Wat je wel en niet moet zeggen tegen iemand die veel drinkt

Tips 5 december 2022 • 3 min. leestijd
Zet op mijn leeslijst

Praten met iemand over alcohol? Dat valt vaak niet mee. De ander ziet het probleem niet altijd. Of vindt dat je overdrijft. Grote kans dat jullie het niet eens zijn. Hoe kun je dit gevoelige onderwerp dan toch op tafel leggen? Vijf tips voor een goed gesprek.

Het heeft geen nut om met iemand te praten die te veel gedronken heeft. Voor je het weet lopen de emoties aan beide kanten hoog op, en kom je niet verder.

Kies een moment dat de ander nuchter is, bijvoorbeeld de volgende dag.

Kondig aan dat je erover wilt praten. Wil de ander dat niet? Leg dan uit waarom het belangrijk voor je is. Zeg wanneer je erop terugkomt. En doe dat dan ook.

Als partner, vriend of familielid zie je vaak alleen maar nadelen van het alcohol drinken voor die ander. Het is dan ook heel begrijpelijk dat je de ander daarop wil wijzen.

Maar: voor die ander heeft drinken ook voordelen.

Wat brengt het de ander? Wat levert het hem of haar op? Dat zijn goede aanknopingspunten voor een eerlijk gesprek. Daarin kun je ook bespreken of het drinken ook nadelen heeft. Bijvoorbeeld: ‘Zijn er dingen die je anders zou willen?’

Benoem gevoelens, gedachten en gewenst gedrag. Probeer dit zonder de ander iets te verwijten. Vertel vanuit jezelf, in de ik-vorm: ‘Ik raak gespannen als we samen naar vrienden gaan, omdat ik dan bang ben dat je te veel drinkt.’

Vertel ook hoe je het wél wil: ‘Ik wil weer graag een ontspannen avondje naar het theater met zijn tweetjes.’ Hoe concreter en duidelijker, hoe beter.

 

Dikke kans dat de ander (nog) niet minder wil gaan drinken. Vaak is iemand bang: Wat als het niet lukt? Wat als er allerlei vervelende gevoelens naar boven komen, waar ik dan mee moet omgaan? Weerstand tegen hulpverlening hoort daar vaak bij. Ga daar niet in mee.

Bied wel een steuntje in de rug. Zeg dat je wilt helpen als hij of zij wil minderen. Ga samen naar de huisarts, of zoek met zijn tweeën afleiding bij zin in alcohol. Dat kan iemand net over de drempel helpen om de eerste stap te zetten.

Aan de slag met een gezonder leven?

Ook interessant

voor jou

Zelfhulp voor naasten
Ken je iemand met alcoholproblemen? Kun je wel wat steun gebruiken?
Start nu
Video-overzicht verhalen over (tijdelijk) stoppen met drinken Verhalen
Video-overzicht verhalen over (tijdelijk) stoppen met drinken

16 mei 2023   •   1 min. leestijd

Manon vond zichzelf weer terug (video) Verhalen
Manon vond zichzelf weer terug (video)

29 november 2021   •   1 min. leestijd

Goed voor jezelf zorgen: 5 tips Tips
Goed voor jezelf zorgen: 5 tips

26 november 2021   •   4 min. leestijd

Drinkt jouw vader of moeder te veel? 8 tips om aan jezelf te denken Tips
Drinkt jouw vader of moeder te veel? 8 tips om aan jezelf te denken

12 april 2022   •   3 min. leestijd

Wie samenleeft met een drinker, helpt soms te veel Feiten & cijfers
Wie samenleeft met een drinker, helpt soms te veel

25 november 2021   •   2 min. leestijd