus je kaart tevoorschijn halen en aan je familie vragen wie er ook zin heeft in een etentje, bioscoopje, noem maar op.

Met Pasen gaan wij met heel de familie een weekje naar Nice...

Succes !

avatar
smart
17 maart 2010

Dank je voor je reactie!

Ik ga nicotinestickers proberen!
Absoluut.

Geld in een potje om te belonen spreekt me ook erg aan.
Dat doe ik met het niet drinken ook.

Vanwege stress in de relatie hier lijkt stoppen met roken nu uit den boze. Toch houd ik in mijn achterhoofd dat een lastige fase me niet hoeft te weerhouden van dit soort van plannen.

Ik werkte vanavond 6 uur. Rookte er maar anderhalf en het deed me niet zoveel. Het roken daarna deed me ook niets.
Ik zie het echt als een rot gewoonte. Wat tussen de oren zit.

avatar
Yvonne
17 maart 2010

Cathy,
ik ben er ook zo eentje van 1000 keer stoppen en 1001 keer weer beginnen.
rookte jarenlang 1,5 pakje per dag.
Ik ken alle smoezen: helemaal stoppen, dan op een zaterdag om wat voor reden dan ook een sigaret opsteken, na een paardagen denken: hm, wrom niet elk weekend twee peukjes per dag, moet kunnen, ik hou het nu toch ook goed vol... dan na een weekje op woensdagof zo: hm, nu heb ik er wel eentje verdiend hoor, en vervolgens na een dag denken: twee peuken per dag, das nog altijd een stuk minder dan anderhalf pakje per dag.
en vervolgels binnen een week weer volop roken.....
bij mij was het vorige herst echt klaar: werd snachts wakker omdat ik het benauwd had (stiekum pufjes pakken uit een apparaatje van een oude hevige verkoudheid), steeds meer blijven roken en doorgaan terwijl ik het benauwd kreeg, er maagklachten van kreeg, het niet eens meer lekker vond enz enz.
Ik ben gestopt en heb niet meer gerookt.
En tuurlijk heb ik af en toe behoorlijke trek.
ik laat dat over me heen komen, die aanval gaat binnen drie minuten weer weg, echt. en gaan roken omdat ik boos op partner ben of zoiets???? doe ik niet meer, weet onderhand dat ik me er echt niet beter van ga voelen.
Cathy, gewoon doen, echt.
Oh ja,
en neem je voor om geen hap meer te gaan eten. dan blijft aankomen beperkt tot 2 a 3 kilo.
dat was namelijk de reden van mislukken van voorgaande poging: binnen 2 maanden meer dan 10 kilo erbij terwijl ik daarvoor juist zo mooi was afgevallen.

avatar
BamBam
17 maart 2010

Cathy, die rotmomenten gaan voorbij, echt waar. Gemakkelijk, neuh maar het gaat over.
En wat Yvonne schrijft, trekmoment duurt wellicht drie minutenen dan is het over.
Je hebt jezelf, sinds je rookt, wijs gemaakt dat je niet meer zonder kunt. Maar de stress wordt veroorzaakt door een gebrek aan nicotine. Weet je dat ze zelfs ammoniak toevoegen aan sigaretten zodat het nog sneller opgenomen word in je lijf? Dat gaat sneller dan wanneer je bv heroine in je aderen spuit.

Ik was heeeel erg boos en opgefokt de eerste wtee weken, vreselijk. Maar goed, zelfs dat gaat weer over. Eerlijkheidshalve heb ik die eerset week een paar x een pammetje gebruikt. Had dat spul zelf niet, mn zus wel. Hielp me door de zwaarste momenten heen en nu heb ik dat niet meer nodig. De verslaving zit in je hoofd, in je denken. Het zweten en je fusiek rot voelen is na een paar dagen over.

Er is ook een stoppen met roken poli hiero, sinds een paar maanden. Succes meid.

avatar
igor
17 maart 2010

hoi,
ook ik heb als een ketter gerookt (20 jaar lang), minimaal 30 op een dag. als ik s'nachts naar de wc moest stak ik ook maar een sigaretje aan want was toch wakker. ik was benauwd, zag er niet uit (grauw en altijd koud)
ben gestopt met behulp van pleisters, heb dan de chagarijnige buien niet. verder moet je het zelf doen als je het echt wilt. als je het voor een ander wilt doen lukt het niet.
ik ben nu zo'n 8 jaar gestopt. de buren waren er blij mee ugh, ugh. en er zijn een aantal mensen heel trots op me. voor de sigaretten verslaving dufde ik wel vooruit te komen maar dat ik soms/vaak te veel drink weten de meesten niet.

avatar
smart
18 maart 2010

Sammy, mag je naast het pleistergebruik nog wel een klein beetje blijven roken in het begin?
Dat zou het nl. voor mij wel gemakkelijker maken.

avatar
igor
18 maart 2010

hoi cathy
de vraag was niet aan mij gesteld maar ben bang dat je het uitprobeert. ga niet roken als je een pleister ophebt. je wordt hartstikke ziek. je krijgt via de pleister ook al nicotine binnen. als je denkt wat in de hand te moeten hebben neem dan een potlood of iets (waar je geen geluid mee kunt maken)maar bedenk ook wat heb je in de hand als je geen sigaret vast hebt? waarschijnlijk ook niets en dat went gauw.
heel veel succes met stoppen met roken als je echt wilt lukt het.

avatar
Soumy
18 maart 2010

@Cathy, ik ben nu 4 jaar gestopt met roken, voor deze tijd ben ik vaak gestopt en ook weer begonnen, meestal kwam dit door een feestje en dacht ik, ik koop een pakje en dan alleen met feestjes ga ik roken, lukte nooit.

Als ik dan weer zo`n rot hoestje had, dan rookte ik zoveel mogelijk sigaretten, totdat de rook uit mijn oren kwam, en dan wilde ik zo graag stoppen dat ik het wel vol hield.

De eerste weken zijn het moeilijks, je moet ook iets om handen hebben in die tijd, als ik niets te doen had nam ik een dobbelsteen en ging daar mee rollen.
Die eerste weken moet je door zien te komen, daarna gaat het wel.
En,,,,, ook niet denken dat je na `n paar maanden wel af en toe een peuk kan roken, dat gaat dus niet.

Ik ben nu op een punt dat ik heeeeel soms 1 x per jaar, met feestjes een peuk doe, tenminste toenik nog dronk, ik zal dat nu ook wel niet meer doen, rookte dan zware shag.
Maar als ik dit deed had ik de volgende dag toch een zere keel, en hoesten gatver!!!!

Je merkt wel na een paar maanden dat je veel meer lucht hebt, en dat is ook wel lekker, zeker als je COPD hebt.

Ik denk als je gaat stoppen met drinken en roken dat dit veel makkelijker gaat, vaak houdt het elkaar in evenwicht, dus `n glas drank en `n peuk.

Nu schiet mij ook te binnen, dat ik tijdens mijn werk niet rookte, en ook niet naar een sigaret verlangde, maar zodra ik thuis kwam, dan moest ik eerst een shagje draaien, bij mij was het de omgeving die mijn verlangen naar sigaretten beninvloede, eigelijk net als met alco dus.

Dus Cathy rook je `n paar weken helemaal suf, en dan stoppen, en ook bij iedere sigaret denken, is dit nou zo lekker???? dus bewust veel gaan roken, succes Cathy

avatar
SammyTanghe
18 maart 2010

quote:


Originally posted by:
cathy56

Sammy, mag je naast het pleistergebruik nog wel een klein beetje blijven roken in het begin?


Dat zou het nl. voor mij wel gemakkelijker maken.



Beste Cathy,

Toen ik nog rookte was ik er doodsbang voor om plotseling zonder sigaretten te moeten door het leven gaan. Je zit daar dan met dat duale gevoel van te willen stoppen maar het niet aan te durven.

Ik las toen o.a. het volgende :


e-gezondheid : stoppen met roken

quote:


3) Roken is gevaarlijk als je een nicotinepleister draagt. Fout. Het is zeker geen goede manier om te stoppen met roken. Roken met een pleister is echter niet gevaarlijk. Dat dit het risico op een hartaanval zou verhogen, is compleet uit de lucht gegrepen. Nicotinepleisters worden zelfs aangeraden aan hartpatiënten. Roken in combinatie met een pleister komt voor in twee gevallen: de onthouder die het niet kan laten en weer in zijn vroegere fout vervalt: verwijder vooral de pleister niet, in de veronderstelling dat het u toch nooit lukt. Integendeel: uw tijdelijke 'zwakheid' doet uw eerdere inspanningen niet teniet. Als u uw pleister laat zitten, zal dat u helpen om geen sigaretten meer op te steken; de zware roker die zijn tabaksgebruik wil terugschroeven of de ene poging na de andere doet om te stoppen: nicotinevervangers kunnen rokers doeltreffend helpen om minder te roken en hun een duwtje in de rug geven om er volledig mee te kappen.



Het was die laatste zin die mij over de brug hielp : ik kon testen wat het effect van die pleisters was én ik kon mezelf testen. Natuurlijk is het niet de bedoeling om gewoon voort te blijven roken.

Ik schakelde over op een vijftal sigaretten de eerste dagen en verminderde vrij snel naar een drietal en na een tweetal weken op ééntje per dag, 's avonds voor het slapengaan. Tot mijn echtgenote de opmerking maakte dat ik de hele dag niet rookte en dan net voor ik kwam slapen rookte ik die ene sigaret om dan naast haar te liggen stinken naar de sigarettenrook. Dan was alle goesting over...

Natuurlijk heeft elke rookstoppoging enkel nut als je voldoende motivatie hebt en de daaraan verbonden wilskracht, net als bij het stoppen met alcohol...

Ah ja, ik was afgelopen donderdag nog bij de tandarts voor een jaarlijkse controle en die heeft nog een compliment gemaakt over de mooie witte staat van mijn tanden...

avatar
smart
18 maart 2010

Fijn, deze verhalen geven me moed!
Kom net bij een vriendin vandaan die nu ook gestopt is sinds een maand.
Zij is veel gaan sporten en de eerste week elke ochtend gaan zwemmen.

Ik krijg wel het idee dat er een plannetje op te zetten valt... maar zie er ook tegenop!

Thanks lieve mensen!!

avatar
Yvonne
18 maart 2010

Cathy, ik heb veel gehad aan het boek 'nederland stopt met roken' , geschreven door twee longartsen.
ze hebben ook een website zag ik net : http://www.nederlandstopt.nu.
Misschien is het ook wat voor jou , je weet maar nooit.

avatar
smart
18 maart 2010

Ha, ik heb net even gekeken en gelezen....
Ik ga daar zeker meer mee doen! Thanks!!

avatar
zoermuis
19 maart 2010

Hoi allemaal,
Ik heb voornemens om te stoppen maar dan zonder hulpmiddelen. Ik rook nu weer 3 jaar (stom,stom,stom). Daarvoor heb ik 20 jaar niet gerookt! en daarvoor10 jaar wel. Mijn stoppoging is toen gelukt door iedere keer een glas water te drinken en vitamine B te slikken. Het ging me goed af. Ik rookte ook een pakje per dag. Als me dit niet lukt ga ik uiteindelijk de lasertherapie doen van prostop1 Alleen weet ik niet zeker of dat kan want mensen met depressie willen ze niet helpen.

avatar
smart
19 maart 2010

Desi, waarom vit. B?
De tip van het water drinken is een goeie; ik probeer dat zowiezo al. Het is alleen nog geen ingesleten gewoonte.

Ik ga binnenkort een datum prikken en van te voren nog checken of mijn dochter
dit samen wil aangaan. Zij wil er ook al een hele tijd vanaf!

In mijn koppie leeft het al behoorlijk.... want joh, wat is het toch een smerige gewoonte!!
Ben jij daar ook al zo mee bezig?

avatar
tasseke
20 maart 2010

cathy,

er zijn ook medicijnen die goed helpen
ze zijn alleen verkrijgbaar via de arts, ze worden alleen niet vergoed door de verzekering
maaarrrrrrr
je kan het wel terugvragen bij de belasting, gewoon onder je ziektekosten opvoeren, tenslotte heb je COPD

maar tja, dat krijg je dan volgend jaar pas terug :huh:
ahhhh, mooie beloning toch als je het hebt volgehouden :D

kan je het trouwens niet overleggen met je verpleegkundige van de COPD-polie?
of huisarts natuurlijk, volgens mij heeft nog niet iedere stad een copd-polie

avatar
smart
20 maart 2010

Tas, ja ik heb al contact met een praktijkverpleegkundige.
Je bedoeld met medicatie ws zyban. Maar ik gebruik al ad. Lijkt me niet erg praktisch om te gaan omschakelen, want beiden gebruiken mag volgens mij niet.

Vandaag kon ik meer dan 4 uren niet roken door het werk, maar ik merkte dat ik het een prettige uitdaging vond en het viel erg mee. Komende week ga ik tussendoor kauwgum gebruiken in plaats van....
Daarna pleisters plakken. Ik heb goede hoop!

avatar
smart
22 maart 2010

Morgen ga ik maar es een pleister plakken.
Kijken hoe dat gaat.... ben er zat van, van die stinkzooi!
en al dat gehoest!

Meepraten?

Log in of maak een account om gesprekken te starten, te reageren en te volgen.

Ga aan de slag met een
gezonder
leven

Door de check te doen en antwoord te geven op 4 korte vragen geven we je advies over welke apps, tips en hulpmiddelen bij jou passen. Daarna kun je een account aanmaken als je dat wilt.