Even voorstellen. Ik heb mijn lichaam letterlijk gesloopt...

Profielfoto van pikakiller
Topic gestart door pikakiller 08 februari 2023   •   28 reacties   •   943 weergaven

Meepraten?

Log in of maak een account om gesprekken te starten, te reageren en te volgen.

Profielfoto van pikakiller
pikakiller
geplaatst op 08 februari 2023

Lieve forummensen, mijn naam is Marc en ben momenteel 55 jaar. Ik wil mij bij deze graag even voorstellen en kort mijn verhaal vertellen. Mijn alcoholverslaving is zo'n 20 jaar geleden begonnen. Dit is begonnen in 2003. Ik heb toen mijn eerste psychose gehad en niet veel later de diagnose schizofrenie gekregen. Ik merkte dat ik na een paar glaasje alcohol mij wat rustiger en minder angstig voelde. Dat dit het begin was van een hele boel ellende, stond ik toen niet bij stil. Om het verhaal kort te houden, in de loop der tijd, werden die paar glaasjes natuurlijk steeds meer en meer. En op een gegeven moment is er geen weg meer terug. Het duurde niet lang, of ik zat op twee a drie flessen wijn per dag. Meerdere keren bij Novadic gelopen, maar dat hielp slechts tijdelijk. Bovendien merkte ik ook niet veel van de alcohol, voelde mij prima. Althans, dat dacht ik. In werkelijkheid was ik alleen nog maar met alcohol bezig. Maar goed, vorig jaar, 2022, begon dan toch langzaam de ellende...

juni 2022, ik krijg last van mijn linkervoet. Prikken en steken, alsof je voet in brand staat. Paar dagen later, begon dit ook in mijn rechtervoet. Op een gegeven moment werd dit zo erg dat ik door de pijn de koppeling van mijn auto niet meer in kon trappen. Ook ging ik in een mum van tijd heel veel afvallen. Binnen twee maanden ben ik van 68kg naar 60kg gegaan. Werd extreem moe. Toch maar even naar de huisarts. Bloedprikken. Alle waarden goed, behalve vitamine d. Moest vitamine d slikken en een maandje aankijken. Na een maand nog geen verbetering en doorverwezen naar de neuroloog. EMG gehad met als uitslag polyneuropathie. Ook bloedonderzoek gehad inclusief Lyme test. Bloedwaarden waren weer goed, maar Borrelia was positief. Dat was waarschijnlijk een false positive, volgens de neuroloog, maar voor de zekerheid nog maar een keer prikken. En weer positief op Borrelia. Dan maar kijken aan de hand van een lumbaalpunctie. Die was negatief. Wat is het nu? Polyneuropathie, gekregen door jarenlang alcoholmisbruik. Gaat waarschijnlijk nooit meer over, want de zenuwen zijn beschadigd. Leuk is anders! Heb er wel een middel voor gekregen die de scherpe randjes er af haalt, maar het gaat nooit meer weg. 24 uur per dag heb je die stekende pijn in je voeten. Leer er maar mee leven...

Begin november 2022, krijg problemen met mijn stoelgang, ben nog steeds niet aangekomen en extreem moe. Vermoeidheid word steeds erger. Ook krijg ik steeds meer jeuk. Doorverwezen naar de MDL arts. Klinkt niet goed en moet een colonoscopie onderzoek op 2 januari 2023. Leuk om het nieuwe jaar mee te starten! Zijn geen rare dingen gevonden, behalve diverticulose, komt vaak voor bij mensen vanaf mijn leeftijd. Het gewichtsverlies blijft echter zorgelijk volgens de MDL arts. Ze vond twee a drie flessen wijn, dagelijks, voor bijna 20 jaar lang ook erg verontrustend. Daar kan ik mij wel iets bij voorstellen, zei ik. 

29 januari 2023 ben ik volledig gestopt met alcohol drinken. Heb alles door de gootsteen gegooid en tot heden niets meer gedronken! Lukt mij goed! Ben abrupt gestopt omdat ik een heel onbehaaglijk gevoel kreeg. Het voelt gewoon niet goed in mij. een voorgevoel, zeg maar.

31 januari, echo van boven en onderbuik. Die heb ik vaker gehad. Was wel al 10 jaar geleden. Was meestal geen probleem, alles goed en je kon weer naar huis. Deze keer was het net iets anders. Duurde lang. De laborant ging de hele tijd terug naar de zelfde plek. Precies de plek waar het bij mij pijn doet. Die pijn heb ik trouwens alleen als ik ga liggen. Rechts onder mijn ribben en uitstralend naar mijn rug. Op een gegeven moment zegt ze dat ze een en ander moet bespreken met de radioloog. Dit duurde echter enorm lang en toen ik daar lag dacht ik al, dit is volgens mij niet echt goed. 

