Goed voor jezelf zorgen is belangrijk. Zeker als je te maken hebt met iemand die te vaak drinkt. Gaat hij drinken als ik een avondje wegga? Raakt ze haar baan niet kwijt als ze zo doorgaat? Is hij eerlijk als hij zegt dat hij niet gedronken heeft?
Als je je zorgen maakt om iemands drinkgedrag heeft dat veel invloed op je eigen leven. Als je niet oppast, ben je alleen nog maar bezig met het drinken van de ander, en nemen de problemen je helemaal in beslag. Dat is pittig. Je kunt er zelfs overspannen van worden. 5 tips om je eigen leven te blijven leiden.
Bewegen helpt de stresshormonen uit je lijf te krijgen. En het helpt tegen piekeren. Ga sporten, of stap stevig door tijdens een wandeling. Doe wat bij je past.
Niet alleen bewegen helpt. Allerlei dingen kunnen je helpen om even niet met de problemen bezig te zijn. Dat kan actief of ontspannend: een avondje uit, je favoriete tv-programma kijken, muziek luisteren, een vriend bellen.
Blijf je eigen dingen doen. Laat je niet tegenhouden uit angst dat de ander gaat drinken als jij er niet bent. Blijf niet naast de ander op de bank zitten als hij of zij gedronken heeft. Sta op en ga iets voor jezelf doen.
Bepaal voor jezelf wat voor jou nog acceptabel is en wat niet. Jij bepaalt de grens. Maak dit duidelijk aan de ander. Probeer hier duidelijk in te zijn: je zegt wat je doet en doet wat je zegt.
Dreig niet met dingen die je niet kunt waarmaken. Als je één keer zo'n dreiging niet nakomt, verlies je namelijk je geloofwaardigheid.
Even haar werk bellen dat ze ziek is. Of een klusje van hem overnemen. Als je geeft om iemand die te veel drinkt wil je zo graag dat het beter gaat, dat je alles doet om de boel draaiende te houden. Toch help je de ander hier niet mee. Sterker nog: zonder dat je het wilt, zorg je ervoor dat de ander door kan gaan met drinken. Die voelt daar namelijk geen gevolgen van.
Dus: steun aanbieden bij het oplossen van problemen is prima, maar neem het niet over.
Erover praten helpt. De eerste stap is vaak de moeilijkste.
Misschien heb je nog nooit iemand verteld wat er echt aan de hand is. Uit schaamte, angst om de ander te ‘verraden’ of je twijfelt of je de signalen wel juist ziet. Zoek daarom iemand die je vertrouwt. Vertel dat je het moeilijk vindt om over te praten, maar dat je graag iets kwijt wil.
Een luisterend oor én advies vind je ook bij een instelling voor verslavingszorg in de buurt. Je hoeft daar zelf niet in behandeling te zijn, en je vriend, zus of zoon ook niet. Of neem contact op met Stichting Naast.
Dit alles lijkt misschien makkelijker gezegd dan gedaan. Wees mild voor jezelf en stel niet te hoge eisen. Begin met kleine stapjes: tien bladzijden in een mooi boek lezen, een vriendin een appje sturen, lekker voor jezelf koken.
Elke stap is er één in de goede richting.