Niet iedereen die problemen heeft drinkt, en niet iedereen die drinkt heeft problemen. Maar er zijn uitzonderingen.
En het lijkt tegenstrijdig, maar veel mensen die teveel drinken kunnen vaak op een hoop begrip rekenen vanuit hun omgeving. “Het is logisch dat die man drinkt, hij heeft ook zo veel problemen”, is dan een veelgehoorde opmerking.
Maar wat als de problemen zijn ontstaan door het drinken?
Vanuit die logica is er vanuit de verslavingszorg ooit eens een toepasselijke campagne gevoerd: Drink je omdat je het moeilijk hebt of heb je het moeilijk omdat je drinkt?
Want alcoholgebruik kan klachten veroorzaken, in stand houden of verergeren. Zo is alcohol een beruchte veroorzaker van depressies. Zodra mensen stoppen met drinken, lossen veel psychische en soms lichamelijke klachten (zoals maagklachten) vanzelf op.
Drink je omdat je het moeilijk hebt of heb je het moeilijk omdat je drinkt?
Er zit een verschil tussen een probleemdrinker en iemand met een verslavingsprobleem. Een probleemdrinker drinkt langere tijd veel en krijgt daardoor problemen. Bijvoorbeeld gezondheidsklachten of spanningen in de relatie en op het werk. Minder drinken is moeilijk.
Iemand met een verslavingsprobleem kan nóg moeilijker stoppen door ontwenningsverschijnselen en geestelijke afhankelijkheid
De groep probleemdrinkers in Nederland is daarom groter dan de groep met een verslavingsprobleem: 1.100.000 ten opzichte van tachtigduizend mensen (beide getallen zijn afgerond).
Meer weten? Lees op alcoholinfo.nl meer over verslavingsproblemen.