Er zijn meerdere echorijke gebieden gevonden aan de rand van mijn lever, alsmede buiten de lever en tussen de lever en het middenrif. Mogelijk peritoneale laesies of wellicht toch intrahepatische laesies. Tja, wat zegt dat nou? Waarschijnlijk een hoop ellende! Word nu binnenkort doorverwezen en er gaat een CT scan gemaakt worden.

Komende maandag, 13 februari krijg ik eerst een fibroscan. Ze gaan kijken naar de mate van fibrose of mogelijk cirrose.

 

Is een heel verhaal geworden! Voor mij is dit echter een grote wake up call. Ik was altijd kerngezond en mankeerde nooit wat. Tot nu toe dan...  Ik weet eigenlijk niet waar ik aan toe ben. Al dit gedoe geeft een enorme onzekerheid. 

Dit is voorlopig mijn verhaal. Ik zal het aanvullen/laten weten als ik meer weet. Dit is het gevolg voor mij wat jarenlang alcoholmisbruik betreft. Dit zijn dus de consequenties. En ik kan nu wel zeggen dat ik er spijt van heb, maar daar heb ik niets meer aan. Het kwaad is al geschied en ik kan het helaas niet meer terugdraaien. Het ergste vind ik het nog voor mijn broer. Wij hebben, vanwege allerlei nare omstandigheden uit onze jeugd, geen familie of ouders meer en zijn dus eigenlijk enige familie van elkaar. Wij zijn tweelingzielen. 

 

Waar ben ik toch in Godsnaam mee bezig geweest... het is niet meer terug te draaien!

 

Sorry voor de lange lap met tekst. Het is een beetje van mij afschrijven, denk ik.

 

 

 

 

 

 

 


1 ander reageerde hierop
Profielfoto van Strijkbout
Strijkbout
geplaatst op 09 februari 2023

Dit onderstreept nog maar eens wat een giftige rommel het is.
Maar je schuldig gaan zitten voelen en 'had ik maar, had ik maar' etc. heeft geen enkele zin.
De vraag is ook wel of dat terecht is. Als we onszelf bestuurden en het allemaal voor het zeggen hadden, waren we allemaal supergelukkig en maakte we voortdurend de beste keuzes. Maar dat is nu eenmaal niet zo.
Verslaving is iets bijna dierlijks in het brein. Het schakelt je langzaam maar zeker steeds verder uit. 
Je bent nu gestopt,  meer kun je niet doen. 
Sterkte verder met de schade die is opgelopen. Hou de moed erin! Richten op behandeling en herstel.

Profielfoto van Maarten82
Maarten82
geplaatst op 09 februari 2023

Welkom hier. Wat een heftig verhaal. Ik begrijp goed dat je dit van je af hebt willen schrijven. Blijf dat doen zou ik willen adviseren. Het helpt vaak.

Ik wens je veel sterkte de komende tijd en hoop dat je snel opknapt zodat je volledig aan je herstel kan werken. Het is niet niks, van 2 tot 3 flessen wijn per dag naar niets. Hopelijk merk je snel de vele voordelen van niet meer drinken. Het is je gegund. En wees niet zo hard voor jezelf. Ja, je hebt lange tijd een aanslag gepleegd op je lichaam, maar bent nu de goede weg ingeslagen. Daar focus ik mij dagelijks ook op, en dat helpt mij.Hopelijk ook voor jou. 

Misschien een tip, kijk dagelijks eens even op de dagdraad op ditjes en datjes: 'dagpact'. Dat helpt velen om dagelijks de dag goed te starten en te beseffen dat ze niet alleen zijn. 

Hartelijke groet, Maarten

Profielfoto van lady jane
lady jane
geplaatst op 09 februari 2023

Welkom Marc! Wat heeft het ver moeten komen voor je, eer je kon stoppen.
Maar je hebt het wel gedaan! Dat je je schuldig voelt is normaal en kan een funktie hebben ook.
Mij hielp het mijn motivatie om gestopt te blijven, te voeden.  Ik gun jou ook om standvastig te blijven.
Het is vreselijk dat het lichaam het laat afweten nu; misschien heeft dat later ook een positieve funktie.
Immers, zonder die wake up calls was je nog aan het drinken, en je zou niet de enige zijn, die via aftakeling fysiek,
ook de Korsakov aan moet tikken en misschien tot de dood er op volgt. En wat voor dood!
Zelf geloof ik in een zelfhelend vermogen van ons lichaam. Maar ik ben geen arts en heb er geen verstand van,
Jouw gevoelens bleken te kloppen; dit zit niet goed. Wat je kunt doen is erg goed leren luisteren naar je lichaam
en je intuitie ook daarbij betrekken. En wel natuurlijk alles er aan doen om het verval gestopt te houden.
Merk je dat er geen craving komt, dan heb je iets goeds te pakken. Want dat lijkt een giga gevecht te zijn.
Het feit dat je zo betrokken bent op je broer, is ook positief. Kan een extra stimulans zijn.
Kortom er kunnen zich lichtpuntjes aandienen, die je schuldgevoelens verminderen/naar de achtergrond sturen.
Geef niet op! Alle kracht, tijd en gevoelens rond drank, kun je nu andersom gaan gebruiken. Hoop doet leven en
wonderen bestaan ook:rose:

p.s. ik was ook 55 toen ik mijn keerpunt bereikte. Bijna 70 nu, maar een sterker en positiever mens nu, dan ooit eerder.


1 ander reageerde hierop
Profielfoto van brazer
brazer
geplaatst op 09 februari 2023

@pikakiller

dag Marc, welkom hier. Goede beslissing hier te komen, omdat het je kan helpen je motivatie, om niet meer te willen drinken, op peil kan houden.

Je hebt ernstige gezondheidsproblemen lees ik. 

Het overkomt veel mensen dat ze met alcohol hun psychische klachten willen tegengaan, maar er zodoende  juist nog problemen

bij creëren . 

Jij houdt rekening met  gezondheidsschade en  dat lijkt ook reëel. Er is echter ook altijd herstellend vermogen van het lichaam en dat kan starten als de alcohol wegblijft.

Je schrijft daar niet over maar ik denk dat goede psychiatrische zorg gezien je diagnose nu toch ook wel op zijn plaats is.

Sterkte gewenst.

 

 

Profielfoto van Pytje
Pytje
geplaatst op 09 februari 2023

Welkom Marc! Ik word wel even stil van je verhaal. Wat een hoop ellende in korte tijd. Maar je hebt een goed besluit genomen en hier meedoen zal je zeker ondersteunen!

Sterkte!

Profielfoto van Mariann
Mariann
geplaatst op 09 februari 2023

Hoi Marc

Herkenbaar verhaal, ik heb ook neuropathie in mijn voeten. Ik kan het niemand uitleggen hoe dat voelt, jij snapt het. Ik kreeg te horen dat er vervetting en vergroting van de lever is geconstateerd, ook leverwaarden waren niet goed. Nu 2.5 maand gestopt. 6 kilo lichter, bloedsuikers lager, bloeddruk zo goed dat er een tablet af mag. Maandag ook naar de mdl arts vanwege darmproblemen. Dus ik begrijp je.... en dan nog soms denken dat het straks wel weer mag, pfff hoe dom kan ik zijn. Dus dank voor je verhaal, sterkt mij ook weer. Ik ben 57 trouwens. Sterkte!!

Profielfoto van Strijkbout
Strijkbout
geplaatst op 09 februari 2023

Neuropathie... echt typisch zo'n aandoening waar op den duur ook echt een beetje bang voor werd (voelde ook regelmatig van die dingen als dof gevoel in ledenmaten en steken en zo). Lijkt me een vreselijk gevolg van drankgebruik.

Profielfoto van pikakiller
pikakiller
geplaatst op 09 februari 2023

23 uur geleden zei Strijkbout:

Dit onderstreept nog maar eens wat een giftige rommel het is.
Maar je schuldig gaan zitten voelen en 'had ik maar, had ik maar' etc. heeft geen enkele zin.
De vraag is ook wel of dat terecht is. Als we onszelf bestuurden en het allemaal voor het zeggen hadden, waren we allemaal supergelukkig en maakte we voortdurend de beste keuzes. Maar dat is nu eenmaal niet zo.
Verslaving is iets bijna dierlijks in het brein. Het schakelt je langzaam maar zeker steeds verder uit. 
Je bent nu gestopt,  meer kun je niet doen. 
Sterkte verder met de schade die is opgelopen. Hou de moed erin! Richten op behandeling en herstel.

Het is inderdaad zeer giftig spul, die alcohol. Het bevat ethanol en daarnaast ook een boel suiker. Allemaal troep!

Ik voel mij vooral schuldig naar mijn broer en vrienden. Maar zij zijn zeer blij dat ik gestopt ben. Ik trouwens ook. En meer kan ik niet doen inderdaad. 

Dank je wel, gaat goed komen!

Profielfoto van pikakiller
pikakiller
geplaatst op 09 februari 2023

17 uur geleden zei Maarten82:

Welkom hier. Wat een heftig verhaal. Ik begrijp goed dat je dit van je af hebt willen schrijven. Blijf dat doen zou ik willen adviseren. Het helpt vaak.

Ik wens je veel sterkte de komende tijd en hoop dat je snel opknapt zodat je volledig aan je herstel kan werken. Het is niet niks, van 2 tot 3 flessen wijn per dag naar niets. Hopelijk merk je snel de vele voordelen van niet meer drinken. Het is je gegund. En wees niet zo hard voor jezelf. Ja, je hebt lange tijd een aanslag gepleegd op je lichaam, maar bent nu de goede weg ingeslagen. Daar focus ik mij dagelijks ook op, en dat helpt mij.Hopelijk ook voor jou. 

Misschien een tip, kijk dagelijks eens even op de dagdraad op ditjes en datjes: 'dagpact'. Dat helpt velen om dagelijks de dag goed te starten en te beseffen dat ze niet alleen zijn. 

Hartelijke groet, Maarten

Dank je wel, Maarten. Ik zal de dagdraad bekijken. Moet nog veel lezen hier, dus ben nog wel ff bezig. Na bijna twee weken niet gedronken te hebben, merk ik al dat ik weer wat creatiever word. Ik maak muziek en dat gaat nu veel beter. Al die verhalen dat muzikanten zo creatief zijn onder invloed van drugs en alcohol... geloof je het zelf. Na drie flessen wijn was ik zo labiel als de pest. Dan kon ik echt geen muziek meer maken hoor.

Ik ga dit volhouden! 

Profielfoto van pikakiller
pikakiller
geplaatst op 10 februari 2023

16 uur geleden zei lady jane:

Welkom Marc! Wat heeft het ver moeten komen voor je, eer je kon stoppen.
Maar je hebt het wel gedaan! Dat je je schuldig voelt is normaal en kan een funktie hebben ook.
Mij hielp het mijn motivatie om gestopt te blijven, te voeden.  Ik gun jou ook om standvastig te blijven.
Het is vreselijk dat het lichaam het laat afweten nu; misschien heeft dat later ook een positieve funktie.
Immers, zonder die wake up calls was je nog aan het drinken, en je zou niet de enige zijn, die via aftakeling fysiek,
ook de Korsakov aan moet tikken en misschien tot de dood er op volgt. En wat voor dood!
Zelf geloof ik in een zelfhelend vermogen van ons lichaam. Maar ik ben geen arts en heb er geen verstand van,
Jouw gevoelens bleken te kloppen; dit zit niet goed. Wat je kunt doen is erg goed leren luisteren naar je lichaam
en je intuitie ook daarbij betrekken. En wel natuurlijk alles er aan doen om het verval gestopt te houden.
Merk je dat er geen craving komt, dan heb je iets goeds te pakken. Want dat lijkt een giga gevecht te zijn.
Het feit dat je zo betrokken bent op je broer, is ook positief. Kan een extra stimulans zijn.
Kortom er kunnen zich lichtpuntjes aandienen, die je schuldgevoelens verminderen/naar de achtergrond sturen.
Geef niet op! Alle kracht, tijd en gevoelens rond drank, kun je nu andersom gaan gebruiken. Hoop doet leven en
wonderen bestaan ook:rose:

p.s. ik was ook 55 toen ik mijn keerpunt bereikte. Bijna 70 nu, maar een sterker en positiever mens nu, dan ooit eerder.

Dank je wel lady jane. Het heeft inderdaad ver moeten komen voordat ik kon stoppen. Is toch de naiviteit, denk ik. Ik dacht echt dat het mij niets deed en dat ik er gewoon mee door kon gaan. Want ja, die en die, zijn er ook 90 mee geworden. Je kent die verhalen wel. Al die beroemdheden die stokoud worden terwijl ze aan de drank en drugs zitten. Tja, da's jezelf gewoon voor de gek houden. Deze enkelingen zitten aan het eind van de Gauss curve. Daarom zijn het ook enkelingen. De gemiddelde mens, waaronder ik, zit gewoon bij het gemiddelde van de populatie. Dat geld voor 99,9% van de mensen. En dan liggen de cijfers wat anders. De gemiddelde alcoholist word namelijk niet 90+, maar net 60. Dat zijn gewoon de statistieken en dat had ik kunnen weten!

Maar het is nog niet te laat, denk ik. En ik geloof dat alles wat je meemaakt en overkomt in het leven een doel heeft. Hier moeten wij lering van trekken en dan kunnen we weer verder. Dat is wat  ik geloof.

Ik ben nu bijna twee weken gestopt en het gaat mij wonderbaarlijk goed af! Heb geen enkele behoefte in drank momenteel. Ik moest even met mijn neus op de feiten worden gedrukt. Dat lijkt tot heden goed gelukt!

Wonderen bestaan zeker. Alles komt goed en anders neem ik het maar voor lief. Is niet anders.

Profielfoto van pikakiller
pikakiller
geplaatst op 10 februari 2023

15 uur geleden zei brazer:

@pikakiller

dag Marc, welkom hier. Goede beslissing hier te komen, omdat het je kan helpen je motivatie, om niet meer te willen drinken, op peil kan houden.

Je hebt ernstige gezondheidsproblemen lees ik. 

Het overkomt veel mensen dat ze met alcohol hun psychische klachten willen tegengaan, maar er zodoende  juist nog problemen

bij creëren . 

Jij houdt rekening met  gezondheidsschade en  dat lijkt ook reëel. Er is echter ook altijd herstellend vermogen van het lichaam en dat kan starten als de alcohol wegblijft.

Je schrijft daar niet over maar ik denk dat goede psychiatrische zorg gezien je diagnose nu toch ook wel op zijn plaats is.

Sterkte gewenst.

 

 

Dank je wel brazer. Ik ben blij dat ik dit forum heb gevonden! Ik moet mij nog veel inlezen in de verhalen van de mensen hier. Ik denk dat mij dit zeker kan motiveren!

De gezondheidsproblemen, ja, ik ben echt geschrokken hoeveel schade de drank na al die jaren heeft aangericht. Ik heb er al die jaren niets van gemerkt. Mankeerde nooit wat. En ineens begint dan die ellende, vorig jaar. Het begint echt ineens en voor je het weet is er van alles mis met je. Dat had ik eerlijk gezegd niet verwacht. 

Ik heb meerdere psychoses gehad. Begon toen te drinken als een soort van zelfmedicatie. Uiteindelijk ben ik 100% afgekeurd en mijn baan kwijt geraakt. En toen ben ik eigenlijk de hele dag gaan drinken. Toen ging het echt fout. Dat was in 2005. Ik had toen wel hulp van het GGZ en ook woonbegeleiding. Die kwamen toen drie keer per week. Ook een paar keer bij Novadic gelopen toen. 

Wegens bezuinigingen bij het GGZ is in 2018 alle hulp overgeheveld naar de huisarts. Ik heb een goede huisarts, dus dat gaat wel goed. Alleen bleef ik maar drinken. Maar ja, ik bagatelliseerde dat altijd maar wat, dus ze wist eigenlijk niet hoe erg het nou precies was.  Nu dus wel...

Heb op 4 mei weer een intake bij Novadic. Duurt helaas een beetje lang, maar dat komt door die zorgverzekeringsmaatschappij. Die kopen maar een beperkt aantal plaatsen per maand in. Belachelijk eigenlijk. Gaat gewoon om de centen, maar goed...

 

Maar denk dat het wel goed gaat komen. Stoppen met drinken is in ieder geval een mijlpaal voor mij. Heb dat nooit eerder gedaan, maar altijd proberen te minderen. Maar dat werkt niet voor mij, dat is al zo vaak gebleken.

 

Profielfoto van pikakiller
pikakiller
geplaatst op 10 februari 2023

12 uur geleden zei Pytje:

Welkom Marc! Ik word wel even stil van je verhaal. Wat een hoop ellende in korte tijd. Maar je hebt een goed besluit genomen en hier meedoen zal je zeker ondersteunen!

Sterkte!

Dank je wel Pytje. Het is inderdaad een hoop ellende in een korte tijd. Had dit niet verwacht dat dit allemaal zo zou lopen. Zo mankeer je nooit wat en ineens heb je alles tegelijk! Ik moest gewoon stoppen met drinken. Dat was en is het enige alternatief. Nooit meer drinken. En ik sta er zelf 100% achter. Is mijn eigen beslissing en waarschijnlijk ook mijn laatste kans. 

Ik ga mij wat inlezen op het forum. Jullie verhalen zullen mij zeker steunen en motiveren! Bedankt!

Profielfoto van pikakiller
pikakiller
geplaatst op 10 februari 2023

6 uur geleden zei Mariann:

Hoi Marc

Herkenbaar verhaal, ik heb ook neuropathie in mijn voeten. Ik kan het niemand uitleggen hoe dat voelt, jij snapt het. Ik kreeg te horen dat er vervetting en vergroting van de lever is geconstateerd, ook leverwaarden waren niet goed. Nu 2.5 maand gestopt. 6 kilo lichter, bloedsuikers lager, bloeddruk zo goed dat er een tablet af mag. Maandag ook naar de mdl arts vanwege darmproblemen. Dus ik begrijp je.... en dan nog soms denken dat het straks wel weer mag, pfff hoe dom kan ik zijn. Dus dank voor je verhaal, sterkt mij ook weer. Ik ben 57 trouwens. Sterkte!!

Dank je wel Mariann. Die polyneuropathie is echt vreselijk. Ik had er nog nooit van gehoord. Totdat ik het zelf kreeg... veroorzaakt door langdurig alcoholgebruik. En het komt zowat onaangekondigd. Binnen een paar dagen had ik het. In beide voeten. Brandende en stekende pijn in mijn voeten. Hoofdzakelijk in mijn tenen, maar van tijd tot tijd zit het ook in mijn onderbenen. En dan worden mijn benen zo zwaar en moe, dat ik gewoon even een tijd op bed moet gaan liggen. Ik loop nu op sandalen, omdat ik normale schoenen niet meer aan kan hebben. Die drukken op mijn tenen en dat doet pijn. Op blote voeten lopen lukt ook bijna niet meer. Het gevoel is zo eigenaardig, ik kan er gewoon niet tegen. Ook moet ik telkens mijn sokken aan en uit trekken. Want als mijn voeten te warm worden, dan gaat het enorm steken en branden. Is eigenlijk niet te doen. En het stopt gewoon niet. 24 uur per dag heb je er last van..

Bij mij is sinds oktober al 7 keer bloed afgenomen. Maar mijn leverwaarden zijn uitstekend. Om door een ringetje te halen zelfs. Dus blijkbaar doet mijn lever gewoon zijn werk. Maar schijn bedriegt, zoals je in mijn verhaal hebt kunnen lezen. Er zijn toch meerdere afwijkende cellen gevonden bij mij. Aan de rand van de lever en ook daar buiten. Maandag fibroscan en daarna word nog een CT scan ingepland. We zullen zien...

 

Jij ook succes bij de MDL arts maandag voor je darmproblemen. Daar heb ik ook nog steeds last van, maar colonoscopie kon mijn klachten niet echt verklaren.  Probleem zit dus niet in mijn darmen, maar rond mijn lever.

 

Laat mij weten hoe het verder met je gaat na maandag. Goed om elkaar te motiveren!

 

Profielfoto van pikakiller
pikakiller
geplaatst op 10 februari 2023

4 uur geleden zei Strijkbout:

Neuropathie... echt typisch zo'n aandoening waar op den duur ook echt een beetje bang voor werd (voelde ook regelmatig van die dingen als dof gevoel in ledenmaten en steken en zo). Lijkt me een vreselijk gevolg van drankgebruik.

Inderdaad Strijkbout, die neuropathie is echt niet leuk. En waarschijnlijk een blijvertje, want kapotte zenuwen kunnen zichzelf niet repareren. Bij de lever is dat gelukkig anders, heb ik begrepen. Zolang het nog geen cirrose is, kan de lever zich volledig herstellen. Is dus een sterk orgaan. Zelfs als er een deel word weggehaald bij een operatie, kan dat blijkbaar weer aangroeien en herstellen. Heel bijzonder eigenlijk. Uiteraard niet meer drinken, want dan schiet het niet op!

 

Profielfoto van ikkanhet
ikkanhet
geplaatst op 10 februari 2023

Welkom Marc 

Ik herken zoveel in jouw verhaal bijna beangstigend wat kunnen we onszelf toch aandoen allemaal. Ook  bij mij is DVN vastgesteld en RLS en PDS en zelfs ook leververvetting. Ik ben trouwens 58 jaar en begon te drinken in mijn hele vroege jeugdjaren.

Wat fijn dat je nu helemaal gestopt bent met de drank. Zijn jouw vitamine B12 waardes wel ok? Want ik krijg 2 keer per week een injectie levenslang om te kijken of de veroorzaakte schade nog omkeerbaar is. Mijn waardes waren wel goed maar blijk een opnameprobleem te hebben waardoor genoemde aandoeningen ook kunnen ontstaan.

Profielfoto van Beatrix
Beatrix
geplaatst op 10 februari 2023

Welkom hier Marc,

Pfff, ben even stil van je verhaal ! Maar wat ontzettend goed dat je hier komt en je verhaal vertelt. Zal niet makkelijk zijn geweest !

Maar het erkennen van het probleem, het accepteren is stap 1. Nu dag voor dag werken aan een alcoholvrije toekomst. Hier zijn velen je voorgegaan dus met de juiste motivatie gaat het ook jou lukken ! Blijf hier komen, lees bij anderen en schrijf hier op je eigen draadje. Maak elke dag een afspraak met jezelf dat je die dag niet zult drinken en zo zal je stap voor stap verder komen. E zullen zeker ook wel hobbels op je pad komen, maar hou voor ogen dat je het aankunt. Jij bent degene, die het heft in handen hebt en niemand anders, ook die alcohol niet !!

Heel veel sterkte!

Profielfoto van Strijkbout
Strijkbout
geplaatst op 10 februari 2023

10 uur geleden zei pikakiller:

Dank je wel, Maarten. Ik zal de dagdraad bekijken. Moet nog veel lezen hier, dus ben nog wel ff bezig. Na bijna twee weken niet gedronken te hebben, merk ik al dat ik weer wat creatiever word. Ik maak muziek en dat gaat nu veel beter. Al die verhalen dat muzikanten zo creatief zijn onder invloed van drugs en alcohol... geloof je het zelf. Na drie flessen wijn was ik zo labiel als de pest. Dan kon ik echt geen muziek meer maken hoor.

Ik ga dit volhouden! 

Wat leuk, ik maak ook muziek. En inderdaad... drank voegt daar geen bal aan toe. Integendeel!

Profielfoto van Strijkbout
Strijkbout
geplaatst op 10 februari 2023

9 uur geleden zei pikakiller:

 

Bij mij is sinds oktober al 7 keer bloed afgenomen. Maar mijn leverwaarden zijn uitstekend. Om door een ringetje te halen zelfs. Dus blijkbaar doet mijn lever gewoon zijn werk. Maar schijn bedriegt, zoals je in mijn verhaal hebt kunnen lezen. Er zijn toch meerdere afwijkende cellen gevonden bij mij. Aan de rand van de lever en ook daar buiten. Maandag fibroscan en daarna word nog een CT scan ingepland. We zullen zien...

 

 

 

 

Voor wat het waard is: ik weet dat het kruid genaamd Mariadistel erg krachtig blijkt te zijn om (opgelopen) leverschade te voorkomen én te herstellen. Ja, óók bij al reeds aanwezige ernstige beschadigingen. Geen idee of het ook iets kan doen in geval van opgelopen zenuwschade. Ik heb hier wel eens naar gezocht, maar vond daar geloof ik niet zo veel over. 
Ik was in mijn zuipjaren ook altijd bezig met 'wat kan ik doen om de schade te beperken en waar het kan tenniet doen', wetende hoe vernietigend de alcohol is voor het lichaam.

Ik heb er interessante wetenschappelijke dingen over gelezen in ieder geval. Wie weet is het hoopvol? Gewoon te koop bij winkels als Holland & Barret.

https://www.sohf.nl/nutrienten/mariadistel

De moeite waard er eens een paar middagen aan te besteden om je in te verdiepen.

Profielfoto van Strijkbout
Strijkbout
geplaatst op 11 februari 2023

Pikakiller,

Ik ben bij toeval op in ieder geval 2 middelen gestuit die zouden kunnen helpen bij Neuropathische pijn: Quercetine & Mariadistel. Wel worden ze doorgaans in verband gebracht met diabetische neuropathie. Maar geen idee of dat per sé meteen heel anders is met alcoholische neuropathie.

Mariadistel ken en gebruik ik zelf al jaren. Staat bekend als een krachtig levermedicijn en detoxer. Daarbij schijnt het tal van andere heilzame effecten te hebben ook voor andere organen. Zie hier: https://www.orthokennis.nl/nutrienten/mariadistel

Quercetine ken ik pas sinds gisteren een beetje, en wordt genoemd als een van de zg. 'Senolytica'; iets waarop wetenschappers sinds een aantal jaren hun peilen richten om uit te vinden of het hét gehoopte wapen is tegen cel-veroudering. Tot nu met hoopvolle resultaten. Bij o.a. muizen en ratten blijken ze ermee in staat veroudering zelfs omkeerbaar te maken. Heel bijzonder. Of het ook voor mensen werkt wordt nog volop onderzocht.

In ieder geval, daarin kwam ik ook tegen dat het een gunstige invloed zou hebben op neuropathie. Zie hier: https://www.orthokennis.nl/artikelen/quercetine-een-veelzijdig-biomolecuul

Wellicht heb je er iets aan.

 

Profielfoto van lady jane
lady jane
geplaatst op 11 februari 2023

quercetine kan hoofdpijn, maagpijn en  bij hoge en langdurige tijd van slikken als bijwerkingen hebben
er wordt gewaarschuwd om stop pauzes in te lassen. Altijd goed doorgooglen loont en kan een hoop
narigheid besparen bij zelfdokteren. En zolang ratten en muizenonderzoek nog loopt vind ik het best eng
om er al reclame voor te maken eerlijk gezegd. Blijf kritisch dus.

Profielfoto van Sebastiaan
Sebastiaan
geplaatst op 11 februari 2023

Oude rot hier... Goed bezig , Pika! Maar blijf wel scherp, want "Komt goed allemaal" is wat makkelijk geschreven. Juist een beetje angst mag je hebben. Dat houdt je bij de les. Komende weken goed uitkijken! Sterkte!

Profielfoto van pikakiller
pikakiller
geplaatst op 13 februari 2023

Op 10-2-2023 om 05:54 zei ikkanhet:

Welkom Marc 

Ik herken zoveel in jouw verhaal bijna beangstigend wat kunnen we onszelf toch aandoen allemaal. Ook  bij mij is DVN vastgesteld en RLS en PDS en zelfs ook leververvetting. Ik ben trouwens 58 jaar en begon te drinken in mijn hele vroege jeugdjaren.

Wat fijn dat je nu helemaal gestopt bent met de drank. Zijn jouw vitamine B12 waardes wel ok? Want ik krijg 2 keer per week een injectie levenslang om te kijken of de veroorzaakte schade nog omkeerbaar is. Mijn waardes waren wel goed maar blijk een opnameprobleem te hebben waardoor genoemde aandoeningen ook kunnen ontstaan.

Dag ikkanhet, bij jou dezelfde ellende dus. Ja, ik  realiseer mij nou ook dat het niet best is waar ik allemaal mee bezig ben geweest. Laat staan wat het gekost heeft. Ik dronk gemiddeld voor 400-500 euro aan wijn op per maand. En dat jaren lang!

Ik heb nog steeds niets gedronken! Bij mij is inmiddels 7 keer bloed geprikt sinds september. Waarden zijn altijd goed. B12 ook. Alleen leukocyten is bij mij te hoog en B6, die is veels te hoog en er is geen verklaring voor. Slik geen supplementen of zo. En drie keer positief op Borrelia (Lyme), maar dat waren false positves volgens de neuroloog. Verder nog een paar dingen wat verhoog, maar kon er mee door.

Ik krijg nu wel thiamine van de huisarts. Zal wel goed zijn.

 

 

Profielfoto van pikakiller
pikakiller
geplaatst op 13 februari 2023

Op 10-2-2023 om 11:29 zei Strijkbout:

Wat leuk, ik maak ook muziek. En inderdaad... drank voegt daar geen bal aan toe. Integendeel!

Dag Strijkbout, ik maak muziek met synthesizers. Sinds 1985 al. Heb een stuk of tien van die apparaten en uiteraard een hele boel software. Heb ook een gitaar, maar da's te lastig voor mij. Krijg die akkoorden gewoon niet te pakken, vingers zijn te stram. En ook nog een didge, meegenomen uit Australie, maar da's gewoon voor de sier. Hij is wel echt, maar ben niet in staat om er fatsoenlijk geluid uit te krijgen.... Ben benieuwd waar jij muziek mee maakt! Is een leuke hobby, maar met alcohol op werd het echt niets.

Ik ga me wat verdiepen in die middelen die je gevonden hebt voor neuropathie. Volgens de neuroloog is er echter niet veel aan te doen, maar je weet maar nooit! I heb wel Amitriptyline gekregen. Dat haalt de scherpe randjes er wat van af. Maar het vervelende gevoel blijft helaas aanwezig. En het gaat nooit weg. Ik blijf er de hele dag last van houden. En het is niet goed voor de gemoedstoestand...

Verder ben ik echt extreem moe. Al maanden en het word steeds erger. Hierdoor ben ik nauwelijks nog in staat om normaal te functioneren omdat ik constant op bed moet gaan liggen. Hier baal ik echt van en ik weet niet waardoor dit komt en hoe ik dit moet oplossen.

 

Profielfoto van pikakiller
pikakiller
geplaatst op 13 februari 2023

Op 11-2-2023 om 17:45 zei Sebastiaan:

Oude rot hier... Goed bezig , Pika! Maar blijf wel scherp, want "Komt goed allemaal" is wat makkelijk geschreven. Juist een beetje angst mag je hebben. Dat houdt je bij de les. Komende weken goed uitkijken! Sterkte!

Dank je wel, Sebastiaan. Ik probeer zeker scherp te blijven! Ik voel mij mentaal erg sterk de laatste maanden. En dat is wel eens anders geweest! Ik ben ook weer aangemeld bij Novadic, met name om een terugval te voorkomen en hoe hier mee om te gaan. Intake is helaas pas op 4 mei. En dat vind ik eigenlijk te lang duren, maar ja, is niet anders.

Meepraten?

Log in of maak een account om gesprekken te starten, te reageren en te volgen